2023 replica rolex online sale.

  • WORLD ON FIRE SÆSON 2 serie på DRTV

  • GOLDA - om Yom Kippur-krigen nu på dvd og blu-ray

  • HILLESONG: A MEGACHURCH EXPOSED HBO-serie

  • TEMA JULEFILM fx JEG KOMMER HJEM IGEN TIL JUL

  • FEM FAVORITJULEFILM valgt af Christian Thomsen bl.a. JULEMANDENS GAVE

  • INDIANA JONES AND THE DEAL OF DESTINY nu på dvd og blu-ray

  • TEMA familiejulefilm fx MUPPETS JULEVENTYR

Nyheder

08.07.2014

Frihedskæmperen Georg Elser

Af Anette Hedager Nielsen
Instruktøren bag "Der Untergang" er i gang med en film om tyskeren Georg Elser, der i november 1939 forsøgte at myrde Adolf Hitler. Men tæt tåge blev Hitlers redning.

Instruktøren Oliver Hirchbiegel, som har lavet Der Untergang, Five Minutes of Heaven og "Diana", er nu i gang med "Elser" - et drama bygget på virkelige hændelser med den tyske snedker Georg Elser som hovedperson.

Georg Elser tog afstand fra nazismen og kunne ikke se anden udvej fra nazismen end at myrde Hitler og hans ligemænd. Han fik skjult en tidsindstillet bombe i en søjle i München, hvor Hitler den 8. november 1939 skulle holde en tale. Det var dog så tåget den aften, at Hitler skulle tage toget til Berlin i stedet for flyet. Derfor fremskyndede han sin tale, så han var over alle bjerge, da bomben eksploderede.

Georg Elser blev tilfældigvis anholdt den aften på flugt til Schweiz. I sin forsvarstale sagde han: "Jeg tror, at hele verden og hele menneskelivet er skabt af Gud, jeg tror også, at der ikke sker noget i verden, som Gud ikke ved af. Folk har en vis grad af frit løb, men Gud kan blande sig, når han vil.

Han har også givet mig frie tøjler. Om han har blandet sig i mit foretagende, så føreren forlod stedet tidligere, ved jeg ikke.

Jeg tror på himmel og helvede, som jeg har lært det i skolens kristendomstimer og i konfirmandundervisning. Jeg tror, at man kan tale til Gud i bøn, og at han hører og opfylder det, han vil."

Georg Elser blev skudt i koncentrationslejren Dachau den 9. april 1945.

Manuskriptforfatteren er Fred Breinersdorfer, som havde biografdebut med filmen Sophie Scholl - de sidste dage.

Den danske titel bliver Urmageren.
Annoncer