• HAMMARSKJÖLD nu i biografen

  • THE ZONE OF INTEREST nu på dvd og blu-ray

  • DEN GRÆNSELØSE nu på dvd og blu-ray

  • LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

Nyheder

05.12.2023

Fem favoritjulefilm valgt af Christian Thomsen

Af Christian Thomsen
Filmanmelder Christian Thomsen giver her sit bud på fem julefilmtitler, som hører til hans favoritjulefilm. ”Det er herligt at leve" og ”Julemandens gave” er to af dem.

DET ER HERLIGT AT LEVE 
Instruktør: Frank Capra (1946)

Julefilmen over alle julefilm er It's a Wonderful Life. Okay, måske ikke her i Danmark, men i USA findes der ikke mange andre film, der er så set og elsket som Frank Capras film om George Bailey, der må så grueligt meget igennem, inden han ved en guddommelig indgriben oplever tilgivelse, håb og kærlighed i sit liv. Den unge håbefulde eventyrer bliver af forskellige uheldige sammenfald tvunget til at blive i sin hjemby og overtage sin fars bankforretning. Det betyder en tydelig konflikt med den skruppelløse og grådige Mr. Potter, som med hård hånd undertrykker de fattige familier med alt for dyre lån.
Med et godt manuskript og en god instruktion, tager filmen os med på George's udviklingsrejse, og man hepper på ham fra første øjeblik. Filmen indkapsler på næsten magisk vis julen som en folkekær tradition og lægger samtidig ikke skjul på, at der er 'mere' over denne højtid. Noget der ikke rigtig kan forklares, men må opleves og tros på.
Filmen er kommet på dvd og kan ses på Blockbuster.dk.

DIE HARD
Instruktør: John McTiernan (1988)

New York, juleaften, 1988. Betjenten, John McClane fanges ufrivilligt i et højhus, da en gruppe terrorister indtager og forsegler bygningen. De deltagende til en julefest på en af de øverste etager tages som gidsler, og John er nu deres eneste håb. Johns kone, Holly, er blandt gæsterne, og dermed er der mere end menneskeliv på spil. Kan John redde både gidsler, kone og sit skrantende ægteskab?
Er "Die Hard" en julefilm?! Spørgsmålet lever stadig i bedste velgående på de sociale medier. Selvfølgelig er "Die Hard" en julefilm. Og dog. Det er faktisk nærmere en påskefilm. Går man den efter i sømmene, ser man, at John McClane faktisk fremstilles som en Kristus-figur, der dør og genopstår for at frelse de involverede. Men når den alligevel kaldes en julefilm, skyldes det, udover det åbenlyse i at historien udspiller sig juleaften, at den indeholder så mange af de såkaldte 'sande juleværdier'. Næstekærlighed, tilgivelse, familie og håb er omdrejningspunkterne for et fantastisk action-eventyr, som hos mig er blevet en fast del af julefilm-traditionen.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på Disney+.

JULEMANDENS GAVE
Instruktør: Juha Wuolijoki (2007)

Denne finske julefilm, som handler om, hvordan julemanden blev til julemanden, fik jeg anbefalet i en podcast, og jeg købte den straks på dvd. Julemandens gave er en fantastisk lille film, som desværre ikke er kendt af mange. Filmen, som udspiller sig i Lapland for mange år siden, handler om den lille dreng, Nikolas, der på tragisk vis mister sine forældre og lillesøster en juleaften. Folk i den lille, fattige landsby skiftes til at tage sig af den forældreløse dreng. Ét år ad gangen er han hos en familie, og han skifter til en ny hver juleaften. Han begynder at lægge små gaver ved døren hos de familier, han har været hos, og som årene går, bliver det en ret stor opgave for ham. Han begynder at se det som sit kald i livet at give børnene gaver juleaften.
Filmen er utrolig rørende, men den svælger ikke i sentimentalitet. Den viser, hvordan mennesker rykker sammen, når det er nødvendigt, og hvordan ydmyghed, tålmodighed og omsorg kan smelte selv de koldeste hjerter. Den findes på dvd i to udgaver: Med original finsk tale og en dubbet engelsk version. Den førstnævnte er den bedste, men desværre også svær at skaffe.
Filmen er kommet på dvd og kan lånes på bibliotek.dk.

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
Instruktør: Henry Selick (1993)

Tim Burton har skrevet og produceret denne stop-motion film, som altid er den første julefilm, jeg ser hvert år. "The Nightmare Before Christmas" er nemlig lige dele en halloween- og en julefilm, og dermed er den perfekt at se i november måned. Hovedkarakteren, Jack Skellington bor i Halloween-by, og han er kongen af højtiden. Den bedste til at skræmme og finde på. Men det er begyndt at kede ham. Ved en tilfældighed kommer han til Juleby, og her bliver han helt betaget af farverne, glæden, hyggen, lækkerierne og alt det andet, som hører julen til. Efter et mislykket forsøg på at forstå og forklare julen indser han, hvad hans kald i livet er, og at det er meningsfyldt at gøre det, man er bestemt til. Det er en film, som både er hyggelig og uhyggelig, men den formår på fin vis, at ramme en juletone, som går lige ind. Danny Elfman har skrevet den vidunderlige musik og de fantasifulde sange, og de udgør tilsammen en stor del af oplevelsen.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på Disney+.

SNEMANDEN
Instruktør: Dianne Jackson (1982)

I den travle juletid kan det være rart med en julefilm, som ikke er alt for lang! "Snemanden" er en animeret kortfilm, der spiller 26 minutter. Historien er adapteret fra Raymond Briggs’ børne-billedbog fra 1978 af samme navn. Fortællingen handler om drengen James, som vågner op til et indbydende snelandskab lige uden for vinduet. Han bruger dagen på at bygge en snemand, og om natten vågner han og opdager, at snemanden på magisk vis kommer til live. Sammen går de på opdagelse i og uden for huset, og til sidst tager snemanden James med på en magisk flyvetur, hvor de besøger selveste julemanden.
Egentlig var julen slet ikke en del af historien. Den del er tilføjet til filmen, men det passer meget godt ind. Det fylder ikke meget, og har som sådan ikke noget med handlingen at gøre. Men det bidrager til stemningen, som er den, der har tryllebundet mange seere gennem årenes løb. Den er på samme tid fantastisk og trist. Hyggelig og melankolsk. Der er noget fantastisk over den barnlige forstand, der ikke altid kan skelne mellem fantasi og virkelighed, og det både husker man og glædes over som voksen seer. Jeg vil ikke spoile slutningen, men når rulleteksterne kører, sidder man med et lille smil og en tåre i øjenkrogen. Eller det gør jeg i hvert fald.
Filmen er kommet på dvd og kan ses på filmstriben.dk.

Se
TEMA Anmeldernes fem favoritfilm, bl.a. Anette Hedager Nielsens favoritJULEfilm.

 

 




Annoncer