• FURY TV3 | 24-08-22 | kl. 22.00

  • SKOLEN VED VERDENS ENDE nu på dvd

  • DU SOM ER I HIMLEN nu på filmstriben.dk udover dvd

  • FARVEL HR. HAFFMANN i biografen

  • DARKEST HOUR nu på Netflix udvoer dvd og blu-ray

  • OPERATION MINCEMEAT nu på VOD

  • UDVANDRERNE i biografen

Nyheder

28.07.2020

Kraften til at elske

Af Robert Bladt
I Susanne Biers imponerende film "Hævnen" reagerer lægen Anton og drengen Christian vidt forskelligt på fjendtlighed og ondskab. Jesus peger derimod på en tredje vej.

Susanne Biers film Hævnen var en sjældent stærk oplevelse at se. To centrale figurer i filmen er lægen Anton og drengen Christian, som reagerer vidt forskelligt på fjendtlighed og ondskab. Christian gør gengæld. Filosofien er: Slå hårdt tilbage, så bliver din fjende bange for dig og lader dig være i fred. Anton vender derimod den anden kind til. Hans filosofi er, at hvis man ikke giver efter for frygten, kan ens fjende ikke få magten over en. Heller ikke med vold. Begge filosofier bliver sat på en hård prøve i filmen.

Mere end varme følelser
Jesus siger noget vigtigt om kraften til at elske, men vi misforstår let hans ord i Matthæusevangeliet 5,43-48 om, at vi skal elske vores fjender. Det kan lyde, som om Jesus modsiger Det Gamle Testamentes bud om næstekærlighed. Det gør han ikke. Men han udvider næstebegrebet. Næsten er ikke kun min familie, min nabo og min landsmand, men også min fjende. Det lyder også, som om Jesus beder os om at have varme følelser over for den, som er fjendtlig eller ligefrem ondskabsfuld over for os. Det gør han ikke. I denne sammenhæng er kærlighed ikke først og fremmest følelser, men handling. Vi skal gøre godt imod dem, som handler ondt imod os. Vi skal hilse på dem, som nægter at hilse på os.

Valget mellem to umuligheder eller et tredje valg
Hvordan kan Jesus bede os om at gøre det? Er det overhovedet muligt at elske sin fjende? Spørger vi "Hævnen", ser det ud, som om svaret er nej. Men samme film siger, at det heller ikke er nogen mulighed at hævne sig på sin fjende. Den efterlader mig så at sige med valget mellem to umuligheder.

Jesus viser os et andet sted hen. Kraften til - fra situation til situation - at elske min næste kommer fra ham, som lader sin sol stå op over onde og gode. Han viste mig sin fuldkomne kærlighed, da han lod sin søn gå i døden - ikke bare for venner, men også for fjender. Min fjende er også min næste, så sandt som Kristus døde for mig, mens vi endnu var fjender.

Fra andagtsbogen Anno Gratiae, Forlagsgruppen Lohse.
Annoncer