• MOMS' NIGHT OUT TV3 | 01-10-20 | kl. 22.00

  • RICHARD JEWELL i biografen og på dvd/blu-ray

  • PAPIRHUSET serie på Netflix

  • Aktuelt: 30-året for Tysklands genforening se fx FLUGTEN FRA ØSTTYSKLAND

  • ANTEBELLUM i biografen

  • I'M THINKING OF ENDING THINGS på Netflix

  • TEMA familiefilm fra 11 år Fx FLUGTEN OVER GRÆNSEN

Tema

Spider in the Web

ThrillerTEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Produktionsår: 2019
Varighed: 109 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Eran Riklis,
Medvirkende: Ben KingsleyMonica BellucciItay TiranItzik Cohen,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 20.12.2019ISRAELSKE SPIONER I BELGIEN

I en af filmens centrale scener afslører den pensionsmodne israelske Mossad-agent Adereth (Ben Kingsley) en fjendtlig spion gennem en samtale om en roman af John le Carré. I markedsføringen af filmen slog man på, at "Spider in the Web" er le Carré-agtig. Det skal nok passe, at de har brugt le Carré og hans agent George Smiley som inspiration, men der mangler en del i at nå det samme niveau i plottet og fortællingen.

Når det er sagt, så er der alligevel flere gode grunde til at se filmen. Man kan se den for at opleve, hvordan Ben Kingsley kan hæve en film fra at være halvdårlig til at være lidt mere end middelmådig. Han er et fund til netop denne rolle. Eller også er rollen skrevet til ham. Alle centrale skuespillere gør det i øvrigt godt. Der er lidt action, et par likvideringer og en biljagt, men filmen er mere karakter-drevet end den er handlings-drevet. Enkelte steder, som når vi skal lære om den perfekte belgiske ærtesuppe, bliver den lidt langsom. Filmen foregår i øvrigt næsten udelukkende i Antwerpen i Belgien, og personerne taler deres eget sprog. Det betyder, at vi ikke alene hører engelsk og lidt flamsk, men også hebraisk.

Mossad og ikke MI5
Man kan også se filmen, fordi man har en særlig interesse i Israel - som jeg har. Efterretningstjenesten er ikke det engelske MI5, men det israelske Mossad. En forfriskende variation. Agent Adereth har i nogle rapporter påstået, at Syrien er i gang med at fremstille ulovlige kemiske våben, som Assad ovenikøbet bruger mod sin egen befolkning. Hans chefer spørger efter uomtvistelige beviser, og ingen andre efterretninger tyder på, at det er rigtigt. Filmen indledes med et skilt om, at den er inspireret af virkelige hændelser. Hvor langt ind i handlingen det gælder, ved jeg ikke, men det er korrekt, at Syriens militær i borgerkrigen angiveligt bruge kemiske våben.

Adereths chef i Mossad (Itzik Cohen - kendt fra Fauda) mistænker den meget erfarne Adereth for at have mistet grebet om den profession, han har håndteret topprofessionelt gennem 40 år. De sætter derfor den unge og uerfarne David (Itay Tiran) til at holde øje med Adereth. Som en sidehistorie, der fylder en del, var Davids far en nær kollega til Adereth. Det tilføjer et kompliceret far-søn-forhold til filmens psykologiske side. Der er også romantiske toner i forbindelse med biologen Angela Caroni (Monica Belluci), der lægger an på Adereth - eller også er det modsat.


Tillid og nuancer
Det gennemgående tema er tillid. Hvem kan man stole på, og hvem lyver og manipulerer? Det er ikke et ukendt tema i spionfilm, men her trænger det ind i alle detaljer. Det bliver ikke mindre kompliceret, når den, man er nødt til at have tillid til, viser sig at være løgnagtig. Det er ikke en unuanceret film med ufejlbarlige helte og helt igennem onde skurke. Instruktøren Eran Riklis har før lavet film med nuancerede karakterer. Han instruerede Citronlunden, der balancerer fint i Palæstina-Israel-konflikten, og Zaytoun, der skildrer fællesskab på tværs af de grænser, der skiller jøder og palæstinensere.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*
*

Andre temafilm

Drama, TEMA Ved livets begyndelse, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Sportsfilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Danske film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Drama, TEMA Julefilm
Animation, Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA Biografiske film, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Kristne film
Komedie, TEMA Julefilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA 11. september
Drama, TEMA Julefilm
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år
Viser resultater 1 til 15 af 838
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90 91-105 Næste > Sidste >>
Annoncer