• BLACKBERRY nu på Viaplay udover filmstriben.dk og dvd

  • FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

Reflektioner

30.12.2019

Alle har brug for lidt venlighed

Af: Johan Schmidt Larsen
A BEAUTIFUL DAG IN THE NEIGHBORHOOD er en film om børnenes ven - den venlige og omsorgsfulde TV-vært Fred Rogers, der lavede TV for børn i mere end 30 år. Hovedrollen spilles af Tom Hanks.


A Beautiful Day in the Neighborhood er en bemærkelsesværdig film om den populære studievært Fred Rogers, som stod bag børneprogrammet Mister Rogers' Neighborhood. Programmet blev vist på amerikansk TV i årene 1968 til 2001 og blev produceret i 895 episoder. Fred Rodgers førte selv og lagde stemmer til udsendelsernes 14 forskellige hånddukker og skrev 200 sange og melodier til udsendelserne.

Fred Rogers var oprindelig teolog og præst, men valgte tidligt at slå sig på børne-TV, og opfattede det som sit livskald. Stilen i Rogers udsendelser fremstod for mange utålmodige teenagere og voksne som traditionelle og stillestående, men børnene elskede dem! Fred Rogers virkede med sin blide stemme og langsomme tale lidt gammeldags og naiv – et menneske som var ude af trit med nutiden. Derfor blev han af og til latterliggjort i medierne, fordi han stædigt fastholdt at ville møde alle mennesker – børn såvel som voksne - med betingelsesløs kærlighed, venlighed og accept. "Vi har alle behov for lidt venlighed," var et af hans valgsprog.

Talte om dét andre var bange for
Rogers var ikke bange for at tackle svære emner som skilsmisse, mord, død, mindreværd, racisme, mobning og drilleri. Han talte åbent og ærligt om temaer, som andre voksne ofte var bange for at tale om, men som børn ofte i tavshed undrede sig over eller bekymrede sig for. Han var villig til at hjælpe børn og voksne med ting, som ingen helt kunne forstå, og som han selv sagde: "Der er mange ting, jeg ikke forstår."

Filmen er baseret på elementer af Fred Rogers' liv og arbejde, men ikke mindst på artiklen" Can You Say... Hero?" af den kyniske og højtprofilerede journalist Tom Junod, som skrev for ugemagasinet Esquire, men som blev gode venner med Fred Rogers efter interviewet.

Filmens handling er centeret om Tom Junods liv, som i filmen personificeres af journalisten Llyod Vogel (Matthew Rhys), der skal lave et portræt af Mr. Rogers, spillet den folkekære Tom Hanks.

Den samme både foran og bag kameraet

Vogel har på forhånd en idé om at grave mest muligt smuds frem om det pletfrie ikon Mr. Rogers. Han ønskede at finde ud af, hvem manden virkelig var, når kameraet ikke var tændt, men det skulle vise sig at gå helt anderledes. Mødet med Mr. Rogers ændrede den kyniske skribents syn på livet.

"Jeg tror," siger Tom Junod til Crosswalk.com, "at vi forventer, at alle vil være en anden person bag kameraet, end de er foran kameraet. Fred hørte helt afgjort ikke til den slags mennesker.

"Det, der slog mig ved Fred, var hans empati," siger Junod. "Det var helt ekstraordinært at se, hvor hurtigt han kunne få folk til at åbne op for ham, og hvor hurtigt han kunne sætte sig ind i, hvad de følte.

Alle, som var tæt på Fred Rogers, nævner, at han så det som sit livskald, at alle mennesker i hans nærhed skulle føle, at de var værdifulde og noget helt særligt. Var Fred Rogers naiv og godtroende? Ja, måske? Var han gammeldags og ude af trit med sin egen og vores tid? Ja, uden tvivl!

Lys fra en anden verden
I en TV-verden, hvor mange TV-producenter var og er optaget af kynisk profit og fladpandet underholdning, tændte Fred Rogers et lys fra en anden verden. Uden at forkynde i sine programmer, var han tydelig om sine kristne værdier. Værdierne viste sig i hans empatiske og omsorgsfulde omgang med andre mennesker – både foran kameraet og bagved.

Bibelen kalder denne tilgang til mennesker for Åndens frugt, og apostlen Paulus sætter ord på værdierne i Galaterbrevet 5,22-23: Åndens frugt er kærlighed, glæde, fred, tålmodighed, venlighed, godhed, trofasthed, mildhed og selvbeherskelse.

Fred Rogers var ikke nogen helgen, men han forsøgte bare at bruge sine evner og nådegaver på den platform, der var hans. "Jeg har aldrig betragtet mig selv som en TV-stjerne. Jeg har altid tænkt, at jeg er bare var nabo, som kom på besøg", sagde Rogers.

Lad alle os andre være det samme i det nabolag, Gud har sat os i. Lad os være gode naboer og kollegaer, mens vi - i al ufuldkommenhed - møder vores medmennesker med tålmodighed, venlighed og godhed! Det har verden brug for, det har naboen brug for, og det har vi selv brug for!

Fred Rogers døde i 2003, men inden da, havde han for sin livslange indsats modtaget en Emmy, TV-branchens svar på en Oscar.

Kilder: crosswalk.com og misterrogers.org
Alle reflektioner


Hvad er en julefilm?

Refleksioner

Af: Christian Thomsen 27.11.2023

Hvorfor er ’julefilm’ blevet et begreb? Det er jo [mere]


Verden har brug for flere Lasso'er

Refleksioner

Af: Christian Thomsen 05.07.2023

I tv-serien "Ted Lasso" møder fodboldspilleren Ted[mere]


Kraften til at elske

Refleksioner

Af: Robert Bladt 28.07.2020

I Susanne Biers imponerende film HÆVNEN reagerer l[mere]


Alle har brug for lidt venlighed

Refleksioner

Af: Johan Schmidt Larsen 30.12.2019

A BEAUTIFUL DAG IN THE NEIGHBORHOOD er en film om [mere]


Tør jeg tro på julen

Refleksioner

Af: Kristoffer Bruun Simonsen 07.12.2019

Eventyrene om TARZAN og MOWGLI kaster lys over mir[mere]


Skæbnetro og Star Wars

Refleksioner

Af: Carsten Riis Jensen 19.12.2017

Særligt i STAR WARS-filmene THE LAST JEDI OG THE F[mere]


Sorrig og glæde inderst inde

Refleksioner

Af: Carsten Riis Jensen 18.09.2015

Har Pixar mon lært noget af salmen Sorrig og glæde[mere]


De store spørgsmål lader sig ikke løse i farten

Refleksioner

Af: Thomas Bjerg Mikkelsen 03.02.2015

Filmen THE STRAIGHT STORY er en smuk, langsom og u[mere]


Når begyndelsen er god bliver enden bedre

Refleksioner

22.12.2014

Jeg har lige set to film: INTERSTELLAR og HOBBITTE[mere]


En lillebitte helt

Refleksioner

Af: Leif Andersen 09.12.2014

Som kristen kan man blive så optaget af det helt s[mere]


Længsel efter fred

Refleksioner

Af: Tony Watkins 05.03.2013

Med udgangspunkt i Bibelen og med eksempler fra fi[mere]


En dag uden krig - fredens evangelium

Refleksioner

Af: Eivind Algrøy 30.11.2012

Filmen EN DAG UDEN KRIG peger på vores fælles læng[mere]


Vejen hjem

Refleksioner

Af: Johan Schmidt Larsen 17.07.2012

Skuespilleren Martin Sheens egen livshistorie og h[mere]


Guds superkræfter

Refleksioner

Af: Peter Guldager Dahl 21.05.2011

Superhelte er stærke. Det er Gud også. Men Guds su[mere]


Kirken på vildspor

Refleksioner

Af: Johan Schmidt Larsen 07.01.2011

JORDENS SØJLER er flot filmet, har fine skuespilpr[mere]

Viser resultater 1 til 15 af 36
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-36 Næste > Sidste >>
Annoncer