• FEM FEDE SOMMERFILM fx ONCE UPON A TIME ... IN HOLLYWOOD

  • TICKET TO PARADISE nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • GODZILLA MINUS ONE PÅ Netflix

  • TEMA familiefilm fra 11 år fx den kristne FAMILY CAMP

  • INDERST INDE 2 i biografen

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

Nyheder

28.06.2024

Fem fede sommerfilm

Af Christian Thomsen
Hvad skal man egentlig se i de varme sommeruger, når sofaen lokker mere end liggestolen på terrassen? Her er fem bud på film, som bringer dig i den rette sommerstemning -også selv om det danske sommervejr svigter.


For mange er sommeren ikke højtid for fede filmoplevelser. Udenlandsrejser, strandture og aftener på terrassen kommer i vejen for henslængt film-kiggeri på sofaen. Nå ja, for mange er sommerferien også lig med Tour de France og fodbold-slutrunder i fjernsynet. Men hvis man nu alligevel bestemmer sig for at sætte en film på i løbet af sommeren, hvad skal man så vælge? Ja, man kan jo passende starte med en sommerfilm. Og hvad er så det?

For det første kan man argumentere for, at en god sommerfilm skal foregå om sommeren. Ret åbenlyst, måske. Sol, strand og vand behøver ikke at spille en rolle i historien, men må meget gerne udgøre settingen for fortællingen. Når det så i nogle tilfælde bliver en integreret del af handlingen, kan en sommerfilm nå nye højder. Der følger et eksempel på dette. Et andet, vigtigt element i en sommerfilm er stemningen. Om det er følelsen af ferie og frihed eller sommerhedens trykkende atmosfære, kan være forskelligt, men tonen og stemningen skal ramme noget genkendeligt hos publikum. Hvis setting og stemning emmer af sommer, kan man lægge en hvilken som helst historie ned over og kalde det en sommerfilm. Her følger fem anbefalinger, som på hver sin måde er optimal at se i en varm ommermåned.

DØDENS GAB (Jaws)
Instruktør: Steven Spielberg (1995)

Steven Spielbergs klassiker “Dødens gab” er for nogen den ultimative sommerfilm. For andre er det et absolut no-go at se den samme tid på året, hvor man selv skal pjaske rundt i vandet uden at vide, hvad der gemmer sig under overfladen. Historien om den lille ferieø, som i årets vigtigste turist-weekend får uventet besøg af en dræberhaj, har siden premieren i 1975 sat en skræk i livet på mange badegæster. Her er der netop tale om en film, hvor sommer-omgivelserne spiller en direkte rolle i historien. Den normalt så dejlige sommerstrand og den kølige svømmetur er pludselig livsfarlig og mareridtsfremkaldende, og det giver et ekstra lag til uhyggen og oplevelsen som helhed.

Den er lavet i en tid før computereffekter, og historien er, at Spielberg havde mere end almindeligt bøvl med den mekaniske haj, Bruce. Den virkede alt for ofte ikke, som den skulle, og det tvang instruktøren til at vise den meget mindre end planlagt. Han var derfor nødt til at være kreativ ift. at skabe suspense. Her spiller John Williams’ legendariske musik en stor rolle. ”Dødens gab” er ikke bare en af de bedste sommerfilm, men en af de mest vellykkede gyser-thrillers i historien.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på Netflix.

SKJULTE ØJNE (Rear Window)
Instruktør: Alfred Hitchcock (1954)

Alfred Hitchcocks ”Skjulte øjne” handler om pressefotografen, L.B. Jefferies, som efter en ulykke er bundet til en kørestol hen over de varme sommeruger. Han sidder i sin stue og betragter naboerne i lejlighedskomplekset og begynder at få fornemmelsen af, at der foregår noget suspekt hos genboen. Gennem sin kameralinse søger han beviser for, at der er blevet begået et mord, og snart bliver han i tvivl om, om han har set det, han tror han har, eller om sommervarmen er steget ham til hovedet.

Hitchcock var ’the master of suspense’, og han formår også her at få publikum til at sidde på kanten af sædet. Vi bliver draget ind i hovedkarakterens paranoia, og vi ved heller ikke, hvad der er op og ned - før til allersidst. Det er en film, hvor man skal være opmærksom på detaljerne. Præcis som Jefferies er nødt til, hvis han skal forsøge at finde hoved og hale i det hele. Kan anbefales til en meget varm sommeraften.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på fx Blockbuster.dk

BEFORE SUNRISE
Instruktør: Richard Linklater (1995)

Ungdom, kærlighed og frihed er omdrejningspunkterne i første del af Richard Linklaters ’Before-trilogi’. Jesse er på interrail rejse gennem Europa og møder Céline på toget mod Wien. De falder i snak, og ender med at stå af i den østrigske hovedstad. Jesses tog kører næste morgen, og de beslutter sig for at holde hinanden ved selskab, indtil solen står op. Det bliver en gåtur gennem byen, mens de samtaler om stort og småt. Ja, Before Sunrise handler om to unge mennesker, der går og snakker. Men sam talerne er netop det centrale og fængslende, og man bliver ikke træt af at se og høre på Ethan Hawke og Julie Delpys portrættering af det unge par, som er forskellige, men alligevel har så meget til fælles. De ved, at de kun har denne nat sammen, og det giver en uforpligtende, fri tilgang til hinanden og de ting, de snakker om.

Ungdommens frisind (og til tider naivitet) udforskes i ”Before Sunrise”. Ni år senere kom efterfølgeren "Before Sunset", hvor Jesse og Céline er blevet tilsvarende ældre, og hvor samtalerne derfor har udviklet sig. I 2013 kom så Before Midnight, hvor de er modne voksne, som selvfølgelig slås med andre ting, end de to teenagere, som vi møder i første film, gjorde. Alle tre film kan anbefales, men det er den første, der, blandt andet på grund af stemning og musik, skiller sig ud som en god sommerfilm.
Filmen er kommet på dvd og kan ses på Viaplay.

POINT BREAK
Instruktør: Kathryn Bigelow (1991)

De lækre strande i Californien danner ramme om historien i ”Point Break”. Keanu Reeves spiller rollen som en ung FBI-agent, der bliver sat til at opklare en række bankrøverier begået af de maskeklædte ex-præsidenter. Han kommer hurtig på sporet af røverne og opdager, at det trækker tråde ind i det lokale surfer-miljø. Han må nu gå undercover og lære at håndtere bølgerne i håb om at infiltrere den mistænkte surfergruppe anført af Patricks Schwayzes, Bodhi. Opklaringsarbejdet forstyrres, da han indleder en form for venskab med Bodhi, og nu balancerre Reeves’ Johnny Utah på lovens grænse.

Filmen handler om frihed og venskab på godt og ondt. Der er samtaler, der næsten bliver filosofiske, og der er store tanker om liv og død. Men når det er sagt, skal man ikke forvente en synderlig dybsindig fortælling, men derimod en tempofyldt sommer-action-film!
Filmen kan ses på fx Blockbuster.dk

ONCE UPON A TIME ... IN HOLLYWOOD
Instruktør:  Quentin Tarantino (2019)

Når Tarantino fortæller eventyr, skal man sætte sig godt til rette. I Once Upon a Time ... in Hollywood - hans 9. ud af de 10 film, han har proklameret, han vil lave, går turen tilbage til en tid, der var engang. Året er 1969, og scenen er Hollywood. På denne sommervarme, støvede scene udspiller sig et eventyr med gode og onde, uforklarlige hændelser og fantasifulde karakterer. Det hele kulminerer i en eventyrlig slutning, som selv H.C. Andersen ikke kunne have fundet på.

Tarantino fortæller i sit vanlige filmsprog og har, som han plejer, et sandt potpourri af store skuespillerE på plakaten. Det er ikke første gang, instruktøren tager udgangspunkt i virkelige begivenheder og personer, og så digter han sin egen slutning på historien. Det gjorde han også i Inglourious Basterds fra 2009, og i begge tilfælde vil flertallet nok mene, at den eventyrlige slutning overgår den virkelige.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på Viaplay.




Annoncer