• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Adventure

Batman Begins

Oplev en "realistisk" superhelt med stor retfærdighedssans i den hidtil mest dystre Batman-filmatisering.

AdventureScience fictionTop 10 2005
Produktionsår: 2005
Varighed: 134 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Christopher Nolan,
Medvirkende: Christian BaleMichael CaineLiam NeesonMorgan Freeman,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 28.09.2007Det er tredje gang, der bliver lavet en filmserie om superhelten Batman. Den første var den lidt kiksede tv-serie fra 1960’erne, hvor hvert slag i slagsmålene illustreres med et "Kapow" eller lignende på skærmen. Den anden var den serie af film, som blev påbegyndt i 1989 med den altid anderledestænkende instruktør Tim Burtons Batman-film, med Michael Keaton og Jack Nicholson i to suveræne hovedroller. Efter denne film fulgte tre andre, som bare blev ringere og ringere for hver gang – for til sidst at ende i ren komedie og med en Batman-dragt med påsyede "brystvorter".

Der er noget helt anderledes seriøst og mere realistisk over Christopher Nolan’s nyfilmatisering, som altså begynder med filmen "Batman Begins".

Med "realistisk" mener jeg ganske enkelt, at her forsøger Nolan at gøre historien om Batman realistisk: Hvis Batman virkelig eksisterede, hvordan mon han så ville være? En superhelt uden superkræfter, hvor får han sin snilde, sin styrke, sine idealer og – ikke mindst – sit fantastiske kostume fra?

I filmen følger vi en ung Bruce Wayne, optændt af had og hævnlyst efter sine forældres død. Han opsøger de kriminelle miljøer, lever et liv som kriminel for at kunne leve sig fuldstændigt ind i, hvordan underverdenen er og tænker. Samtidig træner han forskellige former for kampsport, og det er tydeligvis herfra, han får sin styrke og sin spændstighed – særligt fra sine studier af ninjaerne.

Også da han senere begynder at finde de gadgets, der i sidste ende bliver til hans Batman-dragt, er der en høj grad af realisme. Selv hans smarte kappe, som han bruger til at svæve med, er lavet af et stof og indeholder en mekanisme, som rent faktisk eksisterer i dag.

Hævn og retfærdighed
Til at begynde med er Bruce Wayne/Batman en hævngerrig ung mand. Han mener, at hævn fører til retfærdighed. Men i løbet af filmen lærer han, at det ikke er sandt. Han lærer, hvad sand retfærdighed her. Denne lektie lærer han af sin butler, af sin barndoms kæreste og af et sammenstød med tidens største og mest frygtede forbryder, Ras Al-Ghul (Liam Neeson). Han lærer, at der er stor forskel mellem hadsk hævn og retfærdighed. Det er samtidig netop dette tema, der gør filmen seværdig og lærerig – udover de mange flotte actionsekvenser og special effects.

Der er ingen humor i filmen, som der var i de tidligere film fra 1990’erne. Det er en mørk og forholdsvis voldsom film, fordi det er en alvorlig, "voksen" Batman, vi præsenteres for.

Suveræn film
Jeg må sige, at jeg synes denne nye Batman-filmatisering er intet mindre end suveræn. Det er en fornøjelse, som læser af både de nye og gamle Batman-tegneserier, at se en film, hvor man prøver at tage Batman-fænomenet seriøst og gøre ham realistisk.

Og så er der – ligesom i de nye film om Spider Man – masser af eksistentialistiske overvejelser, samtaler og identitetskriser.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer