• MIRACLES FROM HEAVEN TV3 | 22-02-19 | kl. 21.15

  • WAR HORSE DR2 | 16-02-19 | kl. 17.40

  • LEGO-FILMEN - ET KLODSET EVENTYR TV3 | 17-02-19 | kl. 10.20

  • REMEMBER DRK | 16-02-19 | kl. 21.40

  • I biografen KAPERNAUM

  • På dvd/blu-ray JOURNAL 64

  • TEMA - kristne film Trosbaserede film - fx I CAN ONLY IMAGINE

  • TEMA familiefilm Tilladt for alle og fra 7 år -fx biografakutelle VILDE ROLF SMADRER INTERNETTET

Filmbrug

01.09.2009

Børn griner af splatterfilm

Af: Medierådet for børn og unge
Hvordan kan vi vide, om en film er egnet til at blive vist for en bestemt aldersgruppe? Jo, det er Medierådets opgave at finde ud af, hvad der kan være skadeligt for børn

Børn griner af splatterfilm - om censurgrænser
Skadelighed er ikke en fast størrelse. Film, som skræmte børn for 10 år siden, kan virke ganske uskyldige i dag. Normerne ændrer sig, fordi børn bliver mere fortrolige med filmmediet. Børn ved udmærket godt, at mange figurer i "Star Wars" er computeranimation, mens de voksne sidder og undrer sig over, at soldaterne kan marchere i takt i snorlige rækker.

Medierådet følger aktivt med i debatten på medieområdet. Computerspil og internet er områder, der vil give store udfordringer de næste mange år.

Skadelighed
Ved skadelighed skal Medierådet for Børn og Unge, ifølge filmloven, forstå film, der kan virke forrående, skræmmende eller angstfremkaldende på børn.

Skadelighed er ikke et entydigt begreb. Det ændrer sig som samfundets normer og moralbegreber gør det. Film, der blev anset for skadelige for børn for 30 år siden, vil ikke nødvendigvis blive det i dag, hvor normerne er andre og børns fortrolighed med filmmediet er langt større.

Films mulige skadevirkninger kan variere fra barn til barn, afhængig af barnets sociale og psykiske situation. Da Medierådet nødvendigvis må vurdere skadeligheden i forhold børns normale udviklingsforløb, opfordres forældrene til også selv at vurdere, hvad deres børn kan klare.

Medierådet ser både på, hvad børn kan tage skade af på langt sigt og elementer og effekter i filmoplevelsen, der virker som øjeblikkeligt skræmmende eller angstfremkaldende.

Medierådet for Børn og Unge ser både på, hvad børn kan tage skade af på langt sigt og elementer og effekter i filmoplevelsen, der virker som øjeblikkeligt skræmmende eller angstfremkaldende.

Vold for voldens egen skyld, sex for blot at vise sex, misbrug af alle arter, vil altid få konsekvenser. Man er meget opmærksomt på, hvordan filmens virkemidler (kamera-vinkler, klipning, klipperytme, lyd etc.) direkte kan påvirke børns oplevelse; men også hvilke forestillinger disse virkemidler kan sætte i gang.

I Medierådets overvejelser indgår også en viden om, at filmoplevelser er en rigdom, som børnene bruger som råstof. Et råstof, som viderebearbejdes i børnenes eget liv, og hvorfra der hentes figurer, fortælleteknikker, morskab og indsigt. Vurderingsudvalget vurderer altid filmene og deres mulige skadevirkninger ud fra en helhedsvurdering, hvor der lægges vægt på samspillet mellem filmens indhold, dens fortællemåde og deres særlige brug af effekter. Afgørelserne bygger på et fagligt pædagogisk og psykologisk skøn.

Hvad er reglerne i biografen?
I Danmark skal alle film, der vises for børn, vurderes af Medierådet.

Arbejdet med at klassificere udføres af Medierådet for Børn og Unges vurderingsudvalg. Det vil sige, at en censor, der er børnesagkyndig, ser filmen eller traileren og tildeler den en af de fire kategorier:
v       Tilladt for alle
v       Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
v       Tilladt for børn over 11 år
v       Tilladt for børn over 15 år

Børn i biografen
Børn må først se en 11-års film fra den dag, de er fyldt 11 år, og først se 15-års film fra den dag, de er fyldt 15 år. Børn, der er fyldt 7 år, kan komme ind og se alle film, hvis de følges med en voksen, dvs. én, der er fyldt 18 år.

En trailer skal som hovedregel have samme eller lavere aldersgrænse end den film, den vises sammen med. Bemærk dog at en trailer, der er tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år, kan vises foran en film, der er tilladt for alle. Biografen kan oplyse dig om aldersgrænser på de trailere, der vises foran en "tilladt for alle" film.

Ledsagereglen
Det gyldne kompasBee Movie - det store honningkomplot eller "Cirkeline" - udbuddet er stort, men hvilke film må du tage 9-årige børn med i biografen for at se?

Den lille gule firkant med 11-tallet på "Det Gyldne Kompas" er ikke kun et "forbudt for børn" stopskilt. Børn, der er fyldt 7 år, kan rent faktisk komme ind og se en film, der af Medierådet har fået en vurdering, der er højere end deres alder. Men de skal være ledsaget af en person, der er fyldt 18 år. Det behøver ikke kun at være mor eller far, der holder i hånden. Det gælder både film, der er vurderet tilladt for børn over 11 og tilladt for børn over 15 år.

At børn, der er fyldt 7 år, kan gå i biografen med en voksen og se alle film, betyder dog ikke, at det er en god ide, at de rent faktisk ser alle film. Børn kan let blive skræmte af films virkemidler og biografens mørke. Medierådets børnefaglige eksperter vurderer, om filmen kan virke skræmmende for børn på et givet alderstrin, men det er forældrene, som kender barnet bedst, der ved, hvad det kan tåle at se.

Brug Medierådets vurderinger som grundlag for at vælge, hvilke film børn skal se. Se begrundelser og handlingsreferater på alle biograf- og dvd-film i vores database.

Børn kan fortælle voksne, hvad der sker i hurtigklippede film
Børns evne til at forstå og afkode medier ændrer sig hele tiden.

Det sker i takt med at nye medier opstår og i takt med samfundets udvikling. Medierådet undersøger løbende emner inden for medieområdet og følger aktivt med i debatten om medier og børn.

Børn i dagens Danmark har et sikkert og hurtigt blik for film og tv. Det ses tydeligt, når de zapper sig gennem de mange tv-tilbud. Her behøver de kun en brøkdel af et sekund for at se, hvad det er for en slags program, inden de måske zapper videre. Det er muligvis skræmmende, at børn og unge pludselig kan og forstår så meget - måske også mere end mange voksne.

Konsekvensen heraf må være at sætte børn og unge i stand til at tage stilling og handle. Ikke at gøre forsøg på at skjule dele af verden.

Medierådet går ind for "Det gode gys"
Når børn ser film og tv, oplever og lærer de meget om verden, sig selv og andre.

Børn har godt af at se mange forskellige ting. Det betyder dog ikke, at de kan tåle at se alt. Udgangspunktet for rådets vurdering er: Hvordan virker filmen på børn?

Små børn har endnu ikke lært at gennemskue filmiske effekter. Hvis der zoomes hurtigt, tror de, at det de ser før og efter zoom er to forskellige ting. Små børn har heller ikke lært at overskue en hel film på en gang. Det kan være meget uhyggeligt, når Bambis mor dør, og hvis et mindre barn først bliver skræmt, vil det ikke få øje på, at det hele måske ender godt til sidst.

Evnen til at genkende en genre betyder meget for filmoplevelsen. Børn ved fx godt, at der tit er skyderi i westernfilm, derfor bliver de ikke så forskrækkede, når cowboyerne skyder hinanden, og de dør.

Hvem vurderer filmene?
Børn oplever film anderledes end voksne.

Børn og voksne bliver skræmt af forskellige ting. Medierådet hjælper til at finde vej blandt de mange tilbud, så børn ikke ser film, de ikke kan tåle at se.

Før en film vises for børn i biografen eller sælges på dvd, bliver den sendt ind til Medierådets vurderingsudvalg. Medlemmerne i vurderingsudvalget hedder censorer. Censorerne ved en masse om, hvordan film påvirker børn, og de bestemmer, hvor gammel man skal være, før man må se filmen alene. Censorerne er uddannet inden for pædagogik eller psykologi. De arbejder alle med børn til hverdag.

En gang imellem kommer børn med ind at se film i Medierådet. Bagefter fortæller børnene, hvordan de oplever filmen.

Kilde: Medierådet for Børn og Unge
Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*

Alle filmbrug


I Syrien

Insyriated

Drama, Filmstriben.dk

Af: Jacob Engholm Bøytler Rahbek 18.01.2019

En familie bliver fanget i deres egen lejlighed mi[mere]


I Kill Giants

Adventure, Drama, Thriller, Filmstriben.dk

Af: Christoffer Winther West 28.12.2018

Underholdende fantasifilm om tolvårige Barbara, so[mere]


Stjernen

The Star

Animation, Familiefilm, Affirm films, TEMA Familiefilm jul, TEMA Bibelfilm

Af: Sprint Aagaard Korsholm 17.11.2018

En herlig tegnefilm, der genfortæller historien om[mere]


C'est la vie

Le sens de la fête

Drama, Komedie, Romance, Filmstriben.dk

Af: Finn Andersen 26.10.2018

Filmholdet bag den franske komedie ”De Urørlige” h[mere]


The Killing of A Sacred Deer

Gyser, Thriller, Filmstriben.dk

Af: Christoffer Winther West 17.10.2018

Blodskyld skal betales med blod. En vanvittig god [mere]


You Were Never Really Here

Drama, Thriller, Filmstriben.dk

Af: Henrik Højlund 09.10.2018

Den traumatiserede ekssoldat, Joe, udfører mord på[mere]


Paul, Apostle of Christ

Drama, TEMA Bibelfilm, Affirm films

Af: Carsten Riis Jensen 03.10.2018

Stærk film om Lukas og Paulus, men næsten mere om [mere]


Lys i mørket (2017)

Toivon tuolla puolen

Drama, Komedie, Filmstriben.dk

Af: Henrik Højlund 18.09.2018

Underspillet og fåmælt finsk drama om syrisk flytn[mere]


Lucky

Drama, Komedie, Filmstriben.dk

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen 11.09.2018

En 90-årig ateist slæber sig igennem hverdagen og [mere]


Åbenbaringen

L'apparition

Drama, Filmstriben.dk

Af: Carsten Riis Jensen 25.07.2018

”Åbenbaringen” er en utrolig nærværende, levende o[mere]


Loveless

Nelyubov

Drama, Filmstriben.dk

Af: Sprint Aagaard Korsholm 26.06.2018

En forfærdelig fremragende skildring af kærligheds[mere]


I min datters navn

Au nom de ma fille

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk

Af: Henrik Højlund 08.06.2018

André Bamberski søger for enhver pris efter retfær[mere]


Stefan Zweig: Farvel til Europa

Vor der Morgenröte: Stefan Zweig in America

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 08.05.2018

Den jødiske forfatter Stefan Zweig forlod først i [mere]


The Secret Man

Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 06.04.2018

FBI's vicedirektør, Mark Felt, lækkede hemmelige o[mere]


Vores livs ferie

The Leisure Seeker

Drama, Komedie, Romance, Filmstriben.dk

Af: Sprint Aagaard Korsholm 26.03.2018

En rørende historie om et ægteskab, der hastigt næ[mere]

Viser resultater 1 til 15 af 443
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-75 76-90 91-105 Næste > Sidste >>
Annoncer