Sound of Freedom (2023)
På mange måder har sommeren stået i ”Barbenheimers” tegn. Fænomenet, som er skabt af hhv. Barbie og Oppenheimers kæmpe succes i biograferne, har nærmest været en landeplage – globalt set. Men i USA har en anden film været på manges læber, og har været genstand for en del kontroverser og debatter. Filmen "Sound of Freedom", som havde premiere i amerikanske biografer den 4. juli, har sneget sig ind på listen over mest sete film i biografen denne sommer.
Filmen, som er baseret på en sand historie, handler om Homeland Security-agenten Tim Ballard, der arbejder på at optrævle den menneskehandel, der foregår mellem USA og lande i Sydamerika. Helt specifikt sex-handel med mindreårige. Det er et emne, som langt de fleste er enige om, men alligevel har filmen skabt røre i det amerikanske samfund og ikke mindst på de sociale medier. Filmen er blevet brugt i et politisk spil, og er tilmed blevet kædet sammen med den politiske bevægelse QAnon, som siden 2017 har fremlagt konspirationsteorier om netop sexhandel med mindreårige. En af QAnons teorier handler om, at der findes et hemmeligt, satanisk pædofil-netværk bestående af kendte skuespillere, højtstående embedsmænd, forretningsmagnater og ikke mindst demokratiske politikere.
Hvorfor er filmen kontroversiel?
Men hvorfor mener nogen, at der er sammenhæng mellem "Sound of Freedom" og QAnon? Filmen handler som sagt om at optrævle et netværk, der kidnapper og sælger børn, og som dermed ender i kløerne på pædofile. Det er der lavet film om tidligere, så emnet alene er ikke nok til at kæde de to ting sammen. Der er flere aspekter, der gør, at nogle laver en sammenkædning: 1) Filmens hovedrolle spilles af Jim Caviezel, som spillede Jesus i The Passion of the Christ. Caviezel holdt en tale på en QAnon-konference i Las Vegas i 2021, hvor han bl.a. brugte bevægelsens slogan ”The storm is upon os”. 2) Mel Gibson er listet som executive producer i rulleteksterne. Gibson, som ikke ligefrem er populær i Hollywood, er blevet stemplet som værende antisemitisk, og det samme beskrives QAnon som. 3) Filmens kristne undertoner. Det associeres af mange med USA's konservative kristne højrefløj, og gør dermed næsten automatisk nogle mennesker skeptiske.
Udover de nævnte aspekter, har Angel Studio (som står bag The Chosen) valgt en alternativ tilgang til distribution af "Sound of Freedom". De har introduceret et "pay it forward"-koncept, som går ud på, at man kan købe en ekstra biografbillet til filmen. Denne billet kan så gives til dem, som ikke selv har råd til at gå i biografen. På den måde vil studiet sørge for, at så mange som muligt ser filmen. Angiveligt fordi de mener, at det er en meget vigtig film, og jo flere, som ser den, jo flere bliver opmærksom på det store problem, som human-trafficking er. Studiet opfordrer folk til at gøre noget. På hjemmesiden angel.com/freedom er der flere muligheder for at støtte og hjælpe ifm. arbejdet. Der er blevet sat spørgsmålstegn ved, om de penge, der betales for en ekstra billet, ryger i lommen på Angel Studio, eller går til at hjælpe i arbejdet med menneskehandel.
Man kan tænke, hvad man vil om de nævnte kritikpunkter, og filmen har selvsagt delt vandende i USA. Men indtil videre har den tjent mere end 167 mio. dollars, og med et budget på 14 mio. dollars er den allerede en kæmpe økonomisk succes. Indtil videre ser det ikke ud til, at vi får "Sound of Freedom" at se i de danske biografer, så interesserede må vente til den (forhåbentlig) bliver tilgængelig på streaming.