• THE PERSONAL HISTORY OG DAVID COPPERFIELD nu på Filmstriben.dk

  • THE JOURNEY nu på HBO

  • THE MESSENGER (KURIER) nu på Netflix

  • DOWNTON ABBEY nu på Netflix

  • NOMADLAND i biografen

  • LOVE AND MONSTERS på Netflix

  • URMAGEREN (ELSER) nu på HBO

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Dunkirk

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrigTop 10 2017
Produktionsår: 2017
Varighed: 106 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Christopher Nolan,
Medvirkende: Kenneth BranaghJack LowdenTom HardyMark Rylance,
Stikord:
 Krig,
 Håb,


Anmeldelse:

Af: Peter Greek Kofod - 01.08.2017TIL LANDS, TIL VANDS OG I LUFTEN

"Dunkirk" fortæller historien om en af de mest utrolige begivenheder under anden verdenskrig. De tyske tropper havde i løbet af maj 1940 erobret Holland, Belgien og det nordlige Frankrig, og omkring 400.000 allierede tropper var fanget på stranden ved kystbyen Dunkirk. Alt håb så ud til at være ude for soldaterne, der enten ville dø på stranden eller blive taget til fange. Men det, der senere blev kaldt et mirakel, skete fra den 26. maj til 4. juni 1940, hvor 338.226 soldater blev evakueret ved hjælp af mere end 800 små både, hvor de fleste af redningsmændene var fiskere og lystsejlere. Evakueringen blev et billede på den engelske solidaritet, modstand og handlekraft.

Instruktøren Nolan fortæller historien igennem tre perspektiver – til lands, til vands og i luften – sekvenser, som er klippet ind i hinanden i klassisk Nolan-stil. Til lands i en uge, til vands i et døgn og i luften i en time. Til lands er der tusindvis af soldater og massen bliver næsten en karakter i sig selv. Til vands er fokus på en enkelt civil båd og dens besætning. I luften er der rykket endnu tættere på, så det kun drejer sig om to Spitfire-piloter. På den måde formår Nolan at komme hele vejen rundt om en kompleks begivenhed fra forskellige vinkler. Alt sammen klippet i et stadigt hurtigere tempo, så det hele – ligesom vandspiralen i badekarret – til sidst smelter sammen.

Miraklet
I begyndelsen af filmen oplever man, at de omringede soldater i Dunkirk håbede på udfrielse – på et mirakel. Og selvom Nolan nærmer sig miraklet på en næsten gudfrygtig måde igennem billede og lyd, så er det ikke et overnaturligt indgreb fra Gud, som Nolan præsenterer. Det er det aldrig hos Nolan. Godt nok kan der være noget, der ser overnaturligt ud, men det er det ikke. Tænk bare på magien i The Prestige, eller hvordan alt foregår oppe i hovedet i Inception, eller på hvordan Batman i trilogien ikke har overnaturlige kræfter, selvom han er en superhelt. Miraklet i "Dunkirk" er englændernes solidaritet og overlevelsesevne. Menneskeheden kan udrette mirakler, hvis den vil og – står sammen. Måske er det Nolans opfordring til, at menneskeheden i dag står sammen og udvirker mirakler der, hvor vi ser, der er brug for dem. Til sidst i filmen læser en af soldaterne højt fra Churchills kendte tale: "Vi skal kæmpe på havene og på oceanerne, vi skal kæmpe med voksende selvtillid og voksende styrke i luften, vi skal forsvare vores ø, hvad end omkostningerne bliver, vi skal kæmpe på strandene, vi skal kæmpe på landingsbanerne, vi skal kæmpe på markerne og i gaderne, vi skal kæmpe på bakkerne, vi skal aldrig overgive os." Det er ligesom om, at Churchills tale bliver den manual, vi som menneskehed skal følge for at overleve. For "Dunkirk" handler ikke om at sejre, men om at overleve.

Perfektion opnår man når der ikke kan trækkes mere fra
Forfatteren til Den lille Prins skulle efter sigende have sagt noget i retningen af, at perfektion er ikke opnået, når man ikke kan lægge mere til, men når man ikke kan trække mere fra. "Dunkirk" er på mange områder barberet helt ind til benet. Der, hvor Saving Private Ryan svælgede i afrevne lemmer og kroppe, der blev splattet op på lærredet, når granaten ramte, dér har "Dunkirk" grænsende til intet blod. Det er en krigsfilm, så selvfølgelig ser man folk, som bliver ramt af bomber og ligger sårede og døde på stranden, men det er som om, Nolan har valgt at skifte splatten ud med spænding. Og det er en minimalisme, der virker. "Dunkirk" er også tilsvarende ordfattig. Fortællingen bliver flere gange drevet frem af ansigtsudtryk snarere end af dialoger. Det er særligt tydeligt hos de to piloter, spillet af Jack Lowden og Tom Hardy. Piloten Farrier, spillet af Tom Hardy, tilbringer det meste af filmen iført hjelm og med en iltmaske trukket hen over munden. Hans intense præstation, er bygget næsten fuldstændig med mimik og håndbevægelser. Han kaster et ængsteligt blik ned på sin ødelagte brændstofmåler. Han laver kalkmærker på instrumentbrættet for at holde øje med, hvor meget brændstof han har tilbage. På en eller anden måde viser hans øjne - selvom vi ikke altid kan se dem klart - en bekymring for sine kammerater, men kun lidt for sin egen situation. En mesterlig præstation i et mesterværk af en film.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.5 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2017

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

1. DUNKIRK
2. THE GREATEST SHOWMAN - er ikke anmeldt
3. DARKEST HOUR
4. WONDER
5. THE POST
6. WONDER WOMAN
7. COCO
8. STAR WARS: THE LAST JEDI
9. THE MAN WHO INVENTED CHRISTMAS - er ikke anmeldt
10 THE CASE FOR CHRIST - er ikke anmeldt

Top 10 film 2017


Dunkirk

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, Top 10 2017

Af: Peter Greek Kofod 01.08.2017

Et mesterværk! Under anden verdenskrig evakueres mere end 300.000 soldater ved hjælp af små både.[mere]


Darkest Hour

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, Top 10 2017

Af: Ketty Dahl 26.01.2018

En tankevækkende og stærk film om Churchill, der fik verdenshistorisk betydning, og som vidste, at man aldrig nogensinde må række Fanden en lillefinger.[mere]


Wonder

Drama, Top 10 2017

Af: Sprint Aagaard Korsholm 05.01.2018

Auggie er født med en alvorlig sygdom og har et deformt ansigt. Hvordan skal han klare sig blandt almindelige børn og deres trang til mobning?[mere]


The Post

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2017

Af: Carsten Riis Jensen 11.04.2018

Interessant film om Washington Posts afsløring af skiftende amerikanske præsidenters usandheder om Vietnamkrigen.[mere]


Wonder Woman

Adventure, Drama, Science fiction, Top 10 2017

Af: Carsten Riis Jensen 06.06.2017

Velfortalt dramatisk og betagende historie om amazonkrigeren Diana Prince, som tager sine beslutninger og vælger at udvise heltemod på grund af samvittighed og moral.[mere]


Coco

Adventure, Animation, Familiefilm, Komedie, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2017

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen 12.02.2018

13-årige Miguel havner i De Dødes Land, hvor han skal finde sin tipoldefar for at komme hjem igen.[mere]


Star Wars: The Last Jedi

Action, Adventure, Science fiction, Top 10 2017

Af: Carsten Riis Jensen 14.12.2017

Dejligt at 2'eren i den nye trilogi har mange fællestræk fra de gamle film. I denne film stjæler Daisy Ridley hjerterne totalt.[mere]

Annoncer