• SKAM sæson 1 begynder på DR3 | 25-06-18 | kl. 19.10

  • TEMA kristne film Trosbaserede film - fx ALL SAINTS

  • På dvd/blu-ray DARKEST HOUR

  • I biografen BREATHE

  • Film med stikordet FODBOLD Fx - PELE - EN LEGENDES FØDSEL

  • TEMA familiefilm Tilladt for alle og fra 7 år - fx FERDINAND

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Hacksaw Ridge

Biografi/baseret på virkelig historieDramaRomanceTEMA Anden verdenskrigFilmstriben.dkTop 10 2016
Produktionsår: 2016
Varighed: 131 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Mel Gibson,
Medvirkende: Andrew GarfieldHugo WeavingVince VaughnTeresa Palmer,
Stikord:
 Død,
 Tro,










Anmeldelse:

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen - 10.11.2016



PACIFISTISK KRIGSHELTS DÅD OG DYD

Blod, sved og tårer
Med sved på panden og blodet pumpende i lige dele nervøsitet og forventning satte jeg mig for at se Mel Gibsons tilbagevenden til det store lærred som instruktør for første gang siden 2006. Hans CV som instruktør er kort, men imponerende, og både "Braveheart", The Passion of the Christ og Apocalypto har tidligere efterladt sig spor i mig. Gibson er berømt og berygtet for at lade smerte fylde (u)forholdsvist meget og i slow motion lade blod, sved og tårer springe i kaskader over skærmen. Står det nyeste skud på stammen tilbage for sine forgængere i denne henseende? Nej – aldeles ikke!

Ubevæbnet i krig
USA er blevet hevet ind i Europas krig i 1941, og amerikanske unge mænd hverves til – ligesom deres fædre for nogle årtier forinden – at forsvare deres land. Desmond Doss (Andrew Garfield) vil ikke lade sine jævnaldrende drage ud og dø for ham, mens han sidder trygt tilbage, så han lader sig indrullere i hæren. Det skal vise sig som en endog meget vanskelig beslutning for ham. Han er nemlig pacifist og vil ikke bære våben. Desmond er kristen, og hans dyder og tætte forhold til Gud går han ikke på kompromis med. Filmen er baseret på den virkelige menig Doss, der som sygepasser på slagmarken i Japan kæmpede for sit land uden at affyre et eneste skud i forsvar.

Ægte og troværdig
Gibson er kendt for at efterstræbe en høj grad af ægthed, som at skuespillerne skulle tale aramaisk og latin i "The Passion of the Christ" og et mayasprog i "Apocalypto". Det elsker jeg ham for! Denne perfektionisme skorter det ikke på i "Hacksaw Ridge", hvor Garfield på klingende 'bondeknoldsk' brillerer som den spinkle og samvittighedsfulde adventist. Jeg har altid været svært begejstret for Garfield, men aldrig har han været bedre end nu! Med overbevisende troværdighed balancerer han uden slinger igennem selv scener, der kommer faretruende tæt på det overdrevet patriotiske eller sødmefulde. En anden maveknugende og stærk præstation leverer Hugo Weaving som Desmonds vrag af en PTSD-ramt veteran-far! Der er også karakterer i filmen, som virker flade og stereotype, men filmen igennem udfoldes disse faktisk meget troværdigt med baggrundshistorier, der råder bod på dette.

Krig på film har aldrig været voldsommere
Filmen tager sig god tid til først at skildre Desmonds liv i den trygge landsby, hvor han forelsker sig i sygeplejersken Dorothy, og efterfølgende bruges der en rum tid i hærens træningslejr. Således skal man et godt stykke ind i filmen, før der kastes anker ved kontrasten på Japans kyst, og tro mig – her bliver du glad for, at filmen begyndte i fred og idyl! Med ubarmhjertig voldsomhed forvandles skærmen med ét til en grufuld pøl af død og larm. Aldrig har krig vel været mere klam og voldsomt portrætteret på film end i denne, og når en uendelig arbejdsdag på dødsmarken er overstået, identificerer man sig meget nemt med soldaterne, der i nattens ro får nogen timers afbrudt søvn, inden endnu en uendelig dag står for døren.

Religion synonymt med fred
"Hacksaw Ridge" kommer på det helt perfekte tidspunkt! Aldrig har vi været vidner til mere krig og smerte i nyhedsstrømmen, og folk er dødtrætte af denne vold. En historie om en pacifistisk krigshelt vil tale til rigtig mange netop nu. Og i en tid, hvor religion under ét gøres til syndebuk for al verdens ondskab, er det forløsende med en fredssoldat, som finder sine værdier i troen. Med selvransagende fascination må man røres af et sådant menneske, for hvem Guds bud er vigtigere end menneskers befalinger og modstand. Våd på ryggen og med forhøjet puls måtte jeg med en talehæmmende klump i halsen forlade biografen, kæmpende med en genstridig tårekanal. En krigsklassiker er født!



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2016

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

1. SILENCE
2. LA LA LAND
3. HIDDEN FIGURES
4. HACKSAW RIDGE
5. ARRIVAL
6. LION
7. LOVING
8. HILLSONG: LET HOPE RISE - er ikke anmeldt
9. CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR
10. FIND DORO


7 ANDRE GODE FILM
som ikke kom med i Top-10 - alfabetisk

Florence
Skøn og pinlig komedie om Florence, der ikke har én ren tone i livet, men som bare vil synge uanset prisen.

Jackie
Portrættet af en knust og skrøbelig enke, der sætter sin vilje igennem for at skabe et godt eftermæle af John F. Kennedy og deres fælles liv.

Manchester By the Sea
Den tillukkede Lee bliver uventet værge for sin nevø og konfronteres med den fortid, han var flygtet fra.

Queen of Katwe
En virkelig historie om en fattig pige i Uganda, der lærer skak gennem kirkens diakonale arbejde og vinder mesterskaber.

Risen
En slags efterfølger til Mel Gibsons "The Passion of the Christ", som fortæller en detektivhistorie om følgerne af Jesu opstandelse. En spændende film, som er tro over for Bibelens ånd.

Vaiana
Disney er taget til Polynesien, hvor Vaiana og Maui kaster sig ud i en redningsaktion med bølgegang, humor og ørehængende sange.

Zootropolis
Disney har lavet en dejlig animationsfilm med rig mulighed for latter. I byen Zootropolis bor alle slags dyr side om side, men selvom de lever i fred med hinanden, viser deres sande natur sig stadig

Top 10 film 2016


Silence

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Kristne film, Top 10 2016

Af: Peter Funch Kofod 26.01.2017

Flot og gribende film om de kristnes lidelse og fristelsen til frafald.[mere]


La La Land

Drama, Komedie, Romance, Top 10 2016

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen 25.02.2017

Mia og Sebastian slider for at nå deres drømme i Hollywood og valser ind i hinanden i bestræbelserne.[mere]


Hidden Figures

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2016

Af: Hanne Grove Korsholm 20.02.2017

Velspillet historie om, hvordan tre afroamerikanske kvinder bliver væsentlige for rumprogrammet midt i raceadskillelsens USA i 1960'erne. Det er den omvendte verden. And it's true.[mere]


Hacksaw Ridge

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, TEMA Anden verdenskrig, Filmstriben.dk, Top 10 2016

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen 10.11.2016

I et moderne krigsmesterværk portrætterer Mel Gibson med hidtil uset voldsomhed en kristen amerikansk soldats ukuelige kamp for at rede liv på slagmarken.[mere]


Arrival

Drama, Science fiction, Thriller, Top 10 2016

Af: Carsten Riis Jensen 02.12.2016

En smuk og tankevækkende science fiction-film om, hvor svær kommunikation kan være, når man ikke har et fælles sprog.[mere]


Lion

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk, Top 10 2016

Af: Ketty Dahl 22.02.2017

5-årige Saroo kommer bort fra sin familie, da han havner i et tog, som først standser i Calcutta, 1600 km fra sit hjem. En rørende film baseret på virkelige begivenheder.[mere]


Loving

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, Top 10 2016

Af: Finn Andersen 06.10.2017

USA’s sorte samvittighed – om forbudt kærlighed. Et intenst drama om kærligheden mellem en hvid mand og en sort kvinde.[mere]


Captain America: Civil War

Action, Adventure, Science fiction, Top 10 2016

Af: Carsten Riis Jensen 28.04.2016

Har superhelte brug for at blive kontrolleret af offentligheden? Det er der ikke enighed om i denne medrivende og spændende film fra Marvel-tegneserieuniverset.[mere]


Find Dory

Finding Dory

Adventure, Animation, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2016

Af: Carsten Riis Jensen 25.08.2016

Fisken Dory har problemer med hukommelsen og kommer væk fra familien. En skøn familiefilm med store temaer.[mere]

Annoncer
 

filmogtro.dk bruger cookies. Se mere information Acceptér cookies