EN DYSTER OG SKUMMEL KIRKE
I en lille svensk by bliver en ung kvinde fundet død under en høj klippe. Det ligner et mord, og mistanken retter sig mod den lokale frikirke. I et interview på svensk tv fortalte instruktøren Colin Nutley og skuespilleren Helena Bergström, der har hovedrollen, at "Savnet" er lavet på baggrund af det mord, som fandt sted i en frikirke i Knutby for tolv år siden. Dette mord har givet dem et alibi til at lave tv-serien "Savnet", mener de. Knutby-sagen viser nemlig, at en kristen menighed godt kan være arnested for et forfærdeligt mord. Men "Savnet" fortæller en anden historie, end den fra Knutby.
Hvis man ser filmens trailer, har man et godt indtryk af stemningen i samtlige de tre timer, som serien varer. Kameraet fører os gennem dunkle landskaber, hvor det fanger en flok mørke fugle, der flaksende letter fra et træ. Vi bevæger os forbi en mørk kirke og ind over kirkegården, hvor et granitkors til sidst fylder hele billedet. Der var vist kun en eneste lille scene, hvor solen skinnede, og det lignede mest en fejl af regissøren. Et kirkekor spiller en ret central rolle. I betragtning af, at vi befinder os i noget, som mest ligner en pinsekirke, er koret påfaldende glædesløst og stilfuldt på en ret gammeldags måde. Det samme gælder menighedssangen, hvor menigheden dog anstrenger sig for at se glade ud.
En menighed uden lyspunkter
Præsten er en lille selvbevidst og manipulerende type. Der er intet indhold i hans opskruede optræden som forkynder. Det bliver hurtigt klart, at mange af kvinderne elsker ham, og at han misbruger de unge piger seksuelt.
Det eneste lyspunkt, når det gælder skildringen af kristendommen, er en scene, hvor en af de unge piger vidner om sin tro. Hun taler om frelsen med enkle og klare ord, men desværre ret krampagtigt. Bortset fra denne scene, som vist ikke er ment som et plus, så jeg intet positivt om kristendommen.
På coveret står der, at handlingen foregår i det svenske bibelbælte. Det fangede min interesse. Hvordan mon livet i bibelbæltet bliver skildret i en krimi? Mange ser måske filmen med det indtryk, at de får en sådan skildring, men det gør de ikke. Seriens billede af en kirke repræsenterer på ingen måde noget generelt.
Et storbymenneske i provinsen
Det er skildringen af politiinspektør Maja Silver (Helena Bergström), der holder handlingen kørende. Og det fungerer fint nok. Alle de to stjerner, jeg har givet serien, skyldes hendes og de andre skuespilleres indsats og så til en vis grad optrævlingen af mordgåden. Maja Silver er egentlig flyttet til Stockholm, men hun vender tilbage til sin hjemby for at genoprette kontakten til den datter, hun engang forlod til fordel for storbyen. En times tid efter, at hun er ankommet, dør hendes gamle chef nærmest i armene på hende. Hendes ferie bliver annulleret, og pludselig står hun som leder af en efterforskning, som ingen af hendes tidligere kolleger ønsker, at hun skal blande sig i.
Kan man lide dystre film, hvor kun en enkelt familie fungerer normalt, og hvor skabene er fulde af skeletter (billedligt talt), og hvor menigheden ligner en skummel karikatur af den type, som findes i visse kirkefremmedes fordomme, så er denne tv-serie et fund. Men vil man godt have alvoren blødt op med bare en smule glæde og humor, og ser man gerne, at kirken skildres med et gran af ægte indlevelse, så brug tiden på noget andet. Er udkommet på dvd/blu-ray med den svenske titel Saknad.