• Film med stikordet OLYMPIADE fx VILJEN TIL SEJR

  • ARGYLLE på VOD på Apple TV+ eller køb på fx Blockbuster.dk

  • CIVIL WAR nu på dvd og blu-ray

  • I WANNA DANCE WITH SOMEBODY nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • A QUIET PLACE 2 på dvd og blu-ray

  • UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

Tema

The Unholy

En døvstum ung kvinde oplever, at jomfru Maria åbenbarer sig for hende, helbreder hende og giver hende at kunne helbrede andre.

DramaGyser
Produktionsår: 2021
Varighed: 99 min.

Censur: 15 år
Instruktør: Evan Spiliotopoulos,
Medvirkende: Jeffrey Dean MorganCricket BrownWilliam SadlerDiogo Morgado,
Stikord:
 Tro,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 11.04.2023MIRAKLER ELLER DÆMONI? 

En journalist, der er faldet hele vejen ned ad rangstigen, fordi han fabrikerede sine okkulte "opdagelser", er sendt ud på landet til en landmand, der mener, at hans ko har fået et satanisk tegn. Gerry Fenn (Jeffrey Dean Morgan) konstaterer, at det nok er bondens teenagesøn, der har malet tegnet fra sit favorit metal-band på farens ko. Til sin glæde opdager Gerry en gammel dukke i et hul i et udgået træ. En dukke, der i gamle dage blev dekoreret med korn og brugt ved høstfester. Han træder på dens hoved, så det går i stykker og tager et opstillet foto, hvor landmanden "finder" den smadrede dukke. Så er historien hjemme: en gammel dukke, brugt ved noget kultisk, er smadret, og nu sker der forfærdelige ting med dyrene på marken. På vej hjem om aftenen er han lige ved at køre ind i en hvidklædt ung kvinde, som han så følger efter og ser, at hun står ved det træ, hvor han fandt dukken. Her hører han hende sige noget, inden hun besvimer. Gerry får hende til den nærmeste bygning, en kirke. Her viser det sig, at Alice (Cricket Brown) er døvstum. Men da hun ved træet fik et syn, hvor hun så jomfru Maria, bliver hun øjeblikkelig helbredt. Hermed befinder Gerry sig pludselig i sin ultimative drøm, hvor han er nærmeste vidne til et mirakuløst under!

Maria og Alice
Alices onkel, William Hagan (William Sadler) er den lokale præst. Som god katolik er han klar over, at kirken op gennem tiden har anerkendt adskillige tilfælde af åbenbaringer, hvor jomfru Maria har vist sig for en person. Efterfølgende er der sket mirakuløse helbredelser, og stedet er blevet et helligt sted, som folk valfarter til for at bede Maria om helbredelse. Nu er noget lignende ved at ske i den lille by, hvor Alice begynder med at helbrede en lam dreng, så han kan rejse sig fra sin kørestol og til alles forbløffelse gå rundt. Som den katolske kirke altid gør, udsendes også denne gang en specielt uddannet præst - Monsignor Delgarde (Diogo Morgado) - for at afgøre, om der virkelig er sket et mirakel, eller det er falsk alarm.

Fup, mirakel eller dæmoni?
Det bliver efterhånden tydeligt for flere og flere, at der er noget galt. Mens nogle er begejstrede og tror fuldt og fast på miraklet, er andre helt forblændede af byens mulighed for at blive et valfartsted med deraf følgende rigdom og berømmelse. Flere af de nærmeste – herunder Gerry selv – begynder at tvivle. Hagan og Delgarde støtter ham, og snart er de involveret i kampen mod den onde åndsmagt, der virker i Alice, som selv blindt tror på de åbenbaringer, hun igen og igen får fra jomfru Maria. Til sidst afsløres det hele – men det koster menneskeliv at nå så langt.

Autentisk?
Filmen bygger ikke på noget, der er sket i virkeligheden, men som sagt er der i dag sådanne valfartsteder. Både det og Delgardes mission er ganske naturtro. Effekten af helbredelsesmirakler er også skildret ret autentisk. Nogle vil undre sig over, at det er jomfru Maria, der kommer, og ikke fx Jesus selv – men for en del katolske kristne er det ganske naturligt at forvente sig mindst lige så meget konkret hjælp fra Maria som Jesus selv.

Derimod er der iblandet en del fra den sædvanlige rodekasse, som de fleste gyserfilm fisker noget op af, og som har voldsom lidt med virkeligheden at gøre. Fx at dukken, som Gerry knuste, indeholdt asken af en heks, som Alice er i familie med, og som for lang tid siden blev brændt ved det træ. Dukken skulle holde heksens onde ånd fanget, men denne slippes nu løs og arrangerer hele svindleriet. At denne dæmoniske ånd får næring af den tro, folk opfatter miraklet med, og at de troende ved tre gange at tilbede den falske jomfru Maria dermed skulle sælge deres sjæle uigenkaldeligt til Djævelen, hører hjemme i samme forvrøvlede rodekasse.

Noget er altså skildret autentisk, andet er almindeligt gyserlir, fx at dæmonen har magt til at slå Hagan og Delgarde ihjel med brændende kors og andre redskaber. I virkelighedens verden har dæmoner meget lille magt over dem, der i Jesus' navn befaler dem at forsvinde. Men så kommer der jo ikke en ”rigtig” gyserfilm ud af det.

Som så mange andre gyserfilm ligger kvaliteten ikke i skuespilpræstationerne (hvilket sikkert skyldes de meget stereotype manuskripter), men i evnen til at forskrække sine tilskuere.

PS: Gerry og Alice overlever, og Gerry bliver faktisk helt – så selv om han modstod fristelsen til at skrive den helt vilde succeshistorie, så fik han dog genoprettet sit ry.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*
*

Andre temafilm

Adventure, Drama, Science fiction, TEMA Serier
Drama, TEMA Ved livets begyndelse, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Sportsfilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Danske film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Drama, TEMA Julefilm
Animation, Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA Biografiske film, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, Filmstriben.dk, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Kristne film
Komedie, TEMA Julefilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA 11. september
Viser resultater 1 til 15 af 1019
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90 91-105 Næste > Sidste >>
Annoncer