• DE SÆRLIGE nu på HBO udover filmstriben.dk, dvd og blu.ray

  • FOKUS: FILM - Film som ressurs i menigheten norsk bog

  • UDVANDRERNE nu på dvd og blu-ray

  • THERABITHIA - ET HEMMELIGT LAND nu på Netflix udover filmstriben.dk og dvd

  • THE LADY IN THE VAN nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FATHER STU nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • THE GOOD NURSE Netflix-film

  • CALL JANE i få biografer

  • TEMA - FAMILIEJULEFILM fx JINGLE JANGLE: ET MAGISK JULEEVENTYR på Netflix

Film og folk

17.04.2009

Brandmænd og kærlighed

Af: Johan Schmidt Larsen
Filmen er stærkt forkyndende. Stort set alle både foran og bag kameraet er frivillige. Trods dette er "Fireproof" blevet en succes uden sidestykke.

Frivillige laver succesfilm
I 2006 besluttede præstebrødrene Ken og Alex Kendrick fra Sherwood Baptistkirke i Georgia sig for lave en forkyndende film besat med amatørskuespillere og med et budget på bare 100.000 dollars. Deres film Facing the Giants blev en kæmpe succes blandt amerikanske kristne og blev distribueret til biograferne gennem Provident Films, et selskab under Sony Pictures. Filmen har til dato indtjent mere end 10 mio. dollars.

Brødrene fik naturligvis smag på mere. Derfor fulgte de i 2008 succesen op med filmen Fireproof. Også denne gang valgte Ken og Alex Kendrick udelukkende at bruge amatørskuespillere og frivillige medhjælpere fra menigheden, dog med undtagelse af hovedrollerne. Disse blev besat af Kirk Cameron (fra Left Behind-filmene) og Erin Bethea. Begge er professionelle skuespillere og bekendende kristne.

Stor omsætning
Kendrick-brødrene havde så mange penge "på kistebunden" fra "Facing the Giants", at de kunne forhøje budgettet for "Fireproof" til 500.000 dollars. Efter amerikanske forhold er det dog stadig et meget lavt budget for en film. Men igen overraskede deres film alt og alle med en totalomsætning i biograferne på 33 mio. dollars. Et beløb som har givet mange filmtitler fra de professionelle studier baghjul. "Fireproof" blev udgivet på dvd på det amerikanske marked i februar og udgives i Danmark den 5. maj 2009.

Filmen handler om Caleb Holt, der lever efter gamle brandmænds ordsprog om "aldrig at efterlade en kammerat i flammerne". I sit arbejde som brandmand lever han helt naturligt efter dette princip, men derimod er hans ægteskab ved at gå op i røg.

Efter 10 års ægteskab er Caleb og Cathrine Holt ved at glide så langt fra hinanden, at de begge ønsker en skilsmisse. Mens de forbereder skilsmissen, overtaler Caleb's far ham til at afprøve et eksperiment: At turde elske.

Mens Caleb håber på, at eksperimentet ikke har noget med hans forældres nyfundne tro at gøre, tager han imod udfordringen. Men spørgsmålet er, om det vil være muligt for ham at elske sin kone, men samtidig undvige Guds kærlighed til ham? Vil han være i stand til at elske et menneske, der ikke længere er modtagelig for hans kærlighed? Eller vil hans ægteskab være endnu et ægteskab, der går op i røg?

Meldte sig som frivillig
I et interview med christianitytoday fortæller skuespilleren Kirk Cameron, at han selv tog kontakt til Kendrick-brødrene, efter at han havde set "Facing The Giants". Han var ganske enkelt imponeret over, hvad de havde fået ud af deres meget begrænsede budget. Han tilbød dem sin hjælp ganske gratis, fordi han gerne ville være en del af deres næste film. Og da brødrene havde haft alle mulige andre kandidater til hovedrollen gennem audition, men endnu ikke havde fundet den rette, bad de ham møde op.

Hvordan havde du det med at møde til audition?

Jeg var virkelig spændt, for jeg ønskede at være med i denne film. Det var en spændende historie, men samtidig en svær audition at komme igennem. De ønskede, at jeg skulle spille en af de sværeste scener i filmen. Med dét mener jeg én af de mest følelsesmæssige og stressende scener. En scene der går fra gråd til stærk vrede for at slutte med et verbalt overfald på Cathrine.

Hvordan oplevede du at arbejde i et miljø bestående af frivillige og ikke-professionelle?

Det var meget anderledes end et typisk Hollywood Studie med et stort filmbudget. Og det var meget bedre. Det jeg elskede var, at disse mennesker ikke havde en fornemmelse af de typiske regler under filmoptagelser. De fulgte bare deres eget spor. Man fornemmede ingen egoisme nogen steder. Ingen blev betalt for at være med, men betragtede det som et privilegium at medvirke.

Vi begyndte dagen med, at hele holdet bogstavelig talt bøjede knæ på optagelsesstedet. Her takkede vi Gud for den velsignelse, vi allerede havde oplevet under produktionen og bad om hans beskyttelse og velsignelse over dagens arbejde."

Vil stadig satse på frivillige
Nogle branchefolk har talt om, at Kendrick-brødrene burde begynde at ansætte professionelle, og de havde da også ansat en lille håndfuld fagfolk til at forestå de mere tekniske sider ved produktionen. Men i det store og hele ønsker brødrene fortsat at satse på frivillige både foran og bag kameraet til trods for, at det også giver dem nogle ekstra udfordringer.

"Selv om vi ønsker, at alle sider ved vores film skal være i orden, skal selve tjenesteaspektet have førsteprioritet," siger Alex Kendrick, der er instruktør og også har spillet med i "Facing the Giants" og desuden har en lille rolle i "Fireproof". "Det vigtigste budskab, vi kan dele med verden, er evangeliets budskab. Derfor ønsker vi heller ikke personer foran kameraet, som i filmen har en forkyndende funktion, men som ikke selv tror på det."

Tjenesteaspektet i filmen har desuden haft stor betydning for fællesskabet blandt menighedens medlemmer og ligeså i lokalsamfundet. Bl.a. er noget af overskuddet fra filmen gået til at bygge et stort sportsanlæg, som er åbent for alle i byen.
Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*

Alle film og folk


Udvandrerne og gudstro

Nyheder, Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 19.08.2022

Forfatteren af romanserien ”Udvandrerne", Vilhelm [mere]


Redeeming Love på dansk

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 19.05.2022

Francine Rivers' kendte roman "Redeeming Love" (på[mere]


En af de største

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 09.03.2020

Den store svenske skuespiller Max von Sydow er død[mere]


DeVon Franklin - trosbaserede films topfigur

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 19.03.2019

Med film som "Heaven is for Real", "Stjernen" og "[mere]


Karriere og tro kan ikke adskilles

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 02.03.2018

Portræt af Jim Caviezel, der spillede Jesus i "The[mere]


En livslang kamp

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 08.01.2018

Mesteren af nordisk filmkunst, Ingemar Bergman, vi[mere]


Da Mexico forfulgte kirken

Film og folk

Af: Anette Hedager Nielsen 27.10.2017

Et glemt kapitel i den mexicanske historie kommer [mere]


HERRENS VEJE – NY DANSK DRAMASERIE

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 18.07.2017

Søndag den 24. september kl. 20.00 ruller en ny da[mere]


Systematisk udrydning?

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 03.05.2017

Hvorfor lave en film om det armenske folkemord. [mere]


Skuespiller i lære som præst

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 16.01.2017

Andrew Garfield spiller jesuitterpræst i filmen "S[mere]


Menneskers lidelse og Guds tavshed

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 03.01.2017

I Martin Scorseses film "Silence" spiller menneske[mere]


Med troen i behold

Film og folk

Af: Anette Hedager Nielsen 25.09.2014

Efter mere end 30 år som skuespiller har Denzel Wa[mere]


Bøn, mystik og forfatteren Flannery

Film og folk

Af: Nick Olson 17.07.2014

I dette dybdegående interview fortæller den kristn[mere]


Filmfans ønsker trosbaserede film og Hollywood leverer

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 17.06.2014

Flere bibelske og trosbaserede film har i 2014 hve[mere]


Kærligheden tåler alt

Film og folk

Af: Johan Schmidt Larsen 15.11.2013

Ida Dwinger er aktuel i Niels Malmros' film "Sorg [mere]

Viser resultater 1 til 15 af 47
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-47 Næste > Sidste >>
Annoncer