SATIRISK ACTIONKOMEDIE
Denne film er først og fremmest for os, der kan relatere til begivenhederne dengang – nemlig de groteske omstændigheder, hvor USA gik ind og påvirkede begivenhederne i Centralamerika. USA fører krig, skaffer våben til oprørere, ja, sender tilmed oprørere til USA for at blive trænet.
Ind i denne situation får CIA fat i piloten Barry Seal, som i første omgang bliver bedt om at flyve lavt ind over Centralamerika og tage spionbilleder. Senere bliver han rekrutteret af narkokartellet Medellin, så han altså både tager billeder for CIA og smugler narko for et kartel. Endnu senere smugler han våben og oprørere.
Historie med action og humor
Der er altså masser af historie og masser af politik – af den groteske slags – i "American Made". Samtidig er det historien om en mand, der tager ufattelige chancer, men hvor vi også fornemmer, at det bestemt ikke er nemt: Der er mange og lange scener, hvor vi er vidne til hasarderede stigninger og landinger, og hvor nervøsiteten og sveden springer frem i ansigtet på Barry Seal (spillet fremragende af Tom Cruise).
"American Made" er ikke en film, der vil appellere til det unge publikum. Heller ikke selv om Tom Cruise er med i den. Til gengæld får de af os, der kan relatere til de faktiske begivenheder, serveret historien med både action og humor – ja, faktisk med satire.
Måden filmen er sat sammen på, med scener der pludselig afbrydes og kommenteres af en fortællerstemme, de forklarende tegnede illustrationer og klip fra Ronald Reagans unge dage som filmskuespiller, er med til at give en satirisk fremstilling af historien. Sådan at man som tilskuer faktisk får smilet af, hvor grotesk det hele var (og jo egentlig stadig ér i dag). Der er som sådan ikke meget morale at hente i filmen. Snarere tværtimod.
Groteske politiske beslutninger
Filmen lykkes både som actionkomedie og som en satirisk kommentar til nogle groteske politiske beslutninger. Og så får den fortalt historien om en mand, der jo faktisk er skruppelløs, og er med til at forværre situationen mellem USA og Centralamerika.
Det største indtryk, og det, der i hvert fald her skabte samtale, er de faktiske begivenheder dengang – og hvor skruppelløst og grotesk det storpolitiske spil virker, når et land aktivt går ind og både leverer våben og ser igennem fingre med, at deres mellemmand, Barry Seal, samtidig smugler narko for et af historiens største karteller.