• THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

  • THE APPRENTICE i biografen

Alle anmeldelser - Gyser

Besat - The Exorcism of Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose

Den kristne, livsglade Emily Rose flytter på universitetscollege. Da begynder besættelsen og en præst udfører eksorcisme på hende.

GyserThrillerTop 10 2005
Produktionsår: 2005
Varighed: 119 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Scott Derrickson,
Medvirkende: Jennifer CarpenterLaura LinneyTom Wilkinson,
Stikord:
 Tro,










Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 17.07.2006



Den amerikanske film "Besat" er ikke for sarte sjæle. Dels benytter den sig af den klassiske gysers effekter, dels drejer den sig om noget så uhyggeligt som dæmonbesættelse.

Filmen er bedre end sit rygte. Den har ikke hentet mange stjerner hos de danske anmeldere, men undertegnede kunne godt have givet den omkring fire. Når den ikke får fem, skyldes det de ind imellem noget billige gyser-effekter. De svækker det, der ellers er filmens stærkeste kort – det meget spændende sammenstød mellem to virkelighedsopfattelser. Den ene med afsæt i troen på, at den åndelige virkelighed kan gøre sig gældende på et alment erfaringsplan. Den anden med afsæt i troen på, at alt hvad der har med det åndelige at gøre er rent subjektivt, med andre ord noget der slet ikke kan gøres til genstand for almene undersøgelser – eller bevisførelse i en retssal.

Historien handler om den unge Emily Rose, som kommer fra landet, fra en familie hvor ægte kristen, katolsk tro danner livsgrundlaget. Fra det øjeblik den livsglade Emily Rose flytter på universitetscollege i byen, begynder besættelseshistorien.

Hele denne historie, som udfoldes i al sin gru (desværre også udpenslet på en måde, der forringer fornemmelsen af autenticitet), får vi i tilbageblik, mens vi befinder os i retssalen. Dér befinder vi os, fordi Emilys historie ender med hendes død. Jeg afslører ikke meget ved at skrive det, hendes død er nemlig filmens åbningsscene. En katolsk præst, som har udført eksorcisme på Emily, anklages for at være skyld i hendes død. Og dermed er retten sat.

Det er et scoop for historien, at præstens forsvarer i udgangspunktet er religiøst neutral ("agnostiker"), mens anklageren er stærkt troende metodist. Det giver endnu mere spids på selve temaet. Det er i øvrigt godt set, at netop en protestantisk kristen af den klassiske slags vil være tilbøjelig til at indtage en lidt snusfornuftig holdning til de mere håndgribeligt overnaturlige sager, mens en katolik ikke har samme kvababbelser over for den slags. Vi får ved samme anledning et lille indblik i den katolske kirkes meget gennemtænkte omgang med dæmonbesættelser. Den slags har de regelrette ritualer for.

Filmens store styrke er, at den lader det stå helt åbent, om der faktisk har været tale om en besættelse. Det er ikke den såkaldt moderne fornuft, der får det sidste ord. Snarere tværtom. De, der fyrede speciallæge og forfatter Thomas Teglgaard for hans åbenhed for muligheden af besættelse, skulle tvangsindlægges til at se filmen. Den fører nemlig en mere begavet diskussion om sagen, end den der blev ført omkring Teglgaard.

Til gengæld sidder man tilbage med nogle stærkt kritiske spørgsmål til dens forsøg på at se Emilys besættelseshistorie som et slags gudvelbehageligt martyrium.

Filmen gør en pointe ud af, at den er bygget på en sand historie. Det er dog en noget anderledes historie – fra 1970'erne i Tyskland. Den kan man læse mere om på internettet.

Kilde: Indre Missions Tidende nr. 47/2005

Se artiklerne Lewis inspirerede til gyserfilm og Ondskabens lærred og Film med eksorcisme.




Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer