MOD TERRIORISTER GÆLDER INGEN REGLER
Tunge håndvåben, handlekraftige mænd, en retfærdig sag, flotte og stemningsfulde billeder, effektivt lydspor, fremragende skuespillere. Min sjæl, hvad vil du mere? Toeren af Sicario er virkelig godt filmhåndværk, og er man til actionfilm, så er den også rimeligt underholdende. Men der mangler alligevel noget. Det er som om, manuskriptet ikke er stramt nok. Eller tydeligt nok. Den overordnede spænding mangler, selvom der er mange intense øjeblikke undervejs.
I den første Sicario var præmissen tydelig. Det var en film om etikken i bekæmpelse af kriminalitet. Hvor langt har en stat lov til at gå, når det gælder bekæmpelse af de onde kræfter i samfundet? Også i andre lande? Den moralske vogter i "Sicario" var Kate Macer (Emily Blunt). Hun var som forbindelsesofficer med i aktionen, hvor hun skulle sikre, at alt gik efter bogen. Aktionens mål var at bremse narkokartellernes eksport til USA, og midlet var militærmæssig konfrontation med kartellerne i deres baser i Mexico.
Et mudret budskab
"Sicario 2: Soldado" har mere fokus på mexicanske kartellers menneskesmugling. CIA er overbevist om, at de islamistiske terrorister bag et selvmordsangreb på et supermarked er smuglet ind i USA af kartellerne. Derfor udnævner højtstående politikere kartellerne til at være terrorister, og så er alt tilladt i bekæmpelsen af dem. Filmen handler egentlig ikke om grænserne for vold, når det gælder udryddelse af det onde, for når det gælder at udrydde terrorister, så er alt åbenbart tilladt. Hvor den første film var tydelig i sin etiske problemstilling, er det mere mudret i toeren.
Måske er filmens budskab at vise, at CIA's og andre offentlige agenturers anvendelse af vold skyldes politikernes behov for at vise handlekraft - og ikke soldaternes. Soldaterne går ikke længere end politikerne giver dem ordre til. Og i dette tilfælde viger de ellers skruppelløse soldater helt i front endda tilbage for at "rydde fuldstændig op", som de ellers får ordre til.
Gensyn med Matt og Alejandro
Agenten i front er igen Matt Graver (Josh Brolin). Han allierer sig igen med mexicaneren Alejandro Gillick (Benicio Del Toro). Matt kan rekvirere al den militære opbakning, han har brug for - og det benytter han sig af. Alejandro er lige så skrupelløs som Matt, når det gælder at ramme kartellerne. Det afsløres, at Alejandro har en meget personlig grund til at ønske hævn over sine kriminelle landsmænd.
Når filmen ikke helt kunne engagere tilskuerne, skyldes det nok også, at der mangler personer, vi kan identificere os med. I et par intense scener fornemmer man lidt moralske skrupler hos Matt og Alejandro, men det er ikke nok til at opveje deres generelle meget voldelige opførsel. Og så er filmen helt igennem dyster. Det meste forgår om natten, der er ingen rappe replikker og ingen indslag af befriende humor.
To menneskelige teenagere
To teenagere tilfører lidt menneskelighed. CIA's ide er at starte en krig mellem kartellerne. Det sker ved, at de kidnapper en narkobarons 16-årige datter, Isabel (Isabela Moner), og giver en rivaliserende narkobaron skylden. Pigen er med i mange scener. Hun er med sin rebelske attitude og intelligente skepsis et frisk pust.
I en form for sidehistorie lærer vi, hvordan kartellerne hverver nye medlemmer. En fyr på knap tyve år, Miguel (Elijah Rodriguez), fanges ind af menneskesmuglerne og oplæres til sicario (et mexicansk ord for soldat eller lejemorder). Filmens afslutning antyder, at der kan komme flere i serien.