• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Tema

Ehrengard: Forførelsens kunst

Dronning Margrethe har lavet flotte decoupager og kostumer til Karen Blixens eventyrlige novelle om Ehrengard. Maleren Cazotte prøver uden fysisk berøring at forføre Ehrengard - eller er det omvendt?

DramaKomedieRomanceTEMA Danske film
Produktionsår: 2023
Varighed: 93 min.

Censur: 11 år
Instruktør: Bille August,
Medvirkende: Sidse Babett KnudsenMikkel Boe FølsgaardJacob LohmannAlice Bier Zanden,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 16.01.2024HVEM FORFØRER HVEM 

Det begyndte med, at den danske forfatter Karen Blixen fik udgivet en lille roman eller en stor novelle (100 sider) på engelsk i USA i 1952. Den kom på dansk i 1963. Så fik dronning Margrethe øje på den og begyndte at lave decoupager som scenografier til bogen. På et tidspunkt kom den kendte instruktør Bille August ind i processen, og så nærmerede det hele sig en film. Filmen havde premiere på Netflix 14. september 2023 og var på et tidspunkt blandt Top 10 på Netflix på verdensplan.

En eventyrlig fortælling
Ehrengard er en spidsfindig og underfundig fortælling om forførelse. Blixens fortællinger er blevet kaldt mytologiske. De kan læses umiddelbart, men de har flere symbolske lag, og det er først, når man trænger ned i dem, at man fornemmer, hvad forfatteren vil. Sådan er det også med Ehrengard. Fortællingen foregår i eventyrriget Babenhausen, som er et tysk hertugdømme i begyndelsen af 1800-tallet. Hertuginden (Sidse Babett Knudsen) beder sin portrætmaler Cazotte (Mikkel Boe Følsgaard) om hjælp. Hun har det problem, at hvis hertugparrets charmerende unge  søn, prins Lothar (Emil Aron Dorph), ikke snart bliver gift, så risikerer magten at ende hos en slægtning, og det må ikke ske. Det bliver Cazottes opgave at vække den unge mands begær efter en kvinde og at hjælpe ham med forførelsen. Prins Lothars udkårne bliver gravid lidt for hurtigt. Det kræver nogle taktiske krumspring, som Cazotte kommer til at stå for. I den forbindelse får prinsessen en hofdame ved navn Ehrengard (Alice Bier Zanden). Hun burde egentlig være fortællingens hovedperson, men Sidse Babett Knudsen og Mikkel Boe Følsgaard fylder så meget og spiller så blændende, at de stjæler billedet fra hende. Undervejs er der forførelser på kryds og tværs, og det er et spørgsmål, hvem der egentlig forfører hvem. På et tidspunkt siger Cazotte: "Forførelse tager tid." Man kan bruge filmen til at overveje, hvad forførelse i det hele taget er. Det er jo noget, der forgår mange andre steder end mellem kønnene.

Dronningen har inspireret instruktøren
Dronningens decoupager er farverige og noget skæve. Decoupage er kunsten at klippe motiver ud af billeder og sætte dem sammen til et nyt værk. Ehrengard har inspireret dronningen til landskaber, bygninger og interiører, og de klæder Karen Blixens fortællestil godt. Dronningen har også tegnet filmens overdådige kostumer, som understreger filmens stemning fint. Scenerne er filmet i og omkring bygninger, der kan indgå i den eventyrlige stil. Senere er der på computer tilføjet landskaber og bygningsdetaljer, som er hentet i decoupagerne. Denne blanding af realisme og overdådig opstyltethed præger også dele af dialogen - ja, hele fortællingen, som vi møder den i filmen. Netflix-dokumentaren "Bag kulisserne på Ehrengard" på 40 minutter om samspillet mellem dronning Margrethe og Bille August, giver en meget fin indføring i tankerne bag filmatiseringen.

Forførelse i al ærbarhed
Bortset fra nogle frivole blyantstegninger er der ikke egentlige nøgenbilleder. Forførelserne foregår i det hele taget ikke på de hvide lagener, men mere i handlinger, blikke og antydninger, som kun i begrænset omfang involverer fysisk berøring. Man kan kun i ét af forholdene tale om utroskab, for der lægges ikke op til udenomsægteskabelige forhold ellers. Den klassiske musik tjener fortællingen godt, og alt foregår i store flotte scener. Filmen er en nydelse for den, der kan lide det flotte og storslåede.

Det er med god grund, at dronning Margrethe er Robert-nomineret til "Årets kostumedesigner" og "Årets sceneograf".

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*
*

Andre temafilm

Adventure, Drama, Science fiction, TEMA Serier
Drama, TEMA Ved livets begyndelse, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Sportsfilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Danske film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Drama, TEMA Julefilm
Animation, Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA Biografiske film, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, Filmstriben.dk, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Kristne film
Komedie, TEMA Julefilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA 11. september
Viser resultater 1 til 15 af 1015
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90 91-105 Næste > Sidste >>
Annoncer