• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Matthæusevangeliet

Il vangelo secondo Matteo

Den italienske instruktør Pier Paolo Pasolini er i sin film optaget af at vise os, hvordan helt almindelige menneskers liv bliver rørt af Jesus.

DramaTEMA BibelfilmTop 100 2011
Produktionsår: 1964
Varighed: 137 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Pier Paolo Pasolini,
Medvirkende: Enrique IrazoquiSusanna PasoliniSettimio Di Porto,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen - 10.09.2008JESUS IFØLGE ...
Den italienske instruktør Pier Paolo Pasolini var homoseksuel, marxist og vred på den katolske kirke (- det sidste var gensidigt!), da han i 1964 besluttede at lave en film om Jesus ud fra Matthæusevangeliet. Det lyder måske som et lidt mærkeligt udgangspunkt for at lave en Jesusfilm, men Pasolini ønskede at skrælle alt tingeltangel væk fra Jesusfiguren og præsentere et Jesusbillede fra før kirkens tid. Hans værk er overraskende enkel, og den politiske dagsorden, Pasolini må have ønsket at sætte Jesus ind i, er på det nærmeste forduftet i de 40 år, der er gået siden filmen udkom, og kan næsten ikke spores.

For de fleste læsere vil det nok være lidt overflødigt at komme med et resume. Pasolini valgte Matthæusevangeliet, fordi han syntes, at Lukas var for litterær, Markus for omstændelig og Johannes for poetisk. Matthæus skrev sit evangelium til de jøder, der endnu ikke troede på, at Jesus var Messias. Pasolini satte pris på Matthæus' grundighed og enkle fortællestil. Det lykkedes ham i meget høj grad at overføre evangeliets friskhed til film.

Det er svært at lave film om Jesus, og jeg synes altså også det er svært at se dem. De fleste mennesker har jo et eller andet billede af, hvordan Jesus var, og når man så pludselig skal konfronteres med en kunstners vision om, hvordan Jesus var, bliver ens eget Jesusbillede pludselig udfordret. Det kan der bestemt være noget sundt i. Vores gudsbilleder skal jo forhåbentlig ikke udvikle sig til hjemmestrikkede ikoner, men have sin grund i de bibelske tekster om hvem Jesus var. Det kan være vigtigt at holde fast i, også i ens daglige liv. Men hvad så med den der marxist – hvilken Jesus tegner han?

Filmen består primært af en række tableauer af situationer fra Jesu liv. Pasolini er i disse scener optaget af at vise os de helt almindelige mennesker, hvis liv bliver rørt af Jesus. Historien om Kristus bliver derfor også historien om liv, der ændres for altid. Det synes jeg faktisk er en god nøgle til at lave et portræt af Jesus. Forstå mig ret: Jesus er klart hovedpersonen, men hvad det, han siger, gør og betyder, ser vi i øjnene på hans tilhørere.

Det er som om, filmen tror på, at historien om Jesus er stærk nok i sig selv og ikke behøver special effects, røg og englevinger, for at vi begriber, at han er en særlig mand. Det er forfriskende i forhold til de mange iscenesatte portrætter af Jesus som en slags superhelt, tiden har givet os. I "Matthæusevangeliet" præsenteres Jesu gerninger helt straight, også der, hvor de er mirakuløse. Det gør dem ikke mindre mærkværdige, måske endda mere – fordi man er vant til at se dem blive præsenteret med bulder og brag. At Pasolini bruger kendte musikstykker fra både Bach og Mozart, bluesmusik og spirituals, er med til at understrege det tidløse element.

Pasolini var som sagt marxist, og han er tydeligvis meget optaget af Jesu opposition til magthaverne i form af farisæerne. Også forkyndelsen om, at Guds rige er kommet nær, sættes ind i en ramme, der kan læses som et forspil til en kommende revolution. Det synes jeg dog ikke, man behøver at gøre, og filmen insisterer ikke på at være et kommunistisk manifest.

Det, jeg savner mest, er lignelserne. Pasolini har skåret alle lignelser på nær én væk, og det er en skam, for det var jo netop gennem lignelserne, at Jesus talte til de mange – og blev hørt. Portrættet er altså langt fra fuldstændigt – men Jesus lader sig alligevel nok ikke sådan indfange på film.

"Matthæusevangeliet" er ikke det samme som Matthæusevangeliet, det skal man huske, når man ser filmen. Ikke desto mindre kan den ligge til grund for en samtale om Jesus, og om hvordan Jesus er blevet præsenteret og set af forskellige mennesker gennem historien.

Under alle omstændigheder er en Jesusfilm sund at se for den, der er vant til at høre Jesusordene som en lang række punch-lines, der skal stoppes op ved og holdes en bibeltime over, før man kan gå videre. Forsøget på at give et samlet billede af Jesu liv er ikke blot prisværdigt, men lykkedes ganske godt for Pasolini.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.3 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 100 film 2011

The Arts & Faith Top 100 Films
Denne filmliste repræsenterer et bredt udvalg af internationale film. Her findes der både nutidige og klassiske film, amerikanske og internationale film, traditionelle og eksperimenterende film.

Listen er lavet i 2011 af Arts & Faith - et online forum af kristne filmanmeldere i USA.

Listen kan bruges som en hjælp til ud fra en kristen synsvinkel at finde bemærkelsesværdige film i verdens enorme filmproduktion. Nogle titler er smukke og inspirerende, andre er mørke og urovækkende. Men alle inspirerer og udfordrer de os til at overveje nye perspektiver ved tidløse sandheder. Nogle film giver klart udtryk for kristne værdier; andre er væsentlig mere grænsesøgende og udfordrende. God fornøjelse!

Her nævnt de film fra listen, som er anmeldt på filmogtro.dk
De 10 første anmeldte ses til højre.

1.  Jeanne d'Arcs lidelse og død

2. Andrei Rublev - den yderste dom

3. Ordet

7. Matthæusevangeliet

8. Sønnen

10. Babettes gæstebud

11. Spejlet

12. Sunrise: A Song of Two Humans

13. Det syvende segl

14. Blå, hvid, rød

15. Vandringsmanden
En science fiction film med masser af kristen symbolik af den russiske filmmager Andrei Tarkovsky. En film som kræver noget af tilskueren.

16. Magnolia
En døende far. En ung hustru. En forelsket politimand. Ni menneskeskæbner krydser hinanden på en tilfældig dag i Los Angeles.

17. Lys i mørket
Bergmans præst, Tomas, kan ikke tro mere; han kan heller ikke elske mere. For hans elskede hustru er død; og han er dermed også selv død.

21. Tender Mercies/Den sidste drøm
I en glansrolle spiller Robert Duvall en alkoholiseret countrysanger, som finder nåde hos en ensom enke. En film som inviterer sit publikum til at overveje, hvordan vi administrerer nåden i vort liv.

22. Apostelen
Et fint og overraskende ærligt portræt af en Guds mand på afveje - men også et portræt af en nådig Gud.

23. En landsbypræsts dagbog
En ung katolsk præst er i denne gamle klassiker ikke særlig velkommen i sit første sogn. Alligevel får han indimellem forkyndt for sognebørnene, selvom han tilsyneladende ikke helt selv har grebet evangeliet.

24. Cykeltyven
Cykeltyven hører hjemme blandt verdens bedste film. I al sin enkelhed handler det om en far, en søn og en stjålen cykel.

25. Mand til alle tider
Den engelske politiker og katolik, Thomas More, bliver i 1500-tallet sat på en kraftig prøve af kong Henry VIII.

29. Ved vejs ende
Isak Borg er blevet æresdoktor. På vej til udnævnelsen oplever han sin egen fortid gennem erindringsglimt - glimt som afslører hans ufølsomhed og egoisme.

30. Den store stilhed
Kun få sætninger bryder stilheden i Grande Chartreuse klosteret. Men taler Gud mere i stilheden end i menneskemylderet?

36. Rumrejsen år 2001
Filmen er en kulturoplevelse, der ikke først og fremmest har en logisk handling, men som består af en række historier, som danner en dybere handling.

37. Chariots of Fire/Viljen til sejr
Jøden Abrahams og den kristne Liddell er rivaler før OL i Paris 1924, men må arbejde sammen for at vinde.

38. The Straight Story
Målet for en rejse på knap 600 km på plænetraktor er at opnå forsoning efter 10 års vrede.

40. Det er herligt at leve
Englen Clarence sendes til jorden for at hjælpe George, der har selvmordstanker.

41. 4 måneder, 3 uger, 2 dage
To rumænske studieveninders venskab prøves hårdt, da Gabita i forbindelse med en illegal abort får stillet et ultimatum: Sex med begge eller ingen abort.

45. Vredens dag
Dreyers film er et usædvanligt smukt møde mellem mørke og lys. Om mennesker, som i troens navn ønsker at gøre det rigtige, men som forrådes af deres natur og begær.

46. Barnet
En usentimental film om et ungt forældrepar, hvor faderen vil sælge deres nyfødte for at skaffe penge.

53. The New World
Et vidunderligt mesterværk, der vækker stærkt til eftertanke om, hvordan vi passer på jorden - og hinanden.

54. Stille liv
En tavs minearbejder bliver offer for fremskridtet, da Yangtze-floden skal løbe igennem hans landsby. En smuk, men langsom film.

59. Sommertid
Vigtige livsspørgsmål sættes under lup midt i den franske idyl. Et familiedrama om det væsentlige i livet.

60. Playtime
Tatis film er en unik og anderledes film uden plot og fremdrift. Samtidig er det en skarp kritik og satire over det moderne samfund.

65. Becket
Kong Henry II udnævner sin gamle ven til kansler og ærkebiskop for at bevare sin magt over kirken. Og da er scenen sat til et psykologisk drama af format.

66. Stille lys
Utroskab finder sted i denne smukke, langsomme film, som udspilles hos det konservative kirkesamfund mennonitterne.

67. Himlen over Berlin
Englen Damiel forelsker sig i en cirkusprinsesse, opgiver sin engle-tilværelse og bliver et menneske.

68. En dødsdømt flygter
Et stille og underspillet drama i sort-hvid om en fange, der under anden verdenskrig skraber sig ud af fængslet med en ske.

74. Grøn var min barndoms dal
Filmen skildrer livet for familien Morgan i en mineby i Wales omkring 1900. Trods filmens distance til vor tids idealer, sætter den nutidens tøsesamfund i relief.

78. Days of Heaven/Himlen på jorden
Filminstruktøren Malick har lavet en bemærkelsesværdig film med gammeltestamentlige undertoner. En stille, men stærk film om blandt andet løgn og jalousi.

79. Små og store synder
Filmen er en hvirvelvind af store livsspørgsmål, religiøse holdninger og etiske dilemmaer, der formidles gennem både komiske og tragiske scener – og trukket af flotte klip og mindeværdige citater.

90. Schindlers liste
Under anden verdenskrig startede tjekken Schindler en forretning i Krakow og gjorde dermed en forskel for mange polske jøder.

91. Dogville
Filmen er psykologisk set mere medrivende end de fleste andre von Trier-film. Historiens knugende drama er slet ikke ueffent.

92. There Will Be Blood
En rå film, hvor oliemagnaten Daniel Plainview og den karismatiske prædikant Eli Sunday er uvenner.

96. Spillemand på en tagryg
En klassisk, underholdende filmatisering af en meget klassisk musical om Oktoberrevolutionen i 1917.

97. Sophie Scholl - de sidste dage
Troen på Jesus Kristus som herre, drev Sophie ud i illegal sabotage under anden verdenskrig. Hun tages på fersk gerning af nazisterne.

100. Historien om den grædende kamel
I Gobiørkenen fødes en kamelunge, som moderen ikke vil kendes ved i første omgang.

Top 100 film 2011


Jeanne d'Arcs lidelse og død

La Passion de Jeanne d'Arc

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 09.11.2007

En meget stærk stumfilm om fædrelandskærlighed, tro og martyrium.[mere]


Andrei Rublev: Den yderste dom

Andrei Rublev

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk

Af: Henrik Højlund 19.05.2009

Tarkovskijs film er ikke let tilgængelig. Samtidig afspejler den instruktørens tro og skjulte kritik af Sovjetunionen.[mere]


Ordet

Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk, TEMA Danske film

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 18.03.2008

Carl Th. Dreyers mesterlige tolkning af Kaj Munks "Ordet" kan fungere som prædiken eller almindelig opbyggelse, men er først og fremmest en kunstnerisk oplevelse.[mere]


Matthæusevangeliet

Il vangelo secondo Matteo

Drama, TEMA Bibelfilm, Top 100 2011

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 10.09.2008

Den italienske instruktør Pier Paolo Pasolini er i sin film optaget af at vise os, hvordan helt almindelige menneskers liv bliver rørt af Jesus.[mere]


Sønnen

Le fils

Drama, Top 100 2011

Af: Thilde Moskjær Kofod 10.09.2010

En belgisk dogmefilm om læreren Oliver, der får en ny elev med en dunkel fortid. En filmisk oplevelse med store temaer.[mere]


Babettes gæstebud

Drama, Top 100 2011, TEMA Danske film

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 28.09.2007

Babettes gave til det fattige præstehjem i Vestjylland i 1800-tallet er et overdådigt festmåltid.[mere]


Spejlet

Zerkalo

Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 16.03.2012

Andrej Tarkovskijs vel nok mest gådefulde film om barndommen og erindringen. En film der snarere skal opleves end forklares.[mere]


Sunrise: A Song of Two Humans

Drama, Romance, Top 100 2011

Af: Michael Agerbo Mørch 20.09.2013

En stumfilm der behandler grundlæggende elementer af menneskelivet. Filmen er banebrydende i teknik og billedsprog.[mere]


Det syvende segl

Det sjunde inseglet

Drama, Filmstriben.dk, Top 100 2011

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 20.11.2009

Filmen hører til én af Bergmans mest kendte - blandt andet på grund af den berømte scene, hvor korsridderen Antonius spiller skak med døde.[mere]


Blå, hvid, rød

Trois coulours

Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk

Af: Finn Andersen 15.05.2009

Dybe fortællinger fra menneskers liv, hvor Kieslowski sætter fokus på temaerne frihed, lighed og broderskab.[mere]

Annoncer