• DUNE nu på Viaplay udover Max, dvd og blu-ray

  • SCORSESE LAVER DOKUDRAMA OM HELGENER bl.a. om Jeanne d'Arc

  • THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

Nyheder

31.10.2006

En krævende opgave

Af Mark Moring
At skrive manus og drejebog til filmen om Jesu fødsel var en anderledes krævende opgave.

Mike Rich har tidligere skrevet manuskript til filmene Finding Forrester, Radio og The Rookie, men at skrive manus og drejebog til filmen om Jesu fødsel var en anderledes krævende opgave. Var han nevøs for opgaven og hvilke tanker gjorde han sig om arbejdsprocessen? Læs her et uddrag af et længere interview.

Filmen Vejen til Betlehem, der fortæller historien om Josef og Maria og Jesu fødsel er nu inde i sin absolutte slutfase.

Producer og manuskriptforfatter Mike Rich så for nylig det første råklip af filmen, og bliver af ChristianityToday spurgt, om han kunne li', hvad han så:

"For en forfatter er det altid et meget spændende øjeblik for første gang at se et råklip af filmen," siger Mike Rich. "Det, man ønsker at se, er en diamant, som kan slibes, og det så vi. Kvaliteten af filmen så tæt på afslutningen var virkelig bemærkelsesværdig. Og jeg er Cathrine (instruktøren) meget taknemmelig for dette. Som forfatter danner du dig et billede af, hvordan scenerne kan se ud. Derfor er det enormt spændende at se det, jeg faktisk havde i tanke, overført til film. Ja, at scenerne svarer til det, jeg havde tænkt, og nogen gange overstiger det.

Mange mennesker har spurgt mig, "var du nevøs, da du arbejdede på manuskriptet?" Helt afgjort. Hvis man vil skrive om dette emne og ikke føler et ansvar, så er man den forkerte forfatter til projektet.

Jeg mærkede ansvaret i den lange periode med research (10 mdr.). Og jeg var bekymret, da jeg endelig satte mig ned for at skrive manuskriptet på grund af det begrænsede kildemateriale, som jo kunne indebære, at de fleste scener blev for spekulative og usikre. Det hørte ikke til det letteste at skrive drejebogen. Men jeg kom til et punkt, hvor jeg følte den overbevisning i mit hjerte, at jeg ville bruge ængstelsen til min fordel og så bare være tro over for ånden og tonen i de to evangelier (Matthæus og Lukas) og bede til, at ordene, jeg skrev på papiret, ville ære Gud."

På spørgsmålet om, hvor meget han kendte til Josef, før han gik i gang med sin research, svarer Rich:

"Meget begrænset. Alt, hvad jeg vidste om Josef, var ordet, som Matthæus brugte til at beskrive ham: "retsindig". Og hvis du taler med et dusin teologer om Josef, vil du få et dusin forskellige forklaringer om, hvorvidt han var 30 år, 90 år eller enkemand. Det afgørende er, at det alt sammen er meget usikkert, fordi der ikke findes historiske referencer til Josef.

For mig at se er det afgørende øjeblik for Josef, da Maria vender hjem efter besøg hos Elisabeth, og han ved, at han ikke er faderen. Skriften siger, at han overvejede at lade sig skille, men han gjorde det ikke. Han valgte at blive hos hende. Det siger mig noget om en mand af ære. Mange andre ville tænke på at beskytte deres egen omdømme, men det gjorde Josef ikke. Det er derfor, jeg ser Josef som en af de sande, men ikke anerkendte helte."

"Hvilke overvejelser har du gjort om måden, Maria er blevet skildret på i andre film, og hvad har det betydet for dit eget billede?"

"Meget tidligt besluttede jeg mig for, at figuren ikke skulle præsenteres som en voksen, hvilket hun typisk er i andre film. De fleste teologer er enige om, at Maria var 14, 15 eller måske 16, da det skete.

Måden, Maria skildres i nutidens kultur, gør hende til et ikon. Men før hun fik dette image, var hun en kvinde og før det, var hun en ung pige, og endnu tidligere igen, var hun en pige. Derfor var dét, at skulle udforske en så majestætisk figur, som en meget menneskelig ung kvinde, uimodståelig og fascinerende - og tænk at se hende lege og være sammen med sine veninder.

Og siden at se hende få besøg af englen Gabriel og opleve hendes usædvanlige svar. Rygraden i Marias karakter ligger i denne ene sætning: "Lad det ske mig efter dit ord." Troen, som viser sig i dette øjeblik, er ikke bare rygraden i hendes karakter, men er hele hjertet og sjælen i hele historien."

"Tror du, at filmen vil tiltrække et publikum udover de kristne?"

"Det tror jeg. Selv for ikke-troende, er det en meget tiltrækkende historie. Vi har sendt manuskriptet til andre end kristne. Vi har vist det til jødiske fagfolk, som værdsætter det faktum, at vi viser stor respekt for deres traditioner og kultur."

"Ser du filmen som evangeliserende?"

"Nej, ikke specielt. Den kunne plante et frø i den retning. Vi ser Jesus på lærredet i fem minutter – men vi ser ham ikke ligefrem fremføre bjergprædikenen. Men hvis nogen efter at have set filmen åbner Lukasevangeliet, så ved man aldrig, hvad der kan ske."

Oversættelse: Johan Schmidt Larsen




Annoncer