• DOMMERENS VALG DR2 | 12-08-22 | kl. 23.30

  • SILENCE TV2 | 13-08-22 | kl. 01.35

  • THE KINDNESS OF STRANGERS DR2 | 13-08-22 | kl. 20.00

  • PAGTEN nu på Cmore udover dvd, blu-ray og filmstriben.dk

  • FAMILY CAMP VOD på Amazon.com

  • BELFAST nu på dvd og blu-ray

  • TEMA familiefilm fx SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på dvd og blu-ray

Tema

C. S. Lewis - Narnias skaber

C. S. Lewis: Beyond Narnia

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA C. S. LewisTEMA Biografiske filmTEMA Kristne film
Produktionsår: 2005
Varighed: 54 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Norman Stone,
Medvirkende: Diane VenoraAnton Rodgers,
Stikord:
 Tro,
 Sorg,
 Tab,


Anmeldelse:

Af: Bent Bjerring-Nielsen - 31.05.2007FIN INTRODUKTION TIL C. S. LEWIS
C. S. Lewis er bedst kendt som forfatteren til Narnia fortællingerne, men han udgav derudover en lang række bøger af særdeles forskellig karakter: science fiction, gendigtning af græske myter, litteraturhistorie, apologetik og meget andet. Samtidig havde Lewis et temmelig usædvanligt livsforløb. Det er det, vi bliver præsenteret for i denne BBC-producerede dramadokumentar.

I filmen ses den ældre C. S. Lewis, spillet af Anton Rodgers. C. S. Lewis' liv præsenteres i en blanding af kommentarer fra den ældre Lewis og sekvenser, hvor de forskellige livsforløb fremstilles i dramaform. Vi møder den unge Lewis i det protestantiske hjem i Nordirland, hvor han voksede op med storebroderen Warren. Vi ser den voldsomme forandring i hans liv, der sker ved moderens død, og hans efterfølgende tid på engelske kostskoler. Da Lewis mange år senere skrev den åndelige selvbiografi "Surprised by Joy", var overskriften over kapitlet, der beskrev denne periode, ganske enkelt "Koncentrationslejr". Efterfølgende fik Lewis heldigvis privatundervisning og fik en skoling i rationel tænkning og argumentation, der prægede ham resten af livet. Det var også baggrunden for, at han kunne begynde studier i Oxford, der – afbrudt af en periode i skyttegravene under første verdenskrig – endte med en ansættelse som lærer ved universitetet i Oxford.

Det største drama i hans liv i denne periode var imidlertid hans bevægelse fra ateisme til gudstro; han beskrev det selv som en særdeles modvillig omvendelse, men det var i længden simpelthen ikke muligt for ham at fornægte Guds eksistens. Derefter kom de mange år som ungkarl i Oxford, hvor han skrev en lang række bøger og også fik et tæt venskab med J. R. R. Tolkien, forfatteren til Ringenes herre.

Da Lewis var i 50-erne mødte han Joy Gresham. Det udviklede sig fra venskab til kærlighed og, da Joy blev alvorligt syg af cancer, også ægteskab. Hun blev næsten mirakuløst helbredt, men døde nogle år efter, hvad der var den største smerte i Lewis' liv.

En af de fremragende ting ved "C. S. Lewis – Narnias skaber" er, at det lykkes at beskrive Lewis' liv ved hjælp af hans egne ord. Når det gælder hans liv indtil omvendelsen, er de f.eks. i høj grad hentet fra "Surprised by Joy", mens andre bøger inddrages i beskrivelsen af de senere faser.

Filmen er en glimrende første introduktion til C. S. Lewis' liv og tænkning, som kan give inspiration til at fortsætte læsningen af hans bøger. Den er fint produceret, og selve grundideen med at lade den ældre Lewis se tilbage fungerer godt. Den største svaghed ved filmen er Anton Rodgers' fremstilling af Lewis, som - efter min mening - ikke fanger spændingerne i hans personlighed. I filmen Shadowlands gav Anthony Hopkins et sublimt portræt af forfatteren, som ikke kan lade være med at skygge for efterfølgende forsøg. Det ændrer dog ikke ved, at vi med "C. S. Lewis – Narnias skaber" har fået en fin introduktion til en fremragende kristen forfatter og tænker med et temmelig usædvanligt livsforløb.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*
*

Andre temafilm

Drama, TEMA Ved livets begyndelse, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Sportsfilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Israel, Vestbredden, Gaza
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Danske film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Kristne film
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Affirm films, TEMA Kristne film
Drama, TEMA Julefilm
Animation, Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm jul
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA Biografiske film, Filmstriben.dk
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, Filmstriben.dk, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Kristne film
Komedie, TEMA Julefilm
Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, TEMA 11. september
Drama, TEMA Julefilm
Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år
Viser resultater 1 til 15 af 944
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90 91-105 Næste > Sidste >>
Annoncer