• MOMS' NIGHT OUT TV3 | 01-10-20 | kl. 22.00

  • PAPIRHUSET serie på Netflix

  • Aktuelt: 30-året for Tysklands genforening se fx FLUGTEN FRA ØSTTYSKLAND

  • ANTEBELLUM i biografen

  • I'M THINKING OF ENDING THINGS på Netflix

  • TEMA familiefilm fra 11 år Fx FLUGTEN OVER GRÆNSEN

Tema

Lotto

KomedieTEMA Danske film
Produktionsår: 2006
Varighed: 90 min.

Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Peter Schrøder,
Medvirkende: Søren PilmarkDitte GråbølBjarne HenriksenNicolaj Kopernikus,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 16.05.2019NÅR LØGN OG BEDRAG TAGER OVER

I folkekomedien "Lotto" fra 2006 er Jørgen (Søren Pilmark) ansat på den lille maskinfabrik T.J. Jensen. Han er tillidsmand for sine arbejdskammerater og formand for lottoklubben. Jørgen er et ordentligt menneske, synes han selv, og han er afholdt og respekteret af sine kolleger. Han bor i lejlighed og er godt gift med Gitte (Ditte Gråbøl). Hver uge satser hvert medlem i klubben 100 kr., og hver uge køber Jørgen en kupon for indsatsen, mens han samtidig køber en kupon til fruen! En dag vinder klubben 3,6 millioner, men den vindende kupon kunne jo lige så godt være fruens, og dermed er alle pengene deres! Og selv om Jørgen normalt er et ærligt menneske, kan nogle fristelser alligevel være for store!

Filmen låner på mange måder tematikker fra folkeeventyret om Konen i muddergrøften samt fra Bibelens fortælling om kong David, der indleder et forhold til en af sine soldaters kone, Batseba. Men for at skjule udåden og legitimere forholdet får kong David soldaten sendt ud på en af de mest udsatte poster i næste slag, hvor han dræbes. Kort sagt en forfærdelig historie, som i hele sin essens viser, hvordan det allerførste fejltrin medfører en dominoeffekt af løgn, bortforklaringer og dårlig samvittighed.

Købes til tavshed
For at fejre gevinsten tager Jørgen og Gitte på 14 dages ferie i sydens sol, men fortæller kammeraterne, at de bare skal på bustur til Prag. Parret overvejer også at købe hus, men da én af kammeraterne undervejs får færten af, at noget ikke er helt, som det bør være, bliver Jørgen nødt til at købe ham til tavshed.

I hele processen bliver den fredelige og joviale Jørgen mere og mere humørforladt, kolerisk og opfarende, mens hans dårlige sider kommer stadigt tydeligere frem i lyset. Samtidig må han hele tiden finde på nye forklaringer på sit dårlige humør og sit skrantende helbred. Ægteskabet begynder også at halte, da Gitte ikke længere ønsker at være med i skuespillet.

Hvad vælger Jørgen?
Filmens fine afslutning skal ikke røbes her. Blot skal siges, at handlingen afslører – tilsigtet eller utilsigtet -  en bibelsk pointe om, at de fleste mennesker heldigvis ikke i længden kan holde til at snyde og bedrage gode kolleger og samtidig bevare god livskvalitet. Skal de gode relationer i både ægteskab og arbejdsliv genoprettes, må den grimme sandhed ud i lyset. Frem for løgn og halve sandheder må der gøres op og renses ud! Men tør Jørgen det?

Filmen skal ikke kvalitetsmæssigt beskyldes for at høre med i toppen af dansk film. Selv om det er en komedie, der bærer præg af, at Peter Schrøder sidder i instruktørstolen, så skal manuskriptet og filmens flow stadig være troværdigt, og det synes jeg, det kniber med et par steder. Desuden foregår meget af filmen på en maskinfabrik - altså i en typisk dansk mandeverden, hvor tonen og sproget kan være groft og til tider sexistisk. Kan man se bort fra det, er der afgjort noget at hente for mange af brugerne på filmogtro.dk. Hvad kunstnerisk kvalitet angår, fortjener filmen ikke mere end tre stjerner, men filmens vedkommende temaer trækker den op på fire.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*
*

Andre temafilm

Drama, TEMA Ved livets begyndelse, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Sportsfilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Danske film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Drama, TEMA Julefilm
Animation, Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA Biografiske film, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Kristne film
Komedie, TEMA Julefilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA 11. september
Drama, TEMA Julefilm
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år
Viser resultater 1 til 15 af 838
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90 91-105 Næste > Sidste >>
Annoncer