• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Baggrund

17.08.2007

Lødige kristelige film

Af: Johan Schmidt Larsen
Vidste du, at Indre Mission i 1947 startede et selskab, der skulle distribuere kristne film til biograferne?

Lange køer ved biograferne
Felix Film så dagens lys i 1942. Direktøren på Hotel Hebron i København, Carsten Jespersen, der også var medlem af Indre Missions bestyrelse, havde som så mange andre lagt mærke til de lange køer ved biograferne. Han foreslog derfor bestyrelsen, at man skulle oprette et selskab, som kunne udleje "gode lødige kristelige film". Bestyrelsen tog godt imod hans forslag, men på grund af anden verdenskrig kom selskabet først rigtigt i gang i 1947.

I Felix Films første tid kom fuldmægtig August Lodberg og præsten og forfatteren Gerhard Rasmussen til at spille en afgørende rolle. August Lodberg blev leder af Felix Film, mens Gerhard Rasmussen fungerede både som manuskriptforfatter og producer til flere børnefilm. Flere af de ældste brugere af filmogtro.dk vil uden tvivl nikke genkendende til titler som "Hanne ville gerne hjælpe", og "Fire fjollede Fanøbørn". Senere deltog Rasmussen i en filmkonference i England, hvor han så en række film, som senere indgik i Felix Films udlejning.

Gerhard Rasmussen opnåede i øvrigt også den hæder at få én af sine egne bøger filmatiseret: Filmmanuskriptet til Det sande ansigt blev skrevet af Johannes Allen og filmatiseret i 1951. Instruktionen stod Bodil Ipsen og Lau Lauritzen jun. for. Filmen blev kåret med en Bodil i 1952 som årets bedste danske film.

Umiddelbart efter anden verdenskrig stiftede Gerhard Rasmussen en forening, der skulle slå bro mellem filmens og kirkens verden. I mange år var foreningen kendt for sit månedsblad Kirke og Film, hvor alle nye film i de danske biografer blev anmeldt. Bladet opnåede i 1970-erne en meget høj kvalitet – og skiftede navn til Film 70. Desværre smuldrede de kristne holdninger og dermed opbakningen bag bladet, som derfor blev lukket i 1975. Nogle af bladets medarbejdere fortsatte en tid hos filmmagasinet Levende Billeder.

Kirke og Films virke fortsatte også senere i medietidsskriftet Vision (1997-2000) og kom efterhånden til at dominere dette. Efter at tidsskriftet ophørte i trykt form og forsatte arbejdet som hjemmeside hos KLF, Kirke & Medier.

Den 21. september 2004 blev foreningen "Kirke og Film" genstiftet og eksisterer nu som hjemmesiden www.kirkeogfilm.dk. Foreningens formål er at formidle oplysning, opmuntring og inspiration mellem kirkens verden og filmens verden. På hjemmesiden findes der mange anmeldelser og mediepædagogiske artikler.

Med Gud i biografen
Formålet med oprettelsen af Felix Film var oprindelig at nå ud til danskerne med evangeliet gennem distribution af kristne biograffilm. Da anden verdenskrig var slut, og hindringerne for den frie handel var overvundet, oprettede Indre Mission i 1951 A/S Profecto Film. De første tre film, der blev købt i 1952, var missionsfilmen "Du skal elske", den svenske familiefilm "Børnene fra Frostmofjeldet" samt den norske film "Vi vil skilles".

Profecto Film fik imidlertid en kort levetid. Selv om man i maj 1953 ansatte en såkaldt filmansætter til at lave aftaler med biograferne, viste det sig at være meget vanskeligt for et lille nyt selskab at komme ind på markedet. Bl.a. fordi biografdirektørerne blev "tvunget" til at tage en lang række mindre gode film for også at få de bedste film fra de store filmudlejningsselskaber. Det gjorde det naturligvis vanskeligt for et lille selskab, som ikke var nogen økonomisk magtfaktor. Selv om Profecto Films vision ikke lykkedes, og at man senere helt måtte ophøre med biografudlejning, blev de tre film alligevel vist i 21 biografer ud over landet med i alt 85 forestillinger, og senere indgik de i Felix Films normale udlejning.

Møder med film
I begyndelsen af 1950-erne blev Johannes Danielsen og senere også Alfred Jespersen ansat som rejsesekretærer for Felix Film. Opgaven bestod i at holde "møder med film". Enkelte steder gjorde biografejerne indsigelse og søgte at hindre møderne. I en mindre by boede Danielsen på et hotel, hvis ejer også drev biografen. Efter mødet spurgte han: "Hvor mange var der hos Dem?" Danielsen svarede 200. "Nå ja, hos mig var der 12, men i morgen er De væk, så har jeg dem igen."

Møder med film blev efterhånden den helt store succes. Gennem en dansk maskinhandler fik Felix Film kontakt med Moody Film Institut i USA. Moody var bl.a. kendt for at producere populærvidenskabelige film med et kristent indhold. "Skabelsens Gud" var én af dem. Denne ene film blev vist af Danielsen mere end 600 gange i bl.a. kirker og missionshuse, krosale, Odd Fellow-loger og foreninger. Desuden blev filmen sammen med andre titler fra Moody vist flere gange i det nyopfundne fjernsyn.

I 1958 var Felix Film et velfungerende selskab med stor berøringsflade i dansk kirkeliv. Man havde det år ikke mindre end ca. 6000 udlejninger foruden rejsesekretærernes forevisninger. Selskabet var på det tidspunkt tilsluttet Interfilm, en international mellemkirkelig forening med 17 tilsluttede lande, og her var man det eneste selskab, der nogenlunde hvilede i sig selv.

Felix Film blev efter en række magre år nedlagt som selvstændigt selskab i 2005. Det skete som led i en omlægning af Indre Missions strategi for distribution af film. Selskabet er nu en del af Forlagsgruppen Lohse under navet Lohse Movie. Selskabet har det sidste år distribueret flere interessante film, og ifølge forlaget er der flere undervejs.

Kilde: Indre Missions Tidende nr. 9/2004.
Per, 09-08-18 13:02:
Bøgernes Bog, sælges de stadig?

themillerstory@outlook.dk
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*

Alle baggrund


Årets bedste film?

Baggrund

Af: Christian Thomsen 29.01.2024

Kan man overhovedet tale om en 'årets bedste film'[mere]


Første test-atombombe hed Trinity

Baggrund

Af: Ann-Christin Østerberg 04.10.2023

At den første test-atombombe kom til at hedde Trin[mere]


Film med eksorcisme

Baggrund

Af: Sprint Aagaard Korsholm 27.07.2023

Når film handler om eksorcisme, er den måde, det b[mere]


Fra forfølger til forfulgt

Baggrund

Af: Lars Dahle 24.08.2018

Filmen Paul, Apostle of Christ har to hovedtemaer [mere]


Maria Magadalene - discipel og forbillede

Baggrund

Af: Lars Dahle 26.07.2018

En film om Maria Magdalene måtte bare komme! Hun h[mere]


En mands tunge valg

Baggrund

Af: Lars Dahle 16.02.2018

Da flere og flere lande i 1940 blev besat af Nazit[mere]


Præsten i hovedrollen

Baggrund

Af: Johan Schmidt Larsen 18.10.2017

Præster er godt stof på film, ja de spiller faktis[mere]


Hvorfor er der delte meninger om bogen Hytten

Baggrund

Af: Anne Solfrid Brennhovd 07.08.2017

Når vi læser bogen Hytten og ser filmen "The Shack[mere]


Et halvt års opmuntring

Baggrund

Af: Anne Solfrid Brennhovd 13.06.2017

Et menneskes værdi afhænger ikke af, hvor mange le[mere]


Jul på film

Baggrund

Af: Johan Schmidt Larsen 16.12.2016

Det er ikke altid let at finde gode julefilm, for [mere]


Gud som selve problemet

Baggrund

Af: Bjørn Hinderaker 08.06.2016

Budskabet i "Det spritnye testamente" er banalt, m[mere]


Romeo, Julie og rod med religion

Baggrund

Af: Eivind Algrøy 21.10.2014

Er "Winter's Tale" et resultat af vor nyreligiøse [mere]


Fascinerende filmfortællinger

Baggrund

Af: Lars Dahle 03.01.2014

Vi møder i Hobbitten en fantasiverden, som er skab[mere]


Monsteret inden i os

Baggrund

Af: Tony Watkins 16.08.2013

Nogle svæver gennem livet med økonomisk sikkerhed,[mere]


Bibelske motiver i film

Baggrund

Af: Bjørn Are Davidsen 23.07.2013

Det er ikke kun i film for særligt interesserede, [mere]

Viser resultater 1 til 15 af 69
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-69 Næste > Sidste >>
Annoncer