• STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Gyser

A Quiet Place

Familien Abbott kæmper i denne gyserfilm mod en altødelæggende race af monstre. Filmen er underholdende, men er på ingen måde nytænkende i sine virkemidler.

GyserThriller
Produktionsår: 2018
Varighed: 90 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: John Krasinski,
Medvirkende: Emily BluntJohn KrasinskiMillicent Simmonds,
Stikord:
 Gys,


Anmeldelse:

Af: Christoffer Winther West - 25.09.2018ET STILLE MEN GODT BEKENDTSKAB  

Filmen "A Quiet Place" handler om familien Abbott, og deres kamp imod en altødelæggende race af monstre. Hvor monstrene kommer fra vides ikke, men ligesom i mange andre film må de formodes at komme fra rummet. Hvor de er fra er dog heller ikke vigtigt, for filmen er ikke så meget om monstrene, men handler om familien – og hvordan de overlever. Filmens præmis er, at monstrene ikke kan se, men har utrolig god hørelse. Derfor skal familien være ekstra gode til at være stille og kommunikere uden lyd, hvorfor det selvfølgelig er super heldigt, at deres ældste datter er døv – og de derfor alle har lært tegnsprog. Udover kampen mod monstrene, skal familien også forholde sig til tabet af deres ældste søn, som storesøsteren i en eller anden forstand kan se sig skyldig i. Spørgsmålet om skyld, ansvar og tilgivelse fylder dog ikke meget i den store fortælling, og filmen ender mest med at handle om, hvordan de overlever som familie – især nu, når moren er gravid.

Flotte effekter uden store overraskelser
"A Quiet Place" er overordnet set en rigtig godt lavet film. Effekterne er flotte, og monstrene og den verden, de lever i, er generelt set troværdige. Ligeledes bruger filmen flere forskellige virkemidler til at skabe en uhyggelig stemning med flere jump-scares, men da det ikke er en rendyrket gyser, tager det aldrig overhånd. John Krasinski har tidligere kun instrueret en enkelt film, hvilket værket bærer præg af. Han tager mange sikre valg i produktionen, og de holder hele vejen. Dette medfører dog, at filmen aldrig føles innovativ, og det bliver ikke det filmiske, der driver oplevelsen.

Mens det filmiske spiller, er filmens tempo mest jævnt. På mange måder minder filmen om M. Night Shyamalans Signs fra 2002. Begge film er gysere, men de vil også mere, de vil fortælle en historie. "A Quiet Place" er udmærket skrevet, og hvis man kan se igennem fingre med nogle plothuller, og at familiens overlevelse ikke helt er realistisk indenfor historiens rammer, så vil man være godt underholdt. Den helt store udfordring er dog, at historien er for ambitiøs til 90 minutter, mens spændingen nok aldrig helt ville blive bevaret i en længere film.

Går ikke i dybden med gode store temaer
Der er ikke som sådan et budskab i filmen, og selvom den tager hul på helt store temaer som skyld, ansvar, selvopofrelse osv, så kommer det aldrig rigtig til sin ret. Det er helt tydeligt, at temaerne trækkes i baggrunden til fordel for den gode underholdning – og derfor kommer vi heller aldrig helt til at føle med familien og de udfordringer, de kæmper med. Filmens moral er praktisk talt umulig at støde sig på, og familien vi følger, kunne være en hvilken som helst amerikansk familie. Ligeledes er de valg, de træffer helt almindelige, hvad enten man er kristen eller ej. Filmen er censureret til 15 år, hvilket er helt fint. Den indeholder nogle blodige scener, men det må ses som en forholdsvis sød gyserfilm. Det er dog stadig indenfor gysergenren, så hvis man nemt bliver skræmt, bør man stadig overveje, om man har lyst til at se den.

I det store perspektiv er "A Quiet Place" en god film, med solid instruktion, skuespil, plot og dramaturgi. Personligt synes jeg, det hele blev lidt plat i slutningen af filmen, men indtil da, var jeg godt underholdt. Filmen udmærker sig ikke ved at være unik, men den er bestemt et kig værd, især hvis man er glad for gysere og monsterfilm.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer