• THE PERSONAL HISTORY OG DAVID COPPERFIELD nu på Filmstriben.dk

  • THE JOURNEY nu på HBO

  • THE MESSENGER (KURIER) nu på Netflix

  • DOWNTON ABBEY nu på Netflix

  • NOMADLAND i biografen

  • LOVE AND MONSTERS på Netflix

  • URMAGEREN (ELSER) nu på HBO

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Darkest Hour

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrigTop 10 2017
Produktionsår: 2017
Varighed: 114 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Joe Wright,
Medvirkende: Gary OldmanBen MendelsohnKristin Scott ThomasLily James,
Stikord:
 Krig,
 Valg,


Anmeldelse:

Af: Ketty Dahl - 26.01.2018CHURCHILL – EN HELTEFIGUR

Vi har brug for helte og stærke forbilleder. Mennesker, der står op imod det onde og taler højlydt imod, også selv om hele verden omkring én brænder og vender sig imod én. En sådan helt var Winston Churchill. Den gamle lidt smågnavne, korpulente mand med bowlerhatten, cigaren og V-tegnet for victory. Filmen ”Darkest Hour” tegner et spændende og varmt portræt af denne bulldog af en premierminister, og den gør det fint. Man er med hele vejen igennem og er tryllebundet af de tunge beslutninger, som hviler på et menneske med magt.

En tung byrde og politisk spin
Winston udpeges i maj 1940 til premierminister, da det engelske parlament forlanger den daværende premierminister Neville Chamberlains afgang, efter hans fejlslagne og naive forhandlinger med Hitler. Winston udpeges, ikke fordi det er ham, regeringen helst vil have, for de fleste kan ikke fordrage ham, men fordi han er det eneste kompromis, som regeringen og oppositionen kan blive enige om. Og så står Churchill ellers med de tunge beslutninger i en fase, hvor 300.000 britiske soldater er fanget på det europæiske fastland og trængt helt ud til kysten ved Dunkerque.

Særligt spændende beskrevet er forholdet mellem Churchill og hans kone Clemmie, som i den grad var kvinden bag manden. Spændende er ligeledes forholdet mellem den britiske konge George IV og Churchill, som udvikler sig til et venskab, om end deres møde med hinanden starter temmelig akavet. Filmen beskriver til min overraskelse også Churchill som et menneske, der ikke var så stålsat hele vejen igennem, som jeg troede. En mand, der til tider tvivlede på egne beslutninger under det hårde pres, han blev udsat for, ikke mindst fra egne partifæller. Regeringen ønsker, han skal fortsætte Chamberlains bløde linje og være fredssøgende og forhandlingsparat, men undervejs går det op for Churchill, at man ikke kan gå på kompromis, når det gælder sandt og falsk, krig og fred. Man kan ikke forhandle med ondskaben, man kan ikke gå i dialog med diktatorer. For nok kan det koste én livet at kæmpe for det, man tror er sandt, men alternativet er værre, nemlig at løgnen og ondskaben får magten over én, og det er værre end døden.

Bøs, bister og blink i øjet
Gary Oldman, der spiller Churchill, er sminket til ukendelighed, så hans lighed med Churchill er meget stor, og han spiller fantastisk. Han får fremstillet én på én gang aparte original, hvilket det også siges, at Churchill var, men får også hans humor, lune og selvironi frem. Ligeledes skildres hans rappe replikker og vid, og ikke mindst hans oratoriske evner til at give den britiske befolkning troen på sejren. Men Churchills meget menneskelige sider med tvivl og vaklen vises også. Af og til så meget, at han næsten virker lidt vattet nogle gange, hvilket ikke helt var det billede, jeg havde dannet af Churchill. Men måske er billedet sandt, for det var unægteligt næsten umenneskelige beslutninger, han blev kastet ud i for at redde Storbritanien (og Europa), mens USA i starten bare så til fra neutralitetens sikre grund. Hvem ville ikke vakle under et sådant pres? Alligevel synes jeg, at hans vaklen betones for meget i filmen.

Aldrig, aldrig, aldrig, never, never, never
Flere kommentatorer har været ude at sige, at filmen kan opfattes som en kommentar til Brexit, hvor England nu igen må gå enegang og stå fast i en politisk svær tid. Der skal ikke gisnes her, om instruktøren har haft den slags ”bagtanker” med filmen, men det er i hvert fald en tankevækkende og stærk film om et menneske, der fik verdenshistorisk betydning, og som vidste, at man aldrig nogensinde må række Fanden en lillefinger.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2017

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

1. DUNKIRK
2. THE GREATEST SHOWMAN - er ikke anmeldt
3. DARKEST HOUR
4. WONDER
5. THE POST
6. WONDER WOMAN
7. COCO
8. STAR WARS: THE LAST JEDI
9. THE MAN WHO INVENTED CHRISTMAS - er ikke anmeldt
10 THE CASE FOR CHRIST - er ikke anmeldt

Top 10 film 2017


Dunkirk

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, Top 10 2017

Af: Peter Greek Kofod 01.08.2017

Et mesterværk! Under anden verdenskrig evakueres mere end 300.000 soldater ved hjælp af små både.[mere]


Darkest Hour

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, Top 10 2017

Af: Ketty Dahl 26.01.2018

En tankevækkende og stærk film om Churchill, der fik verdenshistorisk betydning, og som vidste, at man aldrig nogensinde må række Fanden en lillefinger.[mere]


Wonder

Drama, Top 10 2017

Af: Sprint Aagaard Korsholm 05.01.2018

Auggie er født med en alvorlig sygdom og har et deformt ansigt. Hvordan skal han klare sig blandt almindelige børn og deres trang til mobning?[mere]


The Post

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2017

Af: Carsten Riis Jensen 11.04.2018

Interessant film om Washington Posts afsløring af skiftende amerikanske præsidenters usandheder om Vietnamkrigen.[mere]


Wonder Woman

Adventure, Drama, Science fiction, Top 10 2017

Af: Carsten Riis Jensen 06.06.2017

Velfortalt dramatisk og betagende historie om amazonkrigeren Diana Prince, som tager sine beslutninger og vælger at udvise heltemod på grund af samvittighed og moral.[mere]


Coco

Adventure, Animation, Familiefilm, Komedie, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2017

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen 12.02.2018

13-årige Miguel havner i De Dødes Land, hvor han skal finde sin tipoldefar for at komme hjem igen.[mere]


Star Wars: The Last Jedi

Action, Adventure, Science fiction, Top 10 2017

Af: Carsten Riis Jensen 14.12.2017

Dejligt at 2'eren i den nye trilogi har mange fællestræk fra de gamle film. I denne film stjæler Daisy Ridley hjerterne totalt.[mere]

Annoncer