2023 replica rolex online sale.

  • WORLD ON FIRE SÆSON 2 serie på DRTV

  • GOLDA - om Yom Kippur-krigen nu på dvd og blu-ray

  • HILLESONG: A MEGACHURCH EXPOSED HBO-serie

  • TEMA JULEFILM fx JEG KOMMER HJEM IGEN TIL JUL

  • FEM FAVORITJULEFILM valgt af Christian Thomsen bl.a. JULEMANDENS GAVE

  • INDIANA JONES AND THE DEAL OF DESTINY nu på dvd og blu-ray

  • TEMA familiejulefilm fx MUPPETS JULEVENTYR

Nyheder

28.12.2022

Fem favoritfilm valgt af Peter Skjøtt

Af Peter Palmqvist Skjøtt Poulsen
Filmanmelder Peter Skjøtt giver her sit bud på fem filmtitler, som hører til hans favoritfilm. "Casablanca” og ”Apocalypse Now” er to af dem.

At koge alle mine fantastiske filmoplevelser ned til blot fem favoritfilm er noget af en udfordring. Der er jo så mange gode at vælge imellem. Disse fem har dog hver især sat sit præg på mig og min forståelse af film.

CASABLANCA
Instruktør: Michael Curtiz (1942)

Det er svært ikke at blive snothamrende forelsket i både Bogart, Bergman og hele filmens univers, når man ser "Casablanca". Filmen er blandt de ypperligste værker fra Hollywoods guldalder, både hvad angår skuespil, æstetik og manuskript. Den stramt fortalte historie om en natklubejer i den marokkanske by Casablanca, som pludselig konfronteres med både en gammel flamme og nazisternes øgede greb om verdenen. Filmen sætter smukt scenen til en af de mest gribende filmoplevelser, man kan ønske sig. Den var en af de første “gamle” film, jeg så, men den tryllebandt mig fra første sekund og blev en øjeblikkelig favorit.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på Viaplay.

SKJULTE ØJNE (Rear Window)
Instruktør: Alfred Hitchcock (1954)

Alfred Hitchcocks evne til at jonglere spænding, historie og action var ulig nogen anden instruktørs. Dette gjorde sig i den grad gældende i den ikoniske "Skjulte Øjne", hvor der med kun få karakterer og et simpelt plot blev skabt en af de bedste spændingsfilm nogensinde. Filmstjernerne James Stewart og Grace Kelly spiller sublimt i den lille fortælling om en pressefotograf, der på grund af et brækket ben er bundet til en rullestol i sin lejlighed. For at få tiden til at gå, udspionerer han sine naboer. En dag bliver han dog vidne til noget, han ikke skulle have set, og så spidser tingene for alvor til. "Skjulte Øjne" leverede en form for spænding og intensitet, som jeg aldrig tidligere havde oplevet i ældre film, og startede en livslang fascination af alt, hvad Hitchcock har instrueret.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray og kan lejes på Google Play.

AU HASARD BALTHAZAR (Hvad med Balthazar)
Instruktør: Robert Bresson (1966)

"Au Hasard Balthazar" er en på mange måder enestående film. Den er meget minimalistisk og gør primært brug af amatørskuespillere, men det mest unikke er nok, at filmens hovedperson slet ikke er en person, men et æsel. Filmen følger æslet Balthazar, som gennem livet får flere nye ejere. De fleste behandler ham elendigt, men Balthazar fortsætter ufortrødent sit arbejde. Filmen er en smuk allegori over at finde skønheden trods lidelse og at kunne rejse sig ovenpå nederlag. Robert Bressons kristne opvækst, men agnostiske livsanskuelse og brydningen mellem de to, kan ofte ses i hans film, og denne er ingen undtagelse. Den er en atypisk, men enestående film fra en af fransk films bedste instruktører og en af de bedste europæiske film, jeg til dato har set.
Filmen er ikke kommet på dvd i Danmark.

APOCALYPSE NOW (Dommedag nu)
Instruktør: Lo Francis Ford Coppola (1979)

Hvis man er til krigsfilm i en episk størrelsesorden, men også med en vis psykologisk tyngde er Francis Ford Coppolas "Apocalypse Now" om Vietnamkrigen, ikke til at komme udenom. Filmen belyser løbende de uhyrligheder, det amerikanske militær udsatte vietnameserne for, men også hvor selvudslettende en proces det var for mange soldater at skulle gøre det. Størstedelen af filmen udspiller sig på en båd, der sejler op ad det vietnamesiske netværk af floder. Her er fartøjets besætning vidne til den ene grusomhed efter den anden. Filmens klimaks giver et imponerende indblik i det mentale vanvid, som krig og vold kan afføde, og lykkedes dermed at blive ikke blot et krigsportræt, men også et portræt af en mentalitet affødt af afmagt. Filmen står for mig som et imponerende unikum i en ellers fortærsket og til tider unødigt forherligende genre af film, som jeg vil unde enhver at prøve kræfter med.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på filmstriben.dk og Viaplay.

BODY DOUBLE
Instruktør: Brian De Palma (1984)

Blandt den amerikanske nybølges mange imponerende instruktører, finder man ingen så unik som Brian De Palma. Med en filmteknisk snilde, som låner lige meget fra Hitchcocks spændingsfilm og italienske krimi/gyserfilm, er man altid sikret en hektisk og visuelt imponerende oplevelse. Dette gør sig også gældende med den pudsige genrebastard "Body Double". Filmen blander thriller med kærlighedsdrama, men også erotik og slasher-elementer. Det færdige produkt er en af de mest bizarre, men underholdende filmoplevelser, man kan udsætte sig selv for. At den derudover også er en fantastisk god film, er bare et plus.
Filmen er ikke kommet på dvd i Danmark, men kan lejes på Viaplay.
Annoncer