• MANCHESTER BY THE SEA nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FADEREN, SØNNERNE & HELLIGÅNDEN i biografen

  • GRAN TURISMO nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • MUFASA: LØVERNES KONGE nu på dvd og blu-ray udover Disney+

  • JESUS REVOLUTION nu på Netflix

  • MICKEY 17 i biografen

  • SNEHVIDE i biografen

  • FREUD'S LAST SESSION nu på filmstriben.dk udover dvde

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Andrei Rublev: Den yderste dom

Andrei Rublev

Tarkovskijs film er ikke let tilgængelig. Samtidig afspejler den instruktørens tro og skjulte kritik af Sovjetunionen.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTop 100 2011Filmstriben.dk
Produktionsår: 1966
Varighed: 175 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Andrej Tarkovskij,
Medvirkende: Anatoli SolonitsynIvan LapikovNikolai Grinko,
Stikord:
 Krig,
 Mord,
 Vold,
 Tro,










Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 19.05.2009



Så lykkedes det mig at få set denne tre timer lange film. Jeg skulle tage tilløb en del gange. Forlydenderne om den har altid været: "svært tilgængelig", "en film om et mysterium, som i sig selv er et mysterium". Men også "verdens bedste film". Og hvem vil ikke gerne se verdens bedste film.

Instruktøren Andrej Tarkovskij nåede ikke at lave mange film, men hver og en af hans film anses for at være et mesterværk. Og alle er mærkelige og vanskelige. "Russiske" fristes man til at sige. Jeg har set en enkelt af dem - "Offeret" - hans sidste film, inden han som 54-årig døde af kræft. Og ganske rigtigt: en mærkelig og vanskelig film, men også meget stærk. Og tillige med et underliggende, markant kristent budskab. Det er nemlig også et bemærkelsesværdigt særkende for denne instruktør: Igennem alle hans film er der efter sigende en klar grundtone af kristen tro, som var hans eget klare udgangspunkt.

Lad det være sagt med det samme: "Andrei Rublev -den yderste dom" er ikke nogen lettilgængelig film. Jeg er fuldstændig sikker på, at jeg har overset et væld af pointer. Man mærker fra starten, at filmens enkle handling overalt er ladet med underliggende betydning. Dialogen er til tider så sær, at jeg i enkelte scener omtrent var hægtet af. Den enkle handling glider i perioder over i scener, hvor skellet mellem drøm og virkelighed er slettet, og handlingen tager underlige, nye retninger, for så igen at finde tilbage til sporet.

Det enkle hovedspor drejer sig om en af historiens mest berømte ikonmalere, russeren Andrei Rublev, som i 1400-tallet får en stor maleopgave i en domkirke. Han har svært ved at samle sig om opgaven. Han synes at kæmpe med dæmoniske kræfter i sig selv. Og helt umuligt bliver det, da nogle tatarer hærger området og til sidst endog bryder ind i domkirken, hvor mange mennesker har skjult sig. Og dér myrder og voldtager de løs. Andrei Rublev forsvarer en kvindes liv med en andens død til følge, og fra dette punkt vælger han tavsheden og ophører med at male.

Efter mange år møder han en helt ung mand, hvis far var klokkestøber, og som nu har overbevist nogle om, at han kender sin fars hemmelige formel for den bedste støbning og derfor er i stand til at lave en mægtig klokke til en kirke i Moskva. Sandheden er, at drengen aldrig har hørt faderens hemmelighed, men resultatet bliver alligevel smukt. Andrei Rublev følger den unge klokkestøbers anstrengelser og oplever en form for tros-fornyelse ved det og kan igen male.

Filmen har som nævnt mange lag. Et dominerende lag drejer sig om troens sejr over gudløsheden. Tatarerne er gudløshedens konkrete udtryk. Men også inde i Andrei Rublev findes gudløsheden. Derfor bliver troens sejr også tilgivelsens sejr eller tilgivelsens mulighed.

Tilgivelsen spiller en stor rolle i filmen, men ofte som en skjult pointe, i symbolladede billeder og scener. Blandt andet er der midtvejs en mærkelig korsfæstelsesscene, som synes at befinde sig et sted mellem drøm og virkelighed. I et snelandskab korsfæstes en russer. Scenen glider over i en anden drømmelignende scene, hvor der nu pludselig er en moralsk løssluppenhed på spil. Måske som et udtryk for det vantro menneskes svar på korsofferet. Eller måske er korsfæstelsesscenen blot et billede på den rå menneskenatur.

Filmen har også billeder af den rene natur. Man fornemmer det i enkelte kvindeansigter, som lyser så mærkelig tillidsfuldt og uskyldsrent op midt i al tvivlen, fortvivlelsen og forråelsen. Men især billeder af heste synes at rumme en særlig betydning af ren, uskyldig natur. Nogle af filmens første billeder dvæler nogle øjeblikke i slowmotion, uden sammenhæng med historien i øvrigt, ved billedet af en hest. På samme måde slutter filmen med billeder af heste i stille, silende regn. Og hvor mærkeligt det end lyder – disse billeder står ubegribelig smukt i helheden. Der er en påtagelig fredfyldthed over disse hestebilleder. Som om filmens konstante uro afbrydes nogle sekunder, og i stedet for indtræder en form for mystisk ro.

Filmen fik til at begynde med en tung gang på jorden. Først i 1969 blev den frigivet fra Sovjetunionen til Vesten. Den blev i det hele taget vist meget lidt i hjemlandet. Man anså den for at være en skjult kritik af det sovjetiske regime. Det er heller ikke svært at få øje på. Tatarernes ødelæggende fremfærd er let at parallelisere med kommunisternes.  Men der er utvivlsomt mere i filmen end et rent politisk anliggende. Der holdes også dom over Andrei Rublev selv. Det er mennesket som helhed, der står foran dommen – og tilgivelsens og troens mulighed.

Det er en film, jeg vil se igen. Den tåler gensyn mange gange – uden at man kommer til vejs ende med den. Den er på sin helt egen måde mærkeligt bevægende og fuld af smukke billeder, som jeg gerne havde set på det store lærred.

Manden som så englen handler om Andrej Tarkovskij



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.7 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 100 film 2011

The Arts & Faith Top 100 Films
Denne filmliste repræsenterer et bredt udvalg af internationale film. Her findes der både nutidige og klassiske film, amerikanske og internationale film, traditionelle og eksperimenterende film.

Listen er lavet i 2011 af Arts & Faith - et online forum af kristne filmanmeldere i USA.

Listen kan bruges som en hjælp til ud fra en kristen synsvinkel at finde bemærkelsesværdige film i verdens enorme filmproduktion. Nogle titler er smukke og inspirerende, andre er mørke og urovækkende. Men alle inspirerer og udfordrer de os til at overveje nye perspektiver ved tidløse sandheder. Nogle film giver klart udtryk for kristne værdier; andre er væsentlig mere grænsesøgende og udfordrende. God fornøjelse!

Her nævnt de film fra listen, som er anmeldt på filmogtro.dk
De 10 første anmeldte ses til højre.

1.  Jeanne d'Arcs lidelse og død

2. Andrei Rublev - den yderste dom

3. Ordet

7. Matthæusevangeliet

8. Sønnen

10. Babettes gæstebud

11. Spejlet

12. Sunrise: A Song of Two Humans

13. Det syvende segl

14. Blå, hvid, rød

15. Vandringsmanden
En science fiction film med masser af kristen symbolik af den russiske filmmager Andrei Tarkovsky. En film som kræver noget af tilskueren.

16. Magnolia
En døende far. En ung hustru. En forelsket politimand. Ni menneskeskæbner krydser hinanden på en tilfældig dag i Los Angeles.

17. Lys i mørket
Bergmans præst, Tomas, kan ikke tro mere; han kan heller ikke elske mere. For hans elskede hustru er død; og han er dermed også selv død.

21. Tender Mercies/Den sidste drøm
I en glansrolle spiller Robert Duvall en alkoholiseret countrysanger, som finder nåde hos en ensom enke. En film som inviterer sit publikum til at overveje, hvordan vi administrerer nåden i vort liv.

22. Apostelen
Et fint og overraskende ærligt portræt af en Guds mand på afveje - men også et portræt af en nådig Gud.

23. En landsbypræsts dagbog
En ung katolsk præst er i denne gamle klassiker ikke særlig velkommen i sit første sogn. Alligevel får han indimellem forkyndt for sognebørnene, selvom han tilsyneladende ikke helt selv har grebet evangeliet.

24. Cykeltyven
Cykeltyven hører hjemme blandt verdens bedste film. I al sin enkelhed handler det om en far, en søn og en stjålen cykel.

25. Mand til alle tider
Den engelske politiker og katolik, Thomas More, bliver i 1500-tallet sat på en kraftig prøve af kong Henry VIII.

29. Ved vejs ende
Isak Borg er blevet æresdoktor. På vej til udnævnelsen oplever han sin egen fortid gennem erindringsglimt - glimt som afslører hans ufølsomhed og egoisme.

30. Den store stilhed
Kun få sætninger bryder stilheden i Grande Chartreuse klosteret. Men taler Gud mere i stilheden end i menneskemylderet?

36. Rumrejsen år 2001
Filmen er en kulturoplevelse, der ikke først og fremmest har en logisk handling, men som består af en række historier, som danner en dybere handling.

37. Chariots of Fire/Viljen til sejr
Jøden Abrahams og den kristne Liddell er rivaler før OL i Paris 1924, men må arbejde sammen for at vinde.

38. The Straight Story
Målet for en rejse på knap 600 km på plænetraktor er at opnå forsoning efter 10 års vrede.

40. Det er herligt at leve
Englen Clarence sendes til jorden for at hjælpe George, der har selvmordstanker.

41. 4 måneder, 3 uger, 2 dage
To rumænske studieveninders venskab prøves hårdt, da Gabita i forbindelse med en illegal abort får stillet et ultimatum: Sex med begge eller ingen abort.

45. Vredens dag
Dreyers film er et usædvanligt smukt møde mellem mørke og lys. Om mennesker, som i troens navn ønsker at gøre det rigtige, men som forrådes af deres natur og begær.

46. Barnet
En usentimental film om et ungt forældrepar, hvor faderen vil sælge deres nyfødte for at skaffe penge.

53. The New World
Et vidunderligt mesterværk, der vækker stærkt til eftertanke om, hvordan vi passer på jorden - og hinanden.

54. Stille liv
En tavs minearbejder bliver offer for fremskridtet, da Yangtze-floden skal løbe igennem hans landsby. En smuk, men langsom film.

59. Sommertid
Vigtige livsspørgsmål sættes under lup midt i den franske idyl. Et familiedrama om det væsentlige i livet.

60. Playtime
Tatis film er en unik og anderledes film uden plot og fremdrift. Samtidig er det en skarp kritik og satire over det moderne samfund.

65. Becket
Kong Henry II udnævner sin gamle ven til kansler og ærkebiskop for at bevare sin magt over kirken. Og da er scenen sat til et psykologisk drama af format.

66. Stille lys
Utroskab finder sted i denne smukke, langsomme film, som udspilles hos det konservative kirkesamfund mennonitterne.

67. Himlen over Berlin
Englen Damiel forelsker sig i en cirkusprinsesse, opgiver sin engle-tilværelse og bliver et menneske.

68. En dødsdømt flygter
Et stille og underspillet drama i sort-hvid om en fange, der under anden verdenskrig skraber sig ud af fængslet med en ske.

74. Grøn var min barndoms dal
Filmen skildrer livet for familien Morgan i en mineby i Wales omkring 1900. Trods filmens distance til vor tids idealer, sætter den nutidens tøsesamfund i relief.

78. Days of Heaven/Himlen på jorden
Filminstruktøren Malick har lavet en bemærkelsesværdig film med gammeltestamentlige undertoner. En stille, men stærk film om blandt andet løgn og jalousi.

79. Små og store synder
Filmen er en hvirvelvind af store livsspørgsmål, religiøse holdninger og etiske dilemmaer, der formidles gennem både komiske og tragiske scener – og trukket af flotte klip og mindeværdige citater.

90. Schindlers liste
Under anden verdenskrig startede tjekken Schindler en forretning i Krakow og gjorde dermed en forskel for mange polske jøder.

91. Dogville
Filmen er psykologisk set mere medrivende end de fleste andre von Trier-film. Historiens knugende drama er slet ikke ueffent.

92. There Will Be Blood
En rå film, hvor oliemagnaten Daniel Plainview og den karismatiske prædikant Eli Sunday er uvenner.

96. Spillemand på en tagryg
En klassisk, underholdende filmatisering af en meget klassisk musical om Oktoberrevolutionen i 1917.

97. Sophie Scholl - de sidste dage
Troen på Jesus Kristus som herre, drev Sophie ud i illegal sabotage under anden verdenskrig. Hun tages på fersk gerning af nazisterne.

100. Historien om den grædende kamel
I Gobiørkenen fødes en kamelunge, som moderen ikke vil kendes ved i første omgang.

Top 100 film 2011


Jeanne d'Arcs lidelse og død

La Passion de Jeanne d'Arc

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 09.11.2007

En meget stærk stumfilm om fædrelandskærlighed, tro og martyrium.[mere]


Andrei Rublev: Den yderste dom

Andrei Rublev

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk

Af: Henrik Højlund 19.05.2009

Tarkovskijs film er ikke let tilgængelig. Samtidig afspejler den instruktørens tro og skjulte kritik af Sovjetunionen.[mere]


Ordet

Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk, TEMA Danske film

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 18.03.2008

Carl Th. Dreyers mesterlige tolkning af Kaj Munks "Ordet" kan fungere som prædiken eller almindelig opbyggelse, men er først og fremmest en kunstnerisk oplevelse.[mere]


Matthæusevangeliet

Il vangelo secondo Matteo

Drama, TEMA Bibelfilm, Top 100 2011

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 10.09.2008

Den italienske instruktør Pier Paolo Pasolini er i sin film optaget af at vise os, hvordan helt almindelige menneskers liv bliver rørt af Jesus.[mere]


Sønnen

Le fils

Drama, Top 100 2011

Af: Thilde Moskjær Kofod 10.09.2010

En belgisk dogmefilm om læreren Oliver, der får en ny elev med en dunkel fortid. En filmisk oplevelse med store temaer.[mere]


Babettes gæstebud

Drama, Top 100 2011, TEMA Danske film

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 28.09.2007

Babettes gave til det fattige præstehjem i Vestjylland i 1800-tallet er et overdådigt festmåltid.[mere]


Spejlet

Zerkalo

Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 16.03.2012

Andrej Tarkovskijs vel nok mest gådefulde film om barndommen og erindringen. En film der snarere skal opleves end forklares.[mere]


Sunrise: A Song of Two Humans

Drama, Romance, Top 100 2011

Af: Michael Agerbo Mørch 20.09.2013

En stumfilm der behandler grundlæggende elementer af menneskelivet. Filmen er banebrydende i teknik og billedsprog.[mere]


Det syvende segl

Det sjunde inseglet

Drama, Filmstriben.dk, Top 100 2011

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 20.11.2009

Filmen hører til én af Bergmans mest kendte - blandt andet på grund af den berømte scene, hvor korsridderen Antonius spiller skak med døde.[mere]


Blå, hvid, rød

Trois coulours

Drama, Top 100 2011, Filmstriben.dk

Af: Finn Andersen 15.05.2009

Dybe fortællinger fra menneskers liv, hvor Kieslowski sætter fokus på temaerne frihed, lighed og broderskab.[mere]

Annoncer