• SPIONERNES BRO DR1 | 10-07-20 | kl. 21.50

  • BELLE TV2 | 11-07-20 | kl. 23.45

  • UNDTAGELSEN i biografen

  • Bibelfilmserien THE CHOSEN nu med danske undertekster i app'en

  • FREMAD på dvd/blu-ray

  • SANGKLUBBEN i biografen

Baggrund

01.03.2010

Nuanceret billede af flygtning

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen
Bogen "Flygtningen", som ligger til grund for "Flugten", har meget at byde på, som ikke er med i filmen.

Filmen Flugten er en filmatisering af romanen Flygtningen af Olav Hergel.  I bogen begynder handlingen i Irak i stedet for i Afghanistan, men det har ikke nogen betydning for det, der fortælles om. Det er en indholdsmættet, på sine steder hæsblæsende og hele vejen igennem en underholdende bog. Dette er ikke en anmeldelse af bogen, men lidt om, hvorfor man skal læse bogen, selv om man har set filmen.

Samvittigheden spiller en meget tydelig rolle i romanen. Den 17-årige gidseltager Nazir føler sig presset til at medvirke i tortur af Rikke, men han finder ud af, at han ikke vil kunne leve resten af sit liv med at have dræbt hende. Og Rikke må gøre op med sig selv, om hun vil bryde sit løfte til Nazir om ikke at fortælle sandheden om, hvordan hun er blevet frigivet. Hvis hun gør det, vil Nazir blive dræbt af sine kampfæller. Det ville løse en meget vanskelig situation for Rikke, men hun ved med sig selv, at hun ikke kan leve med, at hun er skyld i, at Nazir dræbes.

Da Rikke i Danmark søger hjælp hos en ungdomskæreste, Thomas, der nu er gift, får hun mulighed for en affære med ham, da hans kone og børn er taget i sommerhus. Det er bare så stærkt, at hun modstår fristelsen. Hendes samvittighed fortæller hende, at hun ikke må ødelægge noget i det ægteskab. Det er ikke lysten, der mangler, men hun vælger at sige nej. Anderledes er det i filmen. Der har hun en affære med Thomas. Ærgerligt.

Både filmen og bogen giver et indblik i, hvordan dele af pressen (måske endda til dels hele pressen) vælger, hvad de vil fortælle. Det er salgstallene der bestemmer. Men bogen kommer meget dybere ind i de konflikter, der er forbundet med at vinkle det journalistiske stof. De mekanismer, der styrer udvælgelsen og vægtlægningen af nyhederne, står tydeligt i bogen.  Det er en god ting at kunne minde sig selv om, når man harmes over noget, der står i avisen
eller vises på tv. Måske har de valgt en synsvinkel, som er alt for snæver. Måske har de helt fortiet væsentlige ting, fordi de ikke passer med den valgte vinkel. For eksempel er pressen overbevist om, at når Nazir har været terrorist, før han kom til Danmark, så er han det selvfølgelig også nu. De kalkulerer slet ikke med, at mennesker kan forandre sig. Læseren ved, at Nazir ikke ønsker at være terrorist, og irriterer sig over, at pressen kan fremstille sagen så ensidigt. Det er en sund irritation.

I bogen har politikeren og præsten Vilhelm Agger det synspunkt, at vi ikke skal hjælpe flygtninge. Man kan ikke hjælpe hele verden. "Man gør det gode ved at hjælpe sine nærmeste, men hvis mennesket forsøger at hjælpe hele menneskeheden, så gør mennesket sig til Gud, og det er mennesket ikke. Mennesket er en synder, og man skal ikke lade sig forføre af sin egen godhed og tro, at man kan frelse verden, for det er bare et udtryk for forfængelighed og et falskt ønske om at tage sig godt ud i egne og andres øjne" (s. 323).

Rikke har dog også hørt Vilhelm Agger sige, at "Hvis en flygtning banker på min dør, så vil jeg da hjælpe ham. Selvfølgelig vil jeg det" (s. 327). Om han virkelig vil stå ved sine ord, kommer på en ganske fornøjelig måde til at stå sin prøve.

I bogen laves også en kobling til, at danskerne skjulte og hjalp mange jøder under anden verdenskrig. Det er som om stemningen er en helt anden i dagens Danmark. Som Nicolaj Wibe udfordrende spørger i sin anmeldelse af filmen: Må man lyve for at beskytte andre?

Den bibelske beretning om skøgen Rabab er et eksempel på, at løgn/omgåelse af sandheden  i nogle tilfælde kan være en legitim måde at redde menneskeliv på. Rahab skjulte nogle af Guds udsendinge: "Men kvinden havde taget de to mænd og skjult dem. Hun sagde: »Jo, der kom nogle mænd til mig, men jeg vidste ikke, hvor de kom fra, og da porten skulle lukkes
ved mørkets frembrud, gik de. Jeg ved ikke, hvor de er taget hen. Men hvis I skynder jer at sætte efter dem, kan I sikkert indhente dem.« (Josvas Bog 2,4-5).

Vi kan på det varmeste anbefale bogen som et led i flygtningedebatten, som en hjælp til at få en kritisk distance til nyhedsstrømmen i medierne, og for at få nogle underholdende timer.
Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*

Alle baggrund


Fra forfølger til forfulgt

Baggrund

Af: Lars Dahle 24.08.2018

Filmen Paul, Apostle of Christ har to hovedtemaer [mere]


Maria Magadalene - discipel og forbillede

Baggrund

Af: Lars Dahle 26.07.2018

En film om Maria Magdalene måtte bare komme! Hun h[mere]


En mands tunge valg

Baggrund

Af: Lars Dahle 16.02.2018

Da flere og flere lande i 1940 blev besat af Nazit[mere]


Præsten i hovedrollen

Baggrund

Af: Johan Schmidt Larsen 18.10.2017

Præster er godt stof på film, ja de spiller faktis[mere]


Hvorfor er der delte meninger om bogen Hytten

Baggrund

Af: Anne Solfrid Brennhovd 07.08.2017

Når vi læser bogen Hytten og ser filmen "The Shack[mere]


Et halvt års opmuntring

Baggrund

Af: Anne Solfrid Brennhovd 13.06.2017

Et menneskes værdi afhænger ikke af, hvor mange le[mere]


Jul på film

Baggrund

Af: Johan Schmidt Larsen 16.12.2016

Det er ikke altid let at finde gode julefilm, for [mere]


Gud som selve problemet

Baggrund

Af: Bjørn Hinderaker 08.06.2016

Budskabet i "Det spritnye testamente" er banalt, m[mere]


Romeo, Julie og rod med religion

Baggrund

Af: Eivind Algrøy 21.10.2014

Er "Winter's Tale" et resultat af vor nyreligiøse [mere]


Fascinerende filmfortællinger

Baggrund, TEMA Hobbitten og Ringenes Herre

Af: Lars Dahle 03.01.2014

Vi møder i Hobbitten en fantasiverden, som er skab[mere]


Monsteret inden i os

Baggrund

Af: Tony Watkins 16.08.2013

Nogle svæver gennem livet med økonomisk sikkerhed,[mere]


Bibelske motiver i film

Baggrund

Af: Bjørn Are Davidsen 23.07.2013

Det er ikke kun i film for særligt interesserede, [mere]


Valgfri virkelighed?

Baggrund

Af: Halldis Bjerkvik Volle 29.04.2013

Filmen "Life of Pi" rejser store spørgsmål. Kan vi[mere]


Fortællingen om de elendige

Baggrund

Af: Jørgen Hedager Nielsen 27.03.2013

Titlen signalerer håbløshed, men der er meget kærl[mere]


Ser Jesus i andre filmskikkelser

Baggrund, TEMA Bibelfilm

Af: Erik Verner Andersen og Kristina Hvarnes Andersen 25.03.2013

Der findes mange film om Jesus. Men nogen ser også[mere]

Viser resultater 1 til 15 af 66
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-66 Næste > Sidste >>
Annoncer