• BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

A. D. The Bible Continues (serie)

En fortsættelse af "The Bible". Men der er for meget fokus på sidehistorier, som ikke findes i Bibelen. Fx spiller Pilatus en meget stor rolle.

DramaTEMA BibelfilmTEMA Serier
Produktionsår: 2015
Varighed: 528 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Brian KellyCiaran DonnellyRob EvansTony Mitchell,
Medvirkende: Richard CoyleVincent ReganAdam LevyJoanne Whalley,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 20.07.2015APOSTLENES GERNINGER UDEN SUBSTANS
Jesu disciple stod offentligt frem og holdt lange og dybtgående taler, ifølge Lukas' beretninger i Apostlenes Gerninger. Og selv om disciplene var bange, så gav Helligånden dem mod, og de gik på gader og stræder og forkyndte evangeliet.

Det havde været skønt at få disse ting med i en filmatisering af Apostlenes Gerninger, men i serien "A. D. The Bible Continues", som netop har vist sidste afsnit på amerikansk TV, er talerne reduceret til ultrakorte sætninger, og disciplene gemmer sig stort set hele tiden i et hus.

Og dette er blot et par af de mindre ændringer, manuskriptforfattere og instruktører har lavet i TV-serien, set i forhold til det skriftlige forlæg i Apostlenes Gerninger.

"A. D. The Bible Continue " er en direkte fortsættelse af serien The Bible, som for et par år siden blev set af millioner af seere over hele verden. Serien fik gode anmeldelser og er også analyseret og anmeldt her på filmogtro.dk.

Men hvor "The Bible" trods alt holdt sig rimeligt til de bibelske tekster, så går det altså helt galt i "A. D. The Bible Continues". Altså, teknisk er der ikke noget at udsætte på seriens 12 afsnit, som følger kapitel 1-10 i Apostlenes Gerninger. Det er flot filmet, stor og flot scenografi og kostumer, men man har valgt at fokusere rigtig meget på "sidehistorier", som ikke er beskrevet i Bibelen - ligesom i BBC-filmen The Passion - og man har sammenblandet de historiske vidnesbyrd med ting, der ikke foregik i Israel, men andre steder på samme tidspunkt.

Hele holdet af skuespillere fra "The Bible" er skiftet ud, inklusive ham, som spiller Jesus. Denne gang har de fået fat i en sorthåret, med bare overarme, og han fungerer rigtig, rigtig dårligt som "Jesus-figur" i serien. De tre eneste virkeligt velvalgte skuespillere er dem, som spiller disciplen Peter, statholderen Pontius Pilatus og officeren Cornelius.

Det mest positive ved de 12 afsnit er de sekvenser, som beskriver de første kristnes spændende og farlige liv i det romerske besatte Israel: Scenerne med Jesu opstandelse og himmelfart, scenen fra pinsedag, scenen med opvækkelsen af Tabitha, scenen med Paulus' møde med Jesus på vejen til Damaskus, scenen med Cornelius' dåb. Det er rigtig godt og rørende - og her kommer moderne computerteknik/CGI til sin ret, fx i visualiseringen af Helligåndens komme pinsedag.

Jeg nævnte, at "A.D. The Bible Continues" fokuserer rigtig meget på sidehistorier. Det betyder, at vi i løbet af de 12 afsnit ser en masse til Pilatus og til ypperstepræsten Kajfas. De mødes adskillige gange - stik imod hvad Bibelen siger. Vi ser bl.a. Kajfas selv opsøge Pilatus mange gange og gå direkte ind til ham. Men i Bibelen står der, at præsterne holdt sig udenfor, for ikke at blive urene. Af andre historieforvridende ting ser vi også Pilatus tiltvinge sig adgang til templet og et mordforsøg imod ham.

Jeg kan huske, at nu afdøde forfatter Poul Hoffmann fortalte, at han godt kunne tænke sig at skrive en roman om Pilatus. Jeg vil sige, at her - i "A. D. The Bible Continues" - har vi det nærmeste, vi lige pt. kommer det. Dog er der rygter om, at der måske kommer en film om Pilatus med Brad Pitt i hovedrollen.

Se i øvrigt et interview med skuespilleren bag Pilatus, Vincent Regan.

Pilatus spiller en meget stor rolle i "A. D. The Bible Continues". Også en langt større rolle end han har i Bibelen, og da vi når til afsnit 12, er det stadig ham - stik imod alle historiske vidnesbyrd - der er statholder. Og også Kajfas er - igen stik imod historiske vidnesbyrd - stadig ypperstepræst.

Helt galt går det fra afsnit 7, hvor Jerusalem pludselig får besøg af den unge, kommende kejser Caligula. Det vides med sikkerhed, at han aldrig har været der, men alligevel kommer han på besøg og afslører, at han vil have sin statue stillet op i templet i Jerusalem. Sidstnævnte er historisk bevidnet, men hvordan det jødiske folk slipper for denne "ødelæggelsens vederstyggelighed" i afsnit 12 er langt, langt fra, hvad de historiske kilder, herunder Josefus, skriver.

Jeg synes, det er rigtig, rigtig ærgerligt, at manuskriptforfatterne har blandet så mange ting sammen - på bekostning af den rige og spændende historie, der er i Apostlenes Gerninger.

Vi møder også Paulus, i "A. D. The Bible Continues", men hvor er skuespilleren dog fuldstændig malplaceret. Han er strid, han er voldsom, også efter sin omvendelse. Han virker utroværdig og slet ikke den ydmyge Paulus, som i Bibelen beskriver sig selv som "den ringeste af apostlene, ikke værdig" (1. Korintherbrev 15,9).

Der findes tre andre filmatiseringer af Apostlenes Gerninger, som jeg gerne vil anbefale:Det er dels "I skyggen af korset" med Anthony Hopkins i rollen som Paulus, dels "The Visual Bible: Acts", som for mange år siden fandtes på VHS med danske undertekster, og dels Paulus fra filmserien "Bibelen".

Jeg nævnte til at begynde med, at Jesu disciple talte længe og dybtgående. Det gør de bestemt ikke i "A. D. The Bible Continues". Det er korte sætninger, og fx er det fuldstændig uforståeligt, at man ikke har gjort mere ud af Peters stærke pinsetale. I afsnittet bliver det til tre-fire sætninger, inden han afbrydes.

Jeg bemærkede også, at stort set hver gang de kristne i serien beder, så er det Fadervor, de beder. Jeg gætter på, at manuskriptforfatterne har villet præsentere bønnen i form af en bøn, som alle TV-seerne kender, men jeg er ikke i tvivl om, at de kristne bad meget mere end Fadervor, og det havde været berigende netop at se dem bede forskelligt i forskellige situationer.

"A. D. The Bible Continues" har 12 afsnit, og det sidste afsnit slutter meget brat, med at Peter arresteres. Herefter skulle egentlig følge nogle afsnit om Paulus' missionsrejser, men det er meget tvivlsomt, om serien fortsætter. Det skyldes, at i modsætning til "The Bible", som fik meget store seertal, så er antallet af seere til "A. D. The Bible Continues" støt faldet for hvert afsnit. Så formentlig får vi ikke flere afsnit. Og det er måske meget godt.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 2.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer