• BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Baggrund

27.07.2009

Harry Potters univers

Af: Sprint Aagaard Korsholm
Magien fylder meget i Harry Potter-bøgerne, men har i øvrigt gode værdier som kampen mod det onde, venskab, ærlighed og kærlighed i højsædet.

Dette er ikke en anmeldelse af Harry Potter-filmene som sådan, eller for den sags skyld en anmeldelse af de bagvedliggende bøger. Men i rigtig mange anmeldelser kommer dette spørgsmål frem: hvordan skal man forholde sig til dette univers med al dets magi? Og helt konkret i forhold til denne hjemmeside: hvordan skal vi som kristne forholde os til dette univers?

Så uden overhovedet at røbe slutningen på sidste bog eller i øvrigt gå ned i nogen detalje vil jeg helt generelt give mit bud på dette spørgsmål.

Jeg vil dele det op i tre afsnit: Hvad er det for et univers? Er dette univers ukristeligt? Er det farligt at gå ind i dette univers gennem filmene og bøgerne?

Harry Potter-universet
J. K. Rowling har med Harry Potter-bøgerne skabt et univers, hvor der både er vores normale virkelighed og så et parallelt univers, man kan komme til via nogle "sluser". I dette parallelle univers er man stadigvæk de samme mennesker, men samtidig er man i en verden, hvor magi spiller en stor rolle. Harry Potter går på en skole, hvor der undervises i denne magi. Magien beherskes igennem viden, flyvende koste, tryllestave, besværgelser og andre formularer mm. Magien kan bruges til noget godt - og den kan bruges til noget ondt. De mystiske kræfter skal kontrolleres og bruges på en etisk forsvarlig måde - ellers kan det blive til stor skade.

Magien fylder meget i Harry Potter-universet - det er det, der adskiller Rowlings børnebøger fra så mange andre. Godt nok har mange andre også magi med, men i Harry Potter-bøgerne er det gennemført på en måde, der skaber både megen humor, megen spænding, megen fantasiudfoldelse - og megen skræk, når de onde magiske kræfter folder sig ud.

Alligevel vil jeg vove den påstand, at bøgernes /filmenes popularitet ikke alene skyldes denne geniale udnyttelse af "magi" - det skyldes især fortællestilen, hvor man hele tiden er i øjenhøjde med de store børn, og hvor der hele tiden sker noget. Men det er jo ikke det, jeg skal skrive om nu - så de roser må Rowling få en anden gang.

Er dette univers ukristeligt?
"Fortællingen om Harry Potter er en indsigtsfuld menneskelig historie, der også gennemspiller nogle kernetemaer kendt fra kristendommens grundfortælling. Men Harry Potter-bøgerne er dog ikke et evangelium - i hvert fald er det så et evangelium uden Gud" (B. Larsen, Kristeligt Dagblad 10/11 2007).

Nogle motiver fra Bibelen går igen: kampen mod det onde, det at et enkelt menneske kaldes til at udkæmpe en vigtig del af kampen - og at menneskets vej til sejr går gennem afkald og afmagt. Men Harry Potter-bøgerne udtaler sig slet ikke direkte om Gud - hverken for eller imod. Det er ikke ukristeligt - det går ikke imod kristendommen. Men det er heller ikke en symbolsk evangeliefortælling som fx Narnia-bøgerne. Harry Potter-bøgernes budskab om værdier er derimod ikke spor uforeneligt med kristendommen: kampen mod det onde, venskab, ærlighed og kærlighed er i højsædet.

Men er selve brugen af magi ikke ukristelig? Jo, hvis man tager den alvorligt.

Er det farligt at gå ind i dette univers?
Mange kristne mener, at al den magi er direkte imod kristendommen: den lærer læseren/seeren, at man kan have nytte af at påkalde overnaturlige kræfter gennem magien. Noget man så kan overføre til den virkelige verden og dermed blive åbne for at søge magiens kræfter i fx nyreligiøsitet.

Rowling er naturligvis selv blevet konfronteret med dette, og hendes svar er klart: det har aldrig været hendes mening at anbefale magi i den virkelige verden! Og hun er sikker på, at hendes læsere sagtens kan se, at det hele kun er fantasi! Og jeg vil give hende ret.

Magien i Harry Potters univers bliver skadelig - hvis man tager det som noget, der skal overføres til den virkelige verden. Men hvem tager de grønne marsmænd i science fiction-filmene alvorligt? Hvem tager det forgiftede æble i Snehvide alvorligt? Det kan ikke udelukkes, at ligesom ganske få mennesker virkelig dyrker aliens og tror på dem, kan der muligvis findes enkelte sindsforvirrede, der vil prøve at leve Harry Potter-universet ud i virkeligheden. Men det er ikke noget, der skyldes dette univers, men mere deres egen sindstilstand.

Naturligvis er Harry Potter-universet med i hele den bølge, der de sidste årtier er skyllet gennem alle medier, hvor det overnaturlige bliver en mere og mere selvfølgelig ting. Og i alt dette gælder det for os kristne om at få forkyndt, hvad den sande og virkelige overnaturlighed består af! Og her kan vi virkelig tale om to samtidige dimensioner i samme univers: den fysiske og den åndelige dimension. Og i den åndelige dimension findes både Guds Ånd og hans engle - og Satan og hans dæmoner. Og forkyndes det rigtigt, kan enhver se, at det er milevidt fra Harry Potters univers, der på trods af magien forbliver langt mere menneskeligt og ikke-religiøst.
Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*

Alle baggrund


Aberne vender tilbage

Baggrund

Af: Christian Thomsen 27.05.2024

Endnu en film i serien om Abernes planet er netop [mere]


Årets bedste film?

Baggrund

Af: Christian Thomsen 29.01.2024

Kan man overhovedet tale om en 'årets bedste film'[mere]


Første test-atombombe hed Trinity

Baggrund

Af: Ann-Christin Østerberg 04.10.2023

At den første test-atombombe kom til at hedde Trin[mere]


Film med eksorcisme

Baggrund

Af: Sprint Aagaard Korsholm 27.07.2023

Når film handler om eksorcisme, er den måde, det b[mere]


Fra forfølger til forfulgt

Baggrund

Af: Lars Dahle 24.08.2018

Filmen Paul, Apostle of Christ har to hovedtemaer [mere]


Maria Magadalene - discipel og forbillede

Baggrund

Af: Lars Dahle 26.07.2018

En film om Maria Magdalene måtte bare komme! Hun h[mere]


En mands tunge valg

Baggrund

Af: Lars Dahle 16.02.2018

Da flere og flere lande i 1940 blev besat af Nazit[mere]


Præsten i hovedrollen

Baggrund

Af: Johan Schmidt Larsen 18.10.2017

Præster er godt stof på film, ja de spiller faktis[mere]


Hvorfor er der delte meninger om bogen Hytten

Baggrund

Af: Anne Solfrid Brennhovd 07.08.2017

Når vi læser bogen Hytten og ser filmen "The Shack[mere]


Et halvt års opmuntring

Baggrund

Af: Anne Solfrid Brennhovd 13.06.2017

Et menneskes værdi afhænger ikke af, hvor mange le[mere]


Jul på film

Baggrund

Af: Johan Schmidt Larsen 16.12.2016

Det er ikke altid let at finde gode julefilm, for [mere]


Gud som selve problemet

Baggrund

Af: Bjørn Hinderaker 08.06.2016

Budskabet i "Det spritnye testamente" er banalt, m[mere]


Romeo, Julie og rod med religion

Baggrund

Af: Eivind Algrøy 21.10.2014

Er "Winter's Tale" et resultat af vor nyreligiøse [mere]


Fascinerende filmfortællinger

Baggrund

Af: Lars Dahle 03.01.2014

Vi møder i Hobbitten en fantasiverden, som er skab[mere]


Monsteret inden i os

Baggrund

Af: Tony Watkins 16.08.2013

Nogle svæver gennem livet med økonomisk sikkerhed,[mere]

Viser resultater 1 til 15 af 70
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-70 Næste > Sidste >>
Annoncer