• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

1898 - de sidste på Filippinerne

1898. Los últimos de Filipinas

I 1898 sender Spanien en militærafdeling til byen Baler på Filippinerne for at beskytte en af de sidste kolonier i det spanske imperium. Målet er at genindtage tabte områder.

Biografi/baseret på virkelig historieDrama
Produktionsår: 2016
Varighed: 129 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Salvador Calvo,
Medvirkende: Luis TosarJavier GutiérrezÁlvaro Cervantes,
Stikord:
 Krig,


Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 10.07.2017KAMP FOR LIVET

50 soldater, med kun lidt udrustning og træning, ankommer med skib til Filippinerne, hvor deres ledere, kaptajn Enrique de las Morenas og løjtnant Cerezo, i 1898 fører dem igennem junglen til byen Baler. Deres opgave er at erstatte garnisonen, som blev udslettet nogle måneder tidligere.

Straks efter ankomsten, bliver de angrebet af oprørere og må i al hast forskanse sig i kirken, som ledes af Balers præst, Fray Carmelo. Varmen, malaria og mangel på mad får hurtigt tag i mændene. Særligt da mange af forsyningerne bliver dårlige. Kaptajnen dør af vitaminmangel, og løjtnant Cerezo overtager ledelsen. Cerezo bliver mere og mere paranoid og besat af sejr og genoprettelse af det store glorværdige spanske imperium. Samtidig forsøger oprørerne, tæt på garnisonen, at forklare Cerezo, at Spanien allerede har solgt Filippinerne til USA – og at krigen derfor er slut! Men Cerezo tror ikke avisen, som oprørerne har med til ham, og er stadig besat af tanken om at vinde, uden tanke på omkostningerne. Han ønsker kamp til døden, og forlænger kampene unødigt med flere måneder. En af soldaterne, Carlos, ønsker at redde kammeraternes og sit eget liv og forsøger at finde en måde at stoppe konflikten på, da han forstår, at alt er tabt.

Filmen
Filmen er på spansk og er spansk produceret – Det mærker man f.eks. ved henvisninger til borgerkrigen omkring anden verdenskrig, hvilket har givet en del protester i Spanien. Filmen er et helstøbt og flot filmet værk. Filmet mest i Spanien og Gran Canaria. Handlingen veksler fint mellem samtaler og aktion.

Mennesket i krig
De mentale skader, krigen medfører, er flot skildret af de forskellige hovedpersoner. Vi får lidt baggrundsviden om løjtnanten Cerezo, og hvorfor han bliver ved med at kæmpe, selvom aviser og tilsendte militærpersoner fortæller, at krigen er slut. Filmen har stor fokus på soldaternes indbyrdes forhold, og hvordan deres relationer ændrer sig som følge af måneders krig, belejring, fødevaremangel og usikkerhed. Endelig giver filmen en begyndende forståelse af det bizarre og meningsløse i soldaternes tilværelse.

Det er ikke kun en film om krig, undertrykkelse eller frihedskamp, men ligeså et portræt af at være menneske dengang – undertrykt af sit eget land og samtidig sendt på en Uriaspost, hvor imperiet falder sammen og glemmer alt om dets soldater.

Mennesket efter krig
De filippinske styrker viser sig mere fair end de spanske tropper. Flere hundrede af dem dør i kamp, mens de fleste spanske dødsfald sker som følge af sygdomme. De spanske tropper tager derfra med deres våben i behold, mens filippinerne tager afsked gennem en æresvagt. En desertør kan dog ikke følge sine spanske kammerater med hjem. En anden har mistet alle muligheder for den fremtid han håbede på, og alle er de hver især mærket af krigens ubarmhjertige gru.

Kan ses på Netflix indtil 1/6 2022.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer