• TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES (serie) nu på Netflix

  • SOPHIE SCHOLL - DE SIDSTE DAGE nu på filmstriben.dk udover dvd

  • FEM IKKE-PÅSKEDE PÅSKEFILM fx Gran Torino

  • SONING DR2 | 31-03-24 | kl. 17.40

  • POOR THINGS nu på dvd og blu-ray

  • FEM PÅSKEFILM bl.a. THE LAST TEMPTATION OF CHRIST

  • DEN KÆRLIGHED SOM SÆTTER FRI nu på Netflix

Nyheder

20.10.2008

Fra drøm til virkelighed

Af Johan Schmidt Larsen
Ken Wales kæmper stædigt for sine drømme. Det er der kommet gode film ud af. En af dem er "Amazing Grace" om William Wilberforce.

Producenten Ken Wales er fortrolig med at kæmpe for sine drømme. Det tog ham adskillige år, inden han fik overbevist nogle investorer om, at en filmatisering af forfatteren Catherine Marshalls bøger Christy var værd at satse på. Han forsøgte sig først med en spillefilm, men måtte til sidst opgive, fordi ingen hoppede på projektet. Men han holdt dog stædigt fast ved sin drøm, og i 1994 havde den første af 21 episoder af "Christy" premiere på amerikansk tv. I Danmark udgav Lohses Forlag bøgerne i 1996, mens Felix Film udgav en enkelt af episoderne på video (VHS).

En anden af Ken Wales' store visioner var at filmatisere historien om den tidligere slavehandler John Newton, der skrev Amazing Grace, en af verdens mest afholdte salmer. Men også her var det stærkt op ad bakke, inden drømmen kunne realiseres.

William Wilberforce
For ni år siden henvendte Ken Wales sig til den kristne rigmand og mediemastodont Philip Anschutz med sit filmprojekt. Anschutz, der ejer Selskaberne Bristol Bay Productions ("Ray og Sahara") og Walden Media (Narnia, Terabithia - et hemmeligt land), havde en anden idé. Han ønskede en film om den engelske menneskerettighedsforkæmper William Wilberforce, der med sit målbevidste arbejde banede vej for ophævelse af slaveriet i det britiske imperium i 1807.

Ken Wales var ikke meget for at opgive sin drøm, men skulle filmen have en chance for at blive til noget, måtte han give sig. Han fik dog lov til at beholde titlen "Amazing Grace", men selve historien handler primært om Wilberforce, men med John Newton i en central birollerolle som Wilberforce's støtte og rådgiver.

Inden filmen kunne realiseres, ønskede filmselskabet dog, at manuskriptet skulle gennem flere omskrivninger, inden de stillede sig tilfreds med resultatet. Sidste forfatter på manuskriptet blev Steven Knight (Eastern Promises), og han har lavet filmen til en politisk thriller med meget dialog. Filmen viser ikke særlig meget om slavernes vilkår, men går bag historien for at vise, hvordan Wilberforce med støtte fra Newton og mange andre formåede at få loven om slavehandelens ophævelse igennem det britiske parlament.

Holdet sættes
Ken Wales var med i produktionsteamet, der hyrede instruktøren Michael Apted ("Coal Miner's Daughter", "Gorillaer i disen").  I filmen spilles Wilberforce af Ioan Gruffudd ("King Artur", "Fantastic Four") og Newton af Albert Finney (Big Fish, "Erin Brockovich").

Amazing Grace havde premiere i England og USA den 23. februar 2007, og nu - meget forsinket - fik den premiere i Danmark den 28. november 2008. Medvirkende til, at den fik premiere i Danmark, er sandsynligvis, at den indgik i programmet for Copenhagen Film Festival sidste år.

Selv om Ken Wales ikke fik lov til at lave filmen om Newton i denne omgang, bærer han stadig på drømmen. Til Christianity Today sagde han i forbindelse med den amerikanske premiere: "Jeg håber stadig på at lave Newton-filmen, men jeg er begejstret over at stifte bekendtskab med Wilberforce. Han er blevet min personlige helt. Det viser jo, at Gud kan vende tingene fuldstændig rundt og åbne nye muligheder i mit liv. Og filmen viser, hvordan ikke én plus Gud, men Gud plus én - i skikkelse af Wilberforce – kan ændre verden.

Film om fire feltpræster
Ken Wales brænder også for andre historier. Han håber bl.a. at lave en film over en bog, han selv har skrevet. Sea of Glory er en sandfærdig beretning fra anden verdenskrig. Her møder vi fire feltpræster - en katolik, en metodist, en reformert og en jødisk rabbiner - ombord på det synkende krigsskib "Dorchester", hvor de giver deres sikkerhedsveste til fire marinesoldater og derefter selv går ned med det synkende skib.

På spørgsmålet om, hvilke film han også ønsker at lave, svarer Ken Wales: Jeg vil gerne lave en efterfølger til Viljen til sejr, hvor vi følger Eric Liddell som missionær i Kina. Jeg vil også gerne lave "Den store skilsmisse", baseret på C. S. Lewis' bog.




Annoncer