• LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Nyheder

15.02.2023

Fem favoritfilm valgt af Henrik Højlund

Af Henrik Højlund
Filmanmelder Henrik Højlund giver her sit bud på fem filmtitler, som hører til hans favoritfilm. ”Gøgereden" og ”The Tree of Life" er to af dem.


Det er fuldstændig umuligt at vælge de fem bedste. Da jeg begyndte på en liste, meldte der sig hurtigt både ti og tyve. I virkeligheden kunne jeg vælge de fem bedste fra hvert år – af dem, jeg har set. Så her er et skud i tågen. Fem styks, som dog alligevel har meldt sig med en helt særlig styrke for mig:

GØGEREDEN
Instruktør: Milos Forman (1975)

Gøgereden var på en måde den første film, jeg så, som åbnede filmverdenen for mig som stor kunst. Jack Nicholson – i hans efter min mening bedste rolle - som den kriminelle, der overføres til et psykiatrisk hospital, og dér forsøger at ændre forholdene totalt, og faktisk i den rigtige retning, men ender i systemets vold.
Filmen er kommet på blu-ray og kan ses på HBO.

GUDFADEREN 1-3
Instruktør: Francia Ford Coppola (1972-1990)

Da jeg så 3’eren af "The Godfather" i en kæmpebiograf i København, var jeg fuldstændig solgt. En film, sammen med 1’eren og 2’eren, som på en måde rummer alt det menneskelige, fra godt til ondt, inklusive trosdimensionen i 3’eren. Ufattelig vellavet.
Filmene er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på Netflix og Viaplay.

RINGENES HERRE 1-3
Instruktør: Michael Jackson (2001-2003)

Tolkiens storværk Ringenes Herre er en legende over kristendommens virkelighed, forklarede forfatteren. Filmatiseringen har så stor respekt for forlægget, at romanens pointer er bevaret. Filmatiseringens tre dele - begyndende med Ringenes herre 1: Eventyret om ringen - har bevaret både hygge, humor, spænding, rædsel og befrielse. Tolkiens romanværk har dybder, som kalder på genlæsning. Også filmene kan tåle gensyn.
Filmene er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på HBO.

THE REVENANT
Instruktør: Alejandro Gonzalez Inarritu (2015)

Jeg satte mig i biografen uden at have helt særlige forventninger til The Revenant, men hvor den dog fangede mig fra første minut. En lang, ufattelig hård vej for en næsten død jæger, på vej tilbage til livet og til en smule civilisation i det tidlige USA, for at hævne sig på ham, der næsten slog ham ihjel. En meget fåmælt film med et kolossalt virkningsfuldt drive fra først til sidst.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray og kan ses på Disney+ og Viaplay.

LIVETS TRÆ
Instruktør: Terrence Malick (2011)

Jeg så The Tree of Life trekvart år efter den store drukneulykke i Norge i 2010, hvor min søn var en af de to overlevende. Filmen var som en prædiken for mig. Dens dybe og altomfattende menneskeindsigt kombineret med en stærk, håbefuld evighedshorisont.
Filmen er kommet på dvd og kan ses på filmstriben.dk.
Annoncer