• TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES (serie) nu på Netflix

  • SOPHIE SCHOLL - DE SIDSTE DAGE nu på filmstriben.dk udover dvd

  • FEM IKKE-PÅSKEDE PÅSKEFILM fx Gran Torino

  • SONING DR2 | 31-03-24 | kl. 17.40

  • POOR THINGS nu på dvd og blu-ray

  • FEM PÅSKEFILM bl.a. THE LAST TEMPTATION OF CHRIST

  • DEN KÆRLIGHED SOM SÆTTER FRI nu på Netflix

Nyheder

06.05.2008

Træskolisten

Af Ingvild T. Kro
Filmen "Nu eller aldrig" tager vigtige temaer op om synet på livet og livets hensigt. Den handler om venskab, kærlighed og om at opdage det, som er vigtigt i livet, det som har virkelig værdi.

I filmen Nu eller aldrig lever Carter Chambers (Morgan Freeman) og Edward Cole (Jack Nicholson) i to vidt forskellige verdener. Men så sker det, at bilmekanikeren og mangemilliardæren kommer til at dele sygestue. Der opdager de alt det, de er gået glip af i livet - og bestemmer sig for at nogen af drømmene skal virkeliggøres, før de kaster håndklædet i ringen - koste hvad det koste vil. Dermed er deres livs eventyr i gang.

For længe siden, da Carter var førsteårsstuderende på filosofistudiet, foreslog professoren, at de studerende skulle nedskrive alle de ting, de kunne tænke sig at gøre og se, før de engang skulle dø - en "træsko-liste". Men mens Carter prøvede at definere sine drømme og planer, bankede virkeligheden på døren. Ægteskab, børn, forpligtelser og 46 år som bilmekaniker forandrede listen over drømme til et bittersødt minde om forspildte chancer. Den blev bare en mental øvelse for at få tiden til at gå under bilerne.

Erhvervsmanden Edward Cole havde aldrig set en liste uden et facit. Han havde haft travlt med at tjene penge og opbygge sit imperium uden at tænke på, hvad hans inderste behov kunne være.

Så ringer livets alarmklokke højt og tydeligt for Carter og Edward. De aldrende mænd får besked om, at livet er ved at ebbe ud, og de har begge kun kort tid tilbage. De har behov for at acceptere, hvem de er, og hvilke valg, de har gjort, - et presserende ønske om at bruge den tid, de har tilbage, til at gøre alt det, de har drømt om.

Listen er ikke længere en mental øvelse, men en dagsorden. Imod lægens anbefalinger og al fornuft lader de sig udskrive. De kender knap hinanden, men snart er de på deres livs rejse sammen - til Taj Mahal og Serengeti, til finere restauranter og lyssky bordeller, i førersædet på klassiske racerbiler og gamle propelfly - bare med en liste og lidenskab for livet som vejviser.

Samtidig med, at de tilføjer og afkrydser punkter på listen, og mens de oplever en storslået og smuk verden, skal de takle vanskelige spørgsmål og endnu vanskeligere svar. Uden at tænke over det, bliver de rigtige venner, med humor, indsigt og godt hjertelag.

Om instruktøren
Instruktør Rob Reiner havde kun læst 10 sider ar manuskriptet, før han var sikker på, at dette var en film, han gerne ville instruere. For ham var rollerne billeder på ægte mennesker og deres oplevelse af livet. Som han siger: "I know these people." Det, som tiltalte Reiner mest ved manuskriptet, var historiens måde at forbinde naturlig humor med personlige menneskelige situationer.

Reiner har instrueret flere filmsucceser som "This is Spinal Tap", "The Sure Thing", "The Story of Us" og "Sammenhold". Men han er måske endnu mere kendt for filmene "Da Harry mødte Sally", "Et spørgsmål om ære" og "Præsident på frierfødder", - film som alle har fået flere prisnomineringer.

"Nu eller aldrig" tager vigtige temaer om synet på livet - hvad livet er og livets hensigt. Den handler om venskab, kærlighed og om at opdage det, som er vigtigt i livet, det som har virkelig værdi. Den rører ved dem, som ser den, samtidig med, at den maner til eftertanke om, hvad der er det grundlæggende ved mennesket.

Til refleksion
Hvad synes du om de to menneskers syn på livet? Hvem ligner du mest?

I en omtale af filmen, siges: Somme tider har du brug for en deadline for at få livet op i omdrejninger. Er du enig i det? Hvis du kunne vælge at få at vide, hvornår dit liv slutter, ville du så benytte dig af det?

Hvad fortæller filmen om valg, drømme, konsekvenser og anger?

"Vi lever, vi dør, og hjulene på bussen drejer rundt og rundt," siger Edward Cole. Hvad siger det om livssyn?

Edward siger til Carter: " Jeg misunder mennesker, som har en tro, jeg forstår det bare ikke." Hvad tænker du om den udtalelse?

Hvilke tanker og følelser sidder du tilbage med efter at have set filmen? Hvad udfordrer? Vil filmen påvirke dit liv?

kilde: damaris.no




Annoncer