• THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

  • THE APPRENTICE i biografen

Baggrund

24.08.2018

Fra forfølger til forfulgt

Af: Lars Dahle
Filmen Paul, Apostle of Christ har to hovedtemaer om forfølgelse og den kristne tros troværdighed - temaer som også er aktuelle i dag.

Bibelbølgen fra Hollywood giver os mange film med kristent indhold. I påsken havde Paul, Apostle of Christ biografpremiere i USA. Faktisk er det første gang, Hollywood har produceret en spillefilm om apostlen Paulus. Filmen har imidlertid ikke været en stor succes hos det amerikanske biografpublikum, og den har også fået blandet modtagelse blandt anmeldere. Nogen kritiserer den for nogle steder at være for overtydelig og at have for mange bibelhenvisninger.

Alligevel er filmen værd at stifte bekendtskab med, særligt af to grunde. For det første vælger filmskaberne at have forfølgelse som et bærende motiv i historien om Paulus. For det andet fremhæves Lukas' hensigt med Apostlenes Gerninger som et væsentligt tema. Begge dele er engageret skildret, de er præcise rent historisk og er samtidig meget nutidige.

Filmens handling er henlagt til Rom år 67. Vi møder Paulus (James Faulkner) sidst i livet, dybt berørt af situationen som Neros dødsdømte fange. Med fare for sit eget liv, opsøger evangelisten og lægen Lukas (Jim Caviezel) Paulus i fængslet for at nedskrive fortællingen om hans liv. Den tredje hovedperson i filmen er fængslets romerske kommandant Mauritius (Olivier Martinez). I sit forhold til den mærkelige fange vakler han mellem hård pligtfølelse og sin egen retfærdighedssans. Samtidig præges Mauritius af sin datters alvorlige sygdom, noget som både fører til dyb fortvivlelse og rejser spørgsmål om romerske guder.

Kristenforfølgelse er altså det bærende perspektiv i filmen. Vi ser det på flere niveauer. Den forfulgte apostel sidder alene i fængselscellen og oplever flashbacks til tiden før sin omvendelse. Perioden som kristenforfølger bliver her skildret som værende Paulus' torn i kødet, noget som altså plager ham dybt. Til sidst finder apostlen fred i ordene, som vi kender fra Romerbrevet 5,20: "… og blev synden større, er nåden blevet så meget desto større."

Store personlige omkostninger
Men kristenforfølgelse præger også filmens bredere handling. Vi møder en stærk skildring af Neros grusomme forfølgelse af de kristne i Rom, selv om dette rent filmisk er beskrevet med antydningens kunst. Menigheden i Rom - som i filmen er ledet af Akvila og Priskilla - står over for et svært dilemma. Skal de flygte og redde livet, eller skal de blive tilbage og redde liv? Her møder vi det, som måske er filmens stærkeste budskab, nemlig kaldet til at vælge kærlighedens opofrende vej på trods af personlige omkostninger.

Filmen er dermed en stærk illustration af Jesu ord til disciplene i Lukasevangeliet 6,27-28: "Elsk jeres fjender, gør godt mod dem, der hader jer. Velsign dem, der forbander jer, bed for dem, der mishandler jer." Med tanke på alle kristne verden over, som i dag lider for deres tros skyld, er filmen nærværende. Filmen er da også tilegnet den lidende kirke.

De forfulgte kristne i de første menigheder trængte til opmuntring, vejledning og et fast fundament for troen. Dermed er vi i gang med det andet centrale tema i filmen: Hvorfor skrev Lukas egentlig Apostlenes Gerninger? I forordet til sit evangelium siger Lukas, at hensigten er, at Theofilus - som er kommet til tro på Jesus - skal kunne "vide, hvor pålideligt det er, som du er blevet undervist i" (Luk 1,4). Lukas lader denne intension få et tredelt udtryk. Han vil fortælle en troværdig historie om Jesus og apostlene, fremhæve at evangeliet om Jesus er et troværdigt budskab, samt bekræfte læsernes tro på Jesus som troværdig og legal.

Kristendom kontra romersk gudelære
Denne tredelte hensigt kommer tydeligt frem i denne Paulus-film. Vi møder en troværdig genfortælling af, hvordan kristenforfølgeren Paulus blev radikalt forandret gennem mødet med Kristus på vejen til Damaskus. Endvidere lægger filmen vægt på, at det kristne budskab om Jesus er sandt - i modsætning til samtidens romerske gudelære og kejsertilbedelse. Vi møder også en stærk understregning af det legale i at tro på Jesus som frelser og herre, også for kristne romere, som blev mødt med falske anklager om statsfjendtlig virksomhed.

Filmskabere har kunstnerisk frihed til at vælge fokus, vinkling og stof - også i bibelfilm. I denne film er det nogen steder gået ud over, hvad der historisk er sandsynligt, selv om kildematerialet i slutningen af Paulus' liv er højst begrænset. De fleste bibelforskere vil nemlig hævde, at det ikke er sandsynligt, at Akvila og Priskilla var i Rom år 67, og at Lukas ikke skrev Apostlenes Gerninger i Rom på netop det tidspunkt. Derimod er det historisk korrekt, at det kun var Lukas, som var til stede hos Paulus i fængslet.

Filmens to hovedtemaer er aktuelle også for os. Det tydelige fokus på kristenforfølgelse udfordrer os til at rette opmærksomheden på den lidende kirke verden over. Samtidig er Lukas' apologetiske intension med Apostlenes Gerninger altid dagsaktuel, uafhængig af trosfriheden i et samfund. Hver enkelt af os har til stadighed brug for at blive mindet om, at den kristne tro er pålidelig!

© snakkomtro.com (damaris.no)

Læs portræt af Jim Caviezel, der har hovedrollen i filmen.

Anmeldelse af filmen kommer 4. oktober, når den udkommer på dvd i Danmark.




Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*

Alle baggrund


Gammel vin på nye flasker

Baggrund

Af: Christian Thomsen 04.07.2024

Mange Hollywood-film kommer med efterfølgere, hvis[mere]


Aberne vender tilbage

Baggrund

Af: Christian Thomsen 27.05.2024

Endnu en film i serien om Abernes planet er netop [mere]


Årets bedste film?

Baggrund

Af: Christian Thomsen 29.01.2024

Kan man overhovedet tale om en 'årets bedste film'[mere]


Første test-atombombe hed Trinity

Baggrund

Af: Ann-Christin Østerberg 04.10.2023

At den første test-atombombe kom til at hedde Trin[mere]


Film med eksorcisme

Baggrund

Af: Sprint Aagaard Korsholm 27.07.2023

Når film handler om eksorcisme, er den måde, det b[mere]


Fra forfølger til forfulgt

Baggrund

Af: Lars Dahle 24.08.2018

Filmen Paul, Apostle of Christ har to hovedtemaer [mere]


Maria Magadalene - discipel og forbillede

Baggrund

Af: Lars Dahle 26.07.2018

En film om Maria Magdalene måtte bare komme! Hun h[mere]


En mands tunge valg

Baggrund

Af: Lars Dahle 16.02.2018

Da flere og flere lande i 1940 blev besat af Nazit[mere]


Præsten i hovedrollen

Baggrund

Af: Johan Schmidt Larsen 18.10.2017

Præster er godt stof på film, ja de spiller faktis[mere]


Hvorfor er der delte meninger om bogen Hytten

Baggrund

Af: Anne Solfrid Brennhovd 07.08.2017

Når vi læser bogen Hytten og ser filmen "The Shack[mere]


Et halvt års opmuntring

Baggrund

Af: Anne Solfrid Brennhovd 13.06.2017

Et menneskes værdi afhænger ikke af, hvor mange le[mere]


Jul på film

Baggrund

Af: Johan Schmidt Larsen 16.12.2016

Det er ikke altid let at finde gode julefilm, for [mere]


Gud som selve problemet

Baggrund

Af: Bjørn Hinderaker 08.06.2016

Budskabet i "Det spritnye testamente" er banalt, m[mere]


Romeo, Julie og rod med religion

Baggrund

Af: Eivind Algrøy 21.10.2014

Er "Winter's Tale" et resultat af vor nyreligiøse [mere]


Fascinerende filmfortællinger

Baggrund

Af: Lars Dahle 03.01.2014

Vi møder i Hobbitten en fantasiverden, som er skab[mere]

Viser resultater 1 til 15 af 71
<< Første < Forrige 1-15 16-30 31-45 46-60 61-71 Næste > Sidste >>
Annoncer