• INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • LADY BIRD nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • NEXT GOAL WINS på dvd og blku-ray samt Disney+

  • OFFICIAL SECRETS DR2 | 19-04-24 | kl. 20.00

  • 3 BODY PROBLEM Netflix-serie

  • THE OLD OAK nu på dvd

Nyheder

31.08.2010

Farlig kærlighed

Af Anne Solfrid Brennhovd
Twilight-serien om Bella, der er forelsket i vampyren Edward er meget populær blandt teenagere. Edward er utilnærmelig, men samtidig høflig. Det gør ham tiltrækkende.

Twilight-serien bygger på bogserien af samme navn. Foreløbig er der udgivet fire bøger, mens uddrag af den femte bog, Midnight Sun, findes på nettet. Bøgerne er solgt i utrolige mængder, har fået enorm succes og siges at have fået en hel generation til at blive glad for at læse.

Flere har forsøgt at komme til bunds i, hvorfor Twilight-serien har opnået så stor popularitet. Der er to overraskende ting. Det første er, at den allerstørste gruppe af fans ud over teenagere, er 20-30-årige kvinder. Det andet er, at tilhængerne beskriver en dragning til dette fiktionsunivers, som er altomfattende. På norske diskussionsfora formidles en formidabel lidenskab for vampyren Edward, og i en artikel på Hollywoodjesus.com beskriver filmanmelder Mike Furches stemningen i salen under den anden film som nærmest ekstatisk, hver gang Edward var i fokus.

Det er lidt besynderligt, at mange ældre fans tydeligt siger, at Edwards lidenskab og fysiske tiltrækning gør ham næsten uimodståelig - som en slags inkarnation af at det, de drømmer om ved en mand. Hverken i filmene eller bøgerne er det den seksuelle tiltrækning, der er hovedtema. Det er derimod den uselviske kærlighed og lidenskab, der beskrives, og Edward holder fast ved, at sex hører hjemme i ægteskabet. Men kærligheden mellem Bella og Edward er umulig. Han vil for altid være 110 år, men se ud som en 17-årig. Hun vil på menneskelig vis stadig ældes og til sidst dø. Derfor beder hun indtrængende om, at han vil gøre hende til vampyr, så hun også kan blive udødelig. Bella beskrives som en kvinde, der gør sig afhængig af, at den unge, stærke, modige mand redder hende, og hun lægger ansvaret for sin lykke i Edwards hænder.

Det kan se ud til, at det faktum, at Edward er så utilnærmelig, men samtidig så høflig, gør ham så tiltrækkende, at fansene fanges ind af en altoverskyggende lidenskab for hans karakter og fremtoning. Edward er heller ikke den eneste vampyr, som er fremme for tiden. Tv-serien Buffy, vampyrernes skræk, satte en ny interesse i gang i slutningen af 1990'erne, og tv-serierne True Blood og Vampire Diaries har store seertal. Fælles for serierne er den passion, de lægger for dagen. Både de blege vampyrer og selve tanken om en anden art, som vandrer iblandt os, synes at være magisk.

Twilight-serien tager centrale temaer som kærlighed, romantik og selve meningen med livet op. I en verden, hvor det ser ud til, at vores personlige lykke er målestok for alle valg, er det let at lade sig fascinere af mennesker, som tager et skridt til siden af kærlighed til en anden person. Det er kærlighedshistorien, som fanger læserne, men fortællingerne er også mægtige, fordi de tager fat i, hvad det indebærer at være god, og hvordan man kan overvinde det onde. "De ser også på den længsel, mennesker har, for at blive forandret, for at blive sat fri fra svagheder og grænser," siger Beth Felker Jones, teologiprofessor ved Wheaton College. Dermed giver disse bøger og film - som er kendt af en hel ungdomsgeneration - en god platform til samtale om, at vi aldrig selv kan overvinde mørket i os, uanset hvor meget vi prøver. Muligheden for at blive fri fra det onde ligger ikke i os selv, og det nytter heller ikke at stræbe efter en belønning, som afhænger af, hvor gode vi har været.

Kilde: damaris.no




Annoncer