• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Tema

Operation Mincemeat

Den engelske efterretningstjeneste skulle under anden verdenskrig sætte en operation i værk, som kunne give Hitler forkerte indtryk af de allieredes planer i Sydeuropa.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrig
Produktionsår: 2021
Varighed: 128 min.


Instruktør: John Madden,
Medvirkende: Colin FirthMatthew MacFadyenKelly MacdonaldJason Isaacs,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 24.05.2022KUNSTEN AT NARRE FJENDEN 

Ewen Montagu (Colin Firth) er officer i den engelske efterretningstjeneste MI5. Han får i 1942-1943 til opgave at samle en gruppe efterretningsfolk og sætte en operation i værk, der skal give Hitler et forkerte indtryk af de allieredes planer i Sydeuropa. Der var tanker om et massivt angreb med mere end 100.000 engelske og amerikanske soldater. Man havde udset sig Siciliens sydkyst, der blev kaldt Europas bløde underliv. Tyskland og Italien havde fået nys om planerne, og forberedte et stort baghold, som ville gøre angrebet til en katastrofe. Nu var opgaven så at overbevise nazisterne om, at angrebet vil blive rettet mod et sted i Grækenland og ikke mod Sicilien. Men hvordan?

En skør og uladsiggørlig plan
Admiral John Godfrey (Jason Isaacs), som var Ewen Montagaus overordnede, havde en samling af ideer til, hvordan man kunne plante forkerte informationer hos fjenden. Man valgte idé nummer 28, som gik ud på at forsyne et lig med en dokumentmappe med falske planer og så lade liget flyde ind på en strand. Liget skulle forestille en engelsk befalingsmand, der var forulykket med et fly. Sammen med Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen) fra luftvåbnet, fik Ewen Montagu og en lille gruppe telegrafister og kodebrydere, til opgave at planlægge og gennemføre planen. Churchills vurdering var, at planen var så skør, og usandsynlig, og uladsiggørlig, at den måske ville narre Hitler, så han gav grønt lys, mens admiral Godfrey var imod.

Egentlig ikke en actionfilm
Filmen rummer et par stort anlagte, men ret kortvarige scener med militære kampe. Ud over det foregår det meste af handlingen gennem samtaler i et rum i kælderen under MI5's hovedkvarter i London, hos personerne privat eller på restauranter, og så på vandreture til og fra forskellige lokaliteter. Der er kun ganske få action-scener. Hen mod slutningen kommer vi til Spanien, hvor den praktiske side af operationen bliver gennemført. Det meste af handlingen udvikler sig gennem samtaler. Når det koncept fungerer så godt, som det gør, skyldes det gode skuespillere og et udmærket manuskript. Især glæder man sig over, at Colin Firth er så fremragende en skuespiller med en meget behagelig stemme, for han er på lærredet det meste af tiden, og han udfører også en voice-over gennem hele filmen.

Filmen følger de virkelige begivenheder ret nøje (læs om det her). Der er skruet op for romantikken, og der er tilføjet et par bifigurer for at øge spændingen, men ellers er de forskellige begivenheder baseret på, hvad der faktisk skete. Forløbet er så utroligt, at man kan undre sig over, at en vild operation som denne fik så afgørende betydning for krigens forløb.

Det hele er dejligt engelsk
Det er på alle måder en meget engelsk film. Den er gennemsyret af underspillet humor. Der er scener med høflige skænderier. Der siges meget mellem linjerne – især mellem de to ledere af operationen. Det psykologiske spil mellem dem er en spændende fortælling i fortællingen. Det er også lidt morsomt at møde flere af de engelske skuespillere, som vi kender fra kendte engelske tv-serier. For James Bond-fans er der en sjov detalje. Den grundlæggende ide til "Operation Mincemeat" blev ganske vist tillagt admiral John Godfrey, men i virkeligheden var den en frugt af fantasien hos hans løjtnant, Ian Flemming, der også var med i den arbejdsgruppe, der gennemførte operationen. I ledige stunder sidder han og skriver på en spionroman, og der er flere hints til den fiktive MI5-agent, som Ian Flemming senere gjorde verdensberømt som 007.

Desværre har mange filmproducere berøringsangst overfor de udtryk for fromhed, som der helt sikkert har været i de miljøer, der skildres. Det er der ikke noget af i denne film. Den kristne tro er helt naturligt skildret de steder, hvor det er oplagt. Og det sker på en positiv måde.

Kan ses på blockbuster.dkBrugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*
*

Andre temafilm

Adventure, Drama, Science fiction, TEMA Serier
Drama, TEMA Ved livets begyndelse, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Sportsfilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Danske film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Drama, TEMA Julefilm
Animation, Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA Biografiske film, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, Filmstriben.dk, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Kristne film
Komedie, TEMA Julefilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA 11. september
Viser resultater 1 til 15 af 1015
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90 91-105 Næste > Sidste >>
Annoncer