• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Nyheder

27.07.2007

Syndfloden er over os

Af Johan Schmidt Larsen
Instruktøren Tom Shadyac har gjort komedien og farcen til sin foretrukne filmgenre. Nu er han klar med en ny film med et bibelsk tema.

Så er instruktøren Tom Shadyac igen biografaktuel. Denne gang med Du almægtige, Evan - en fortsættelse af hans største succes Bruce den almægtige. Filmen blev så stort et hit, at den i dag hører til blandt de 50 filmtitler, der gennem tiderne har indtjent flest penge til investorerne. Uden sammenligning er "Bruce" et af de bedste bud på en nyere hollywoodfilm, som på en troværdig måde tager livtag med et bibelsk univers i en humoristisk og nutidig ramme uden samtidig at blive plat og underlødig.

Men hvem er manden bag filmen, og hvordan er han nået så vidt? Det vil denne kronik forsøge at give et bud på.

Tom Shadyac er troende katolik. Med til hans yndlingslæsning hører bl.a. Augustin og andre kristne klassikere. I 1989 blev han uddannet på filmskolen UCLA og ernærede sig i de første år bl.a. som stand-up komiker og var desuden manuskriptforfatter joke writer for skuespilleren og komikeren Bop Hope.

Guds kærlighedserklæring
Flere journalister fra især amerikanske kristne medier har spurgt Shadyac, hvordan han har det med, at flere af hans filmkarakterer i livstil og sprogbrug går ud over grænsen for klassisk kristen etik. Til dette svarede han på www.christiananswers.net: "En af udfordringerne for kirken er at acceptere menneskeligheden med alt, hvad den indebærer. Som filmskaber ønsker jeg ikke at benægte dette. Jeg tror det er vigtigt, at vi erkender, at vi er ufuldkomne. Bibelen er hele vejen igennem fuld af saftige ting – der er masser af seksuel usømmelighed, vold og alt muligt andet. Men Bibelens pointe er, at den ikke bare skildrer øjeblikket, men at det handler om en hel rejse. Men havde Bibelen sluttet der, ville det være en temmelig trist bog. I stedet for slutter den med forløsning. Hvis vi ser på Bibelen som en helhed, er den forløsende og smuk, den er Guds kærlighedserklæring til menneskeheden."

Shadyacs fortid som stand-up komiker fornægter sig ikke. Han har gjort komedien og farcen til sin foretrukne genre. Det var også indenfor denne genre, han lavede sin første spillefilm "Ace Ventura". Filmen blev en succes for Shadyac, men endnu mere for filmens stjerne, skuespilleren Jim Carrey. Også kendt som manden med gummiansigtet og de ekstreme bevægelser.

Senere fulgte en genindspilning af Jerry Lewis klassiker fra 1963 "The Nutty Professor", hvor Shadyac ændrede historien, så den passede til skuespilleren Eddie Murphy.

I Shadyacs næste film Fuld af løgn fra 1997 kommer han lidt tættere på etiske og åndelige temaer.  Igen valgte han sin ynglingskuspiller Jim Carrey til hovedrollen. Denne gang som den skrupelløse advokat Fletcher Reed, hvis søn som sit fødselsdagsønske beder om, at faderen vil lade være med at lyve blot en enkelt dag. På forunderlig vis formår Reed at tale sandhed det næste døgn, men med det resultat, at både hans liv og hans arbejde ligger i ruiner. Samtidig sættes han fri til at se sandheden om sig selv og sine handlinger. Ganske vist nævnes Guds navn hverken direkte eller indirekte i filmen, men filmens temaer har en klar tilknytning til bibelsk etik.

Hvad har du gang i, Gud?
I Patch Adams fra 1998 spiller Robin Williams lægen Patch Adams, der bruger humoren og latteren som en vigtig del af helbredelsen af syge børn. Da han ikke bliver anerkendt af systemet og sine overordnede, opretter han selv en klinik, hvor samfundets fattige kan få behandling uden betaling. I denne film lader Shadyac for første gang en af sine hovedpersoner tale direkte til Gud. Patch Adams kæreste er død, og i vrede og fortvivlelse spørger han Gud, hvad han egentlig forventer af ham. "Fortæl mig, hvad du har gang i. Du skabte mennesket. Mennesket lider enormt og dør. Måske skulle du have gjort lidt brainstorming forud for skabelsen. Du hvilede den syvende dag. Måske skulle du have brugt dagen på barmhjertighed."

Filmen er i øvrigt baseret på den virkelige Patch Adams liv, der i dag har udviklet et globalt korps af hospitalsklovne.

"Dragonfly" fra 2002 blev Shadyacs første film med overnaturlige temaer, hvor en læge gennem sine patienters nærdødsoplevelser får budskaber fra sin afdøde kone. Shadyac har i det tidligere nævnte interview fortalt, at historien var et forsøg på at lave en moderne lignelse, hvor budskabet og meningen ligger i selve historien: "Lægen er en person, der ikke tror på noget efter døden. Men gennem mærkelige omstændigheder finder han troen på noget, han ikke kan se, og som ingen omkring ham tror på. Nøglen består i at tænke i lignelser. Kristne går glip af meget, hvis de fordømmer tingene uden at være åbne for det overordnede budskab. Jo, vi har Bibelen, men vi forstår ikke alting. Gud arbejder åbenlyst ad uransagelige veje."

Et økonomisk flop
Shadyac ønskede egentlig Harrison Ford i hovedrollen, men da han sagde nej, gik den i stedet til Kevin Costner, hvilket skulle vise sig at være en stor fejltagelse. Costner formåede ikke at løfte rollen, og filmen blev økonomisk et flop. Medvirkende var selvfølgelig også, at flere kristne kritikere var betænkelige ved indfaldsviklen med at modtage budskaber fra en afdød gennem nærdødsoplevelser. Det er i øvrigt betegnende for Shadyac, at han nok er troende katolik, men at han i det filmiske univers ønsker kunstnerisk frihed til at skildre situationer og personer, som bevæger sig på kanten af eller direkte overskrider kirkens dogmatik og etiske vejledning.

Nu er Tom Shadyac så igen på banen med "Du almægtige, Evan". Manden i hovedrollen er Steve Carell, der også medvirkede i "Bruce". Flere vil uden tvivl huske Steve Carell som den egoistiske studievært, der ved Bruce's "guddommelige evner" manipuleres til at rapportere det rene nonses for åben skærm.

Steve Carell nævner, at selve rollen meget ligner den, han spillede i "Bruce". "I "Evan" er jeg blevet valgt til kongressen, hvor jeg får besøg af Gud (Morgan Freeman)." Filmens handling centreres derefter omkring Evans forsøg på at bygge en enorm ark for at tilfredsstille "manden på første sal".

Ingen film uden humor
"Du almægtige, Evan" er som sin forgænger en komedie, som vil mere end at underholde, og det spiller amerikanske filmselskab helt tydeligt på i sin markedsføring: På plakaterne kalder man det en "komedie af bibelske proportioner".

I en kommentar til filmen siger Tom Shadyac til ChristianityToday: "Jeg tror ikke, jeg nogensinde vil lave en film uden humor. Jeg elsker humor. Mark Twain har sagt, at al humor er tragedie, og at der ikke vil være latter i himlen. Jeg er uenig. Jeg tror, der vil være masser af latter i himlen, men af en anden karakter - noget der udspringer af glæde og ikke har sine rødder i smerte. Jeg tror, at Skaberen gav os stort redskab til opmuntring. Et redskab som vi kan hele os selv med. Jeg tror, at han var klar over, at vi ville gøre livet svært for os selv. Og hvilken herlig måde til at slippe for vanskelighederne et øjeblik - bare at kunne overøse sig selv med latter."

Kronik skrevet til Kristeligt Dagblad 27.7.07 
Annoncer