• DUNE nu på Viaplay udover Max, dvd og blu-ray

  • SCORSESE LAVER DOKUDRAMA OM HELGENER bl.a. om Jeanne d'Arc

  • THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

Nyheder

25.03.2013

Ser Jesus i andre filmskikkelser

Af Erik Verner Andersen og Kristina Hvarnes Andersen
Der findes mange film om Jesus. Men nogen ser også tydelig Kristus-skikkelser i film, som andre ikke forbinder med kristendom overhovedet.

Teolog og filmanmelder Kjartan Leer-Salvesen har skrevet bogen Fra glansbilde til antihelt - Jesus på film (Verbum forlag 2005). I bogen skelner han mellem Jesus-skikkelser og Kristus-skikkelser i film. Jesus-skikkelserne finder han i de film, som forsøger at fortælle bibelhistorie, mens Kristus-skikkelser er opdigtede karakterer, der minder om Jesus. Det er i film, hvor der ofte er lagt bibelske referencer ind. Også damaris.no er optaget af at bygge bro mellem Bibelen og samtidskulturen, og på den måde vise kristendommens aktualitet for samtiden. På deres hjemmeside finder man blandt andet filmanmeldelser og forslag til spørgsmål, man kan bruge i samtaler om fil. "Hovedformålet er at identificere spor af livssyn, så brugeren bevidstgøres, reflekterer og udfordres, da livssynsperspektivet ofte er en mangelvare i mødet med samtidskulturen."

Nedenfor er der eksempler på både film med Jesus-skikkelser og film med Kristus-skikkelser.

Jesus-skikkelse

La vie et la passion du Jésus-Christ/Jesu liv og levned (1905 af Zecca og Nonguet)

Filmskabere var tidligt ude med passionsspillefilm. Denne franske film er en af de mest kendte.

The King og Kings/Kongernes konge (1927 af deMille)
Episk genfortælling af "The Greatest Story Ever Told", som af mange anses som eksponent for både Hollywoods bedste og værste sider. Filmen blev en enorm publikumssucces.

Ben-Hur (1959 af Wyler)
Charlton Hestons Judah Ben-Hur er slaven, som kommer tilbage for at hævne sig, men hvor Jesus spiller nøglerollen i en af filmhistoriens mest kendte scener. Vær forberedt på gåsehud.

Matthæusevangeliet (1964 af Pasolini)
Den homoseksuelle jøde og marxist Pier Paolo Pasolinis "Matthæusevangeliet" er filmelskernes favorit. Verdens mest kendte kritiker, Roger Ebert, forklarede det med, at filmen var lavet af én, som hverken "prædikede, glorificerede, understregede, sentimentaliserede eller romantiserede, men bare prøvede at vise historien".

Jesus Christ Superstar (1973 af Jewison)
Antitesen til Pasolinis sobre filmatisering. Dette er Jesus som rockstjerne. Elsket og hadet dengang og nu.

Jesus af Nazaret (1977 af Zeffirelli)
Gigantprojekt fyldt af Hollywood-stjerner. Den lange version vises fortsat hver påske på svensk tv.

Life of Brian - et Herrens liv (1979 af Jones)
Denne film blev total forbudt i Norge og Skotland på grund af blasfemi. Brian bliver født samtidig med Jesus og kæmper med samtidens behov for en messiasskikkelse. Jesus optræder kun i to korte sekvenser, begge lavet med en vis ærbødighed. Men afslutningsscenen med Brian på korset som synger "Always look at the Bright Side of Life" er fortsat sårende for mange troende.

The Last Temptation of Christ/Den sidste fristelse (1988 af Scorsese)
Den måske mest kontroversielle af alle Jesus-film. Langtfra bibeltro, men hele vejen igennem fascinerende om en Jesus, som kæmper med det meget menneskelige spørgsmål "hvem er jeg?". Svaret er derimod helt i tråd med evangelierne.

The Passion of the Christ (2004 af Gibson)
Antisemitisk voldsfest eller vor tids vigtigste evangeliseringprojekt? Mens Scorseses "Den sidste fristelse" fokuserede på de psykologiske prøvelser, og hvad messias-rollen indebærer, handler Gibsons version næsten udelukkende om det fysiske. Når to kristne diskuterer denne film, betyder det ofte to forskellige meninger.


Kristus-skikkelse

Jesus fra Montreal (1989 af Arcand)
Et hold skuespillere opfører et passionsspil og får problemer med den katolske kirke. Lidt efter lidt krydses deres liv med de karakterer, de spiller. Filmen fik juryens specialpris i Cannes.

Matrix-trilogien (1999, 2003, 2003 af Washowski x 2)
Frelser-temaet er næsten en kliche i Hollywood, men sjældent så tydelig som her. Keanu Reeves Neo er "The One". Dette tema finder man også i film om Harry Potter og i Ringenes Herre-trilogien.

Breaking the Waves (1996 af von Trier)
Jan og Bess gifter sig, men Jan bliver invalid lige efter brylluppet. For Bess ender det med en lidelseshistorie, som kan matche en hvilken som helst tragedie. "Betyder det, at von Trier tegner sin lidende pige som en Kristus-skikkelse?" spørger Kjartan Lee-Salvesen i bogen fra glansbilde til antihelt - Jesus på film, og svarer ja på sit eget spørgsmål.

De usynlige (2008 af Poppe)
Instruktør Erik Poppe fik den norske Bibelpris 2009 [og den danske Gabriel-pris] for sit arbejde med denne film. Gennem hovedpersonerne i filmen - den unge, drabsdømte mand Jan Thomas og offerets mor - får vi et eksistentielt møde med de centrale bibelske temaer om skyld, tilgivelse og forsoning.

© Agenda 3:16 nr. 3/2012




Annoncer