Da Ingmar Bergman døde for få år siden efterlod han sig et rigt, omfattende livsværk i form af en lang række uomgængelige film, hvis indflydelse på andre instruktører rækker langt ud over Bergmans eget rygte som værende en kunstner, det er vanskeligt at forstå. Bergman var en nærmest instinktiv filmskaber, som skabte umiddelbare, sære og drømmende billeder med flere psykologiske lag – og netop Bergmans psykologiske indsigt gjorde ham til en enestående røst. Bergman var præstesøn og voksede op i et gudfrygtigt miljø, men han kæmpede tilsyneladende i flere omgange med sin egen ikke-tro – sådan som det f.eks. kommer til udtryk i den glimrende Lys i mørket. Også i sine skånselsløse portrætter af menneskers kærlighedsrelationer lægger instruktørens egen troskamp et tæppe af usikkerhed ud over alt.
Selvom mange ikke har set "Det syvende segl", er filmen nok én af Bergmans mest kendte og omtalte værker. Filmen er en undergangsallegori, hvis billeder af dødedans og Max von Sydows skakspil med Døden selv er blevet citeret i andre film. Filmen handler om korsridderen Antonius, som sammen med sin junker vender tilbage til sin hjemegn, der nu er plaget af pesten. Her finder han en åben kirke og går til skrifte, hvor han bekender, at Gud for ham forekommer tavs og fraværende. I hjørnet lurer en sortklædt skygge; det er selveste Døden, der har fulgt Antonius hele vejen hjem. De to slår følge.
Netop Guds fravær og Guds tavshed er filmens omdrejningspunkt. I sine billeder forekommer "Det Syvende Segl" næsten at være velsignet med en stumfilms indlysende billedsprog, alt imens Antonius og hans rejsemakker Døden vandrer igennem et landskab, pesten har forvandlet til noget grimt. Menneskene er desperate og opfører sig derefter; det er som om at almindelig anstændighed og Guds nåde er forduftet, og en hidtil udset ondskab og egoisme er trådt i stedet. For Antonius bliver dét at vende hjem derfor ikke til fred og velsignelse. Tværtimod bekræfter det, han ser, ham i hans oplevelse, af at Gud har forladt verden, som nu kan rådne op uden ham.
I sin titel henviser filmen til Johannes' Åbenbaring, hvor det syvende segl brydes som et tegn på, at endetiden for alvor er kommet nær. Efter at Lammet har brudt det syvende segl hældes der ild på jorden, og man forstår, hvis ridder Antonius føler, at det netop er dette, der er sket. Ikke desto mindre lykkes det Bergman at skabe en forunderlig lun, ja nærmest munter film. Selvom verden – og Antonius – er døende, er der dog stadig liv. Og på forunderlig vis lykkes det Bergman at lade netop det livskraftige i sin fortælling kaste lys over tvivlen, over ulykkerne og den rædselsfulde fornemmelse af, at Gud har forladt sine skabninger.
Indrømmet: filmen er ikke løssluppent underholdende, men kræver noget af sin tilskuer. For den, der vover, venter der en stor oplevelse og en ærlig overvejelse af, hvordan vi skal forstå vore liv, når vore liv er sværest at leve.
Red.: I Bergmans Ved vejs ende spiller temaer som kærlighedsrelationer og døden en central rolle.
The Arts & Faith Top 100 Films
Denne filmliste repræsenterer et bredt udvalg af internationale film. Her findes der både nutidige og klassiske film, amerikanske og internationale film, traditionelle og eksperimenterende film.
Listen er lavet i 2011 af Arts & Faith - et online forum af kristne filmanmeldere i USA.
Listen kan bruges som en hjælp til ud fra en kristen synsvinkel at finde bemærkelsesværdige film i verdens enorme filmproduktion. Nogle titler er smukke og inspirerende, andre er mørke og urovækkende. Men alle inspirerer og udfordrer de os til at overveje nye perspektiver ved tidløse sandheder. Nogle film giver klart udtryk for kristne værdier; andre er væsentlig mere grænsesøgende og udfordrende. God fornøjelse!
Her nævnt de film fra listen, som er anmeldt på filmogtro.dk
De 10 første anmeldte ses til højre.
1. Jeanne d'Arcs lidelse og død
2. Andrei Rublev - den yderste dom
3. Ordet
7. Matthæusevangeliet
8. Sønnen
10. Babettes gæstebud
11. Spejlet
12. Sunrise: A Song of Two Humans
13. Det syvende segl
14. Blå, hvid, rød
15. Vandringsmanden
En science fiction film med masser af kristen symbolik af den russiske filmmager Andrei Tarkovsky. En film som kræver noget af tilskueren.
16. Magnolia
En døende far. En ung hustru. En forelsket politimand. Ni menneskeskæbner krydser hinanden på en tilfældig dag i Los Angeles.
17. Lys i mørket
Bergmans præst, Tomas, kan ikke tro mere; han kan heller ikke elske mere. For hans elskede hustru er død; og han er dermed også selv død.
21. Tender Mercies/Den sidste drøm
I en glansrolle spiller Robert Duvall en alkoholiseret countrysanger, som finder nåde hos en ensom enke. En film som inviterer sit publikum til at overveje, hvordan vi administrerer nåden i vort liv.
22. Apostelen
Et fint og overraskende ærligt portræt af en Guds mand på afveje - men også et portræt af en nådig Gud.
23. En landsbypræsts dagbog
En ung katolsk præst er i denne gamle klassiker ikke særlig velkommen i sit første sogn. Alligevel får han indimellem forkyndt for sognebørnene, selvom han tilsyneladende ikke helt selv har grebet evangeliet.
24. Cykeltyven
Cykeltyven hører hjemme blandt verdens bedste film. I al sin enkelhed handler det om en far, en søn og en stjålen cykel.
25. Mand til alle tider
Den engelske politiker og katolik, Thomas More, bliver i 1500-tallet sat på en kraftig prøve af kong Henry VIII.
29. Ved vejs ende
Isak Borg er blevet æresdoktor. På vej til udnævnelsen oplever han sin egen fortid gennem erindringsglimt - glimt som afslører hans ufølsomhed og egoisme.
30. Den store stilhed
Kun få sætninger bryder stilheden i Grande Chartreuse klosteret. Men taler Gud mere i stilheden end i menneskemylderet?
36. Rumrejsen år 2001
Filmen er en kulturoplevelse, der ikke først og fremmest har en logisk handling, men som består af en række historier, som danner en dybere handling.
37. Chariots of Fire/Viljen til sejr
Jøden Abrahams og den kristne Liddell er rivaler før OL i Paris 1924, men må arbejde sammen for at vinde.
38. The Straight Story
Målet for en rejse på knap 600 km på plænetraktor er at opnå forsoning efter 10 års vrede.
40. Det er herligt at leve
Englen Clarence sendes til jorden for at hjælpe George, der har selvmordstanker.
41. 4 måneder, 3 uger, 2 dage
To rumænske studieveninders venskab prøves hårdt, da Gabita i forbindelse med en illegal abort får stillet et ultimatum: Sex med begge eller ingen abort.
45. Vredens dag
Dreyers film er et usædvanligt smukt møde mellem mørke og lys. Om mennesker, som i troens navn ønsker at gøre det rigtige, men som forrådes af deres natur og begær.
46. Barnet
En usentimental film om et ungt forældrepar, hvor faderen vil sælge deres nyfødte for at skaffe penge.
53. The New World
Et vidunderligt mesterværk, der vækker stærkt til eftertanke om, hvordan vi passer på jorden - og hinanden.
54. Stille liv
En tavs minearbejder bliver offer for fremskridtet, da Yangtze-floden skal løbe igennem hans landsby. En smuk, men langsom film.
59. Sommertid
Vigtige livsspørgsmål sættes under lup midt i den franske idyl. Et familiedrama om det væsentlige i livet.
60. Playtime
Tatis film er en unik og anderledes film uden plot og fremdrift. Samtidig er det en skarp kritik og satire over det moderne samfund.
65. Becket
Kong Henry II udnævner sin gamle ven til kansler og ærkebiskop for at bevare sin magt over kirken. Og da er scenen sat til et psykologisk drama af format.
66. Stille lys
Utroskab finder sted i denne smukke, langsomme film, som udspilles hos det konservative kirkesamfund mennonitterne.
67. Himlen over Berlin
Englen Damiel forelsker sig i en cirkusprinsesse, opgiver sin engle-tilværelse og bliver et menneske.
68. En dødsdømt flygter
Et stille og underspillet drama i sort-hvid om en fange, der under anden verdenskrig skraber sig ud af fængslet med en ske.
74. Grøn var min barndoms dal
Filmen skildrer livet for familien Morgan i en mineby i Wales omkring 1900. Trods filmens distance til vor tids idealer, sætter den nutidens tøsesamfund i relief.
78. Days of Heaven/Himlen på jorden
Filminstruktøren Malick har lavet en bemærkelsesværdig film med gammeltestamentlige undertoner. En stille, men stærk film om blandt andet løgn og jalousi.
79. Små og store synder
Filmen er en hvirvelvind af store livsspørgsmål, religiøse holdninger og etiske dilemmaer, der formidles gennem både komiske og tragiske scener – og trukket af flotte klip og mindeværdige citater.
90. Schindlers liste
Under anden verdenskrig startede tjekken Schindler en forretning i Krakow og gjorde dermed en forskel for mange polske jøder.
91. Dogville
Filmen er psykologisk set mere medrivende end de fleste andre von Trier-film. Historiens knugende drama er slet ikke ueffent.
92. There Will Be Blood
En rå film, hvor oliemagnaten Daniel Plainview og den karismatiske prædikant Eli Sunday er uvenner.
96. Spillemand på en tagryg
En klassisk, underholdende filmatisering af en meget klassisk musical om Oktoberrevolutionen i 1917.
97. Sophie Scholl - de sidste dage
Troen på Jesus Kristus som herre, drev Sophie ud i illegal sabotage under anden verdenskrig. Hun tages på fersk gerning af nazisterne.
100. Historien om den grædende kamel
I Gobiørkenen fødes en kamelunge, som moderen ikke vil kendes ved i første omgang.
![]() |
Jeanne d'Arcs lidelse og dødLa Passion de Jeanne d'ArcBiografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dkAf: Thomas F. Moesgaard-Christensen 09.11.2007En meget stærk stumfilm om fædrelandskærlighed, tro og martyrium.[mere] |
![]() |
Andrei Rublev: Den yderste domAndrei RublevBiografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dkAf: Henrik Højlund 19.05.2009Tarkovskijs film er ikke let tilgængelig. Samtidig afspejler den instruktørens tro og skjulte kritik af Sovjetunionen.[mere] |
![]() |
OrdetDrama, Top 100 2011, Filmstriben.dk, TEMA Danske filmAf: Thomas F. Moesgaard-Christensen 18.03.2008Carl Th. Dreyers mesterlige tolkning af Kaj Munks "Ordet" kan fungere som prædiken eller almindelig opbyggelse, men er først og fremmest en kunstnerisk oplevelse.[mere] |
![]() |
MatthæusevangelietIl vangelo secondo MatteoDrama, TEMA Bibelfilm, Top 100 2011Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 10.09.2008Den italienske instruktør Pier Paolo Pasolini er i sin film optaget af at vise os, hvordan helt almindelige menneskers liv bliver rørt af Jesus.[mere] |
![]() |
SønnenLe filsDrama, Top 100 2011Af: Thilde Moskjær Kofod 10.09.2010En belgisk dogmefilm om læreren Oliver, der får en ny elev med en dunkel fortid. En filmisk oplevelse med store temaer.[mere] |
![]() |
Babettes gæstebudDrama, Top 100 2011, TEMA Danske filmAf: Thomas F. Moesgaard-Christensen 28.09.2007Babettes gave til det fattige præstehjem i Vestjylland i 1800-tallet er et overdådigt festmåltid.[mere] |
![]() |
SpejletZerkaloDrama, Top 100 2011, Filmstriben.dkAf: Thomas F. Moesgaard-Christensen 16.03.2012Andrej Tarkovskijs vel nok mest gådefulde film om barndommen og erindringen. En film der snarere skal opleves end forklares.[mere] |
![]() |
Sunrise: A Song of Two HumansDrama, Romance, Top 100 2011Af: Michael Agerbo Mørch 20.09.2013En stumfilm der behandler grundlæggende elementer af menneskelivet. Filmen er banebrydende i teknik og billedsprog.[mere] |
![]() |
Det syvende seglDet sjunde insegletDrama, Filmstriben.dk, Top 100 2011Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 20.11.2009Filmen hører til én af Bergmans mest kendte - blandt andet på grund af den berømte scene, hvor korsridderen Antonius spiller skak med døde.[mere] |
![]() |
Blå, hvid, rødTrois couloursDrama, Top 100 2011, Filmstriben.dkAf: Finn Andersen 15.05.2009Dybe fortællinger fra menneskers liv, hvor Kieslowski sætter fokus på temaerne frihed, lighed og broderskab.[mere] |