POLITISK TEMA
Imens rulleteksterne kører til sidst i filmen, og baggrundsmusikken fortæller om at være fri, vises der billeder af en lang række amerikanere, som har fået omstødt deres dom. Uskyldigt dømte, som efter få eller mange år fik omstødt deres dom, takket være organisationen California Innocence Project (CIP).
Der er altså her tale om en socialpolitisk film med et budskab om, at der dels sidder mange uskyldigt dømte i fængsel, og dels, at flere amerikanske staters love er så vanvittige, at det er næsten umuligt at få omstødt en dom. Som sådan er der også tale om en meget ”amerikansk” film, eftersom den specifikt går på de stramme love i staten Californien.
Familievenlig film om uskyldigt dømte
Filmen fortæller historien om den amerikanske footballstjerne Brian Banks, der uretmæssigt bliver anklaget for overgreb. Trods manglende beviser bliver han dømt, og dermed knuses hans drøm om at spille i den bedste amerikanske liga, NFL.
Der er ikke noget galt med filmen! Den er smukt filmet og fint fortalt i korte flashbacks, men jeg sad ofte og tænkte, at der var mange andre – og langt større – sager end Brian Banks, instruktøren Tom Shadyac kunne have valgt at filmatisere. Men man fornemmer, at Shadyac har personlige aktier i organisationen CIP, og derfor har han valgt at fortælle en af de historier, som er mest ”familievenlig”, så organisationens arbejde kommer så bredt ud blandt biografgængerne som muligt.
Kristne undertoner
Tom Shadyac er ellers ikke kendt for ”seriøse” film. Han blev verdensberømt for sit samarbejde med Jim Carrey i Bruce den almægtige og Fuld af løgn, og helt generelt har han mest bevæget sig inden for komediegenren. Dertil skal naturligvis føjes, at Shadyac er kristen, og det mærkes i hans film. Det mærkes også i "Brian Banks", hvor der er et tydeligt tema omkring tro og tillid til Gud – og i førnævnte musik under rulleteksterne nævnes Jesus et par gange. Der er ikke tale om eksplicit kristne eller forkyndende film, som tilfældet er med War Room og Courageous, men fine film, som forsigtigt tager emner op, som fokuserer på den kristne tro.
Filmen "Brian Banks" er ikke noget mesterværk og har på grund af sit politiske tema en snæver tilskuerskare, men det er godt at se den og blive mindet om, dels hvor mange, der er uskyldigt dømt, og som fortjener frihed, og dels, at uanset, hvad vi kommer ud for, så er det troen på Jesus, der er det eneste holdbare fundament.
Kan ses på Blockbuster.dk.
Læs om instruktøren Tom Shadyac i Syndfloden er over os.