• THE PERSONAL HISTORY OG DAVID COPPERFIELD nu på Filmstriben.dk

  • THE JOURNEY nu på HBO

  • THE MESSENGER (KURIER) nu på Netflix

  • DOWNTON ABBEY nu på Netflix

  • NOMADLAND i biografen

  • LOVE AND MONSTERS på Netflix

  • URMAGEREN (ELSER) nu på HBO

Alle anmeldelser - Adventure

Coco

AdventureAnimationFamiliefilmKomedieTEMA Familiefilm A/7 årTop 10 2017
Produktionsår: 2017
Varighed: 105 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Adrian MolinaLee Unkrich,
Medvirkende: Danske stemmer:Lucas Lomholt EriksenPelle Emil HebsgaardSofie Gråbøl,
Stikord:
 Død,


Anmeldelse:

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen - 12.02.2018TRUMP VIL BYGGE MUR, PIXAR BYGGER BRO

De seneste år har der været en del negativt fokus på mexicanere, som er blevet fremstillet som kriminelle og snyltende, og Trumps bralren om sin berygtede mur imod Mexico har gjort forholdet nationerne imellem endnu køligere. I det klima kommer Pixar med ”Coco”, der er en varmhjertet hyldest til Mexicos kultur, landets historie og den eksotiske musik, kunst og traditionsrige skikke. Pixars næsegrus beundring skinner klart igennem, og det er tydeligt, hvor meget man har anstrengt sig for at lave en respektfuld skildring af Mexico. Borte er al snak om mure, og i stedet er filmens allersmukkeste syn den bro, som vores hovedkarakter krydser fra Mexico til De Dødes Land.

På jagt efter tipoldefar
13-årige Miguels største ønske er at være musiker, men desværre må han dyrke sin passion i smug, for i hans familie har musik været bandlyst, lige siden Miguels tipoldefar lod familien i stikken for at forfølge en musikalsk karriere. På De Dødes Dag opnår Miguel på magisk vis kontakt til de dødes dimension og møder sine afdøde slægtninge. For at komme tilbage til sin levende familie i Mexico, må han dog finde sin legendariske musiker-tipoldefar, inden De Dødes Dag er ovre, for kun hvis han velsigner Miguel, kan han vende tilbage og selv blive musiker.

Pixars niveauer: God, Coco, bedst
Når Pixar er bedst, leverer studiet historier, der rører både børn og voksne, de angriber store og svære temaer, og de får dig til både at le, hulke og tænke. Er ”Coco” en af Pixars bedste? Der er i hvert fald garanteret familieunderholdning for alle aldre, og man masseres også effektivt, til man til sidst må lade tårerne få frit løb. Og med temaer som død, sorg, mord, tab og demens har Pixar nok engang modigt begivet sig ind på et område, hvor der er noget at lære igennem al humoren og den billedsmukke animation. Historien forfalder dog også visse steder til klicheer, som Pixars bedste film mesterligt ville have undveget, så ”Coco” er ikke blandt eliten af Pixar-film, men selv Pixars næstbedste niveau er bedre end langt det meste, som kommer fra de andre animationsstudier.

Kompliceret historie
Filmen kan godt virke lidt ekspositionstung nogle steder. Der er mange regler, som skal tegnes op om mytologien, forholdet imellem Jorden og De Dødes Land, hvordan forbindelsen mellem disse etableres på De Dødes Dag, hvordan man går i opløsning i De Dødes Land, hvis der ikke er nogen på Jorden længere, som husker én osv. Det kan virke komplekst, men Pixar-folkene er så dygtige fortællere, at man nok skal tro på det univers, der bliver optegnet.

Valget mellem familie og musik
Pixar er ikke kendt for at lave musicalfilm – det er Disneys gebet. Men eftersom musik er Miguels store passion, så er der adskillige sange med i ”Coco”. Det bliver dog ikke en klassisk Disney-musical af den grund. Filmens temaer er familiære bånd og traditioner over for personlige ambitioner og passioner, og på flotteste vis med mexicanskinspirerede sange, blændende smuk animation og et sprudlende karaktergalleri formidles temaerne, som kun Pixar kan det.

Coco vil have dig til at tale om døden
Inderst Inde gav anledning til, at man kunne tale med børn om følelser og tanker, og på samme måde kan ”Coco” give anledning til at tale med børn om, hvad der skal ske efter døden. Fortælle, at døden ikke er enden, men en bro til et andet sted. Skildringen af efterlivet i ”Coco” er eventyrlig, men jo altså ikke bibelsk, så filmen kunne med fordel give anledning til, at man taler sammen om, hvordan vi faktisk tror, der er i efterlivet. Skal vi stavre rundt som skeletter? Nej, vi får kroppe! Skal vi feste, arbejde og være sammen med venner og familie? Ja, det skal vi! Forsvinder vi fra efterlivet og bliver opløst til intet, hvis ingen på Jorden kan huske os? Nej, evigt liv er evigt liv. ”Coco” er en rørende film, fordi død er så grundlæggende og smerteligt et livsvilkår, og netop fordi det er almenmenneskeligt, er det kærkomment med en animationsfilm, der modigt og dygtigt sætter ord og billeder på det og tilbyder os et sprog for at tale om døden og efterlivet. Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.6 af 6. 8 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2017

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

1. DUNKIRK
2. THE GREATEST SHOWMAN - er ikke anmeldt
3. DARKEST HOUR
4. WONDER
5. THE POST
6. WONDER WOMAN
7. COCO
8. STAR WARS: THE LAST JEDI
9. THE MAN WHO INVENTED CHRISTMAS - er ikke anmeldt
10 THE CASE FOR CHRIST - er ikke anmeldt

Top 10 film 2017


Dunkirk

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, Top 10 2017

Af: Peter Greek Kofod 01.08.2017

Et mesterværk! Under anden verdenskrig evakueres mere end 300.000 soldater ved hjælp af små både.[mere]


Darkest Hour

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Anden verdenskrig, Top 10 2017

Af: Ketty Dahl 26.01.2018

En tankevækkende og stærk film om Churchill, der fik verdenshistorisk betydning, og som vidste, at man aldrig nogensinde må række Fanden en lillefinger.[mere]


Wonder

Drama, Top 10 2017

Af: Sprint Aagaard Korsholm 05.01.2018

Auggie er født med en alvorlig sygdom og har et deformt ansigt. Hvordan skal han klare sig blandt almindelige børn og deres trang til mobning?[mere]


The Post

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2017

Af: Carsten Riis Jensen 11.04.2018

Interessant film om Washington Posts afsløring af skiftende amerikanske præsidenters usandheder om Vietnamkrigen.[mere]


Wonder Woman

Adventure, Drama, Science fiction, Top 10 2017

Af: Carsten Riis Jensen 06.06.2017

Velfortalt dramatisk og betagende historie om amazonkrigeren Diana Prince, som tager sine beslutninger og vælger at udvise heltemod på grund af samvittighed og moral.[mere]


Coco

Adventure, Animation, Familiefilm, Komedie, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2017

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen 12.02.2018

13-årige Miguel havner i De Dødes Land, hvor han skal finde sin tipoldefar for at komme hjem igen.[mere]


Star Wars: The Last Jedi

Action, Adventure, Science fiction, Top 10 2017

Af: Carsten Riis Jensen 14.12.2017

Dejligt at 2'eren i den nye trilogi har mange fællestræk fra de gamle film. I denne film stjæler Daisy Ridley hjerterne totalt.[mere]

Annoncer