• KURSK DR2 | 22-10-21 | kl. 20.00

  • BEN-HUR nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • IN THE HEIGHTS på dvd og blu-ray

  • KÆRLIGHED KENDER INGEN GRÆNSER nu på TV2 Play udover dvd og blu-ray

  • THE INVISIBLE MAN nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • PAGTEN nu på dvd og blu-ray

  • Musicalen A WEEK AWAY - en trosbaseret Netflix-film

  • TEMA familiefilm Fx BUSTER OREGON MORTENSEN - på dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Action

Star Wars: The Force Awakens

ActionAdventureScience fictionTop 10 2015
Produktionsår: 2015
Varighed: 135 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: J. J. Abrams,
Medvirkende: Daisy RidleyJohn BoyegaHarrison FordOscar Isaac,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 16.12.2015



EVENTYRET LEVER STADIG
Hjemmesiden dearjjabrams.com blev sidste år oprettet, fordi fans af Star Wars ønskede, at minde den nye instruktør, J.J. Abrams, om hvad det var, der gjorde de oprindelige film til filmiske legender med millioner af fans. På dearjjabrams.com kan man således læse følgende:

1: Star Wars finder ikke sted i byen, i parlamentsbygningen eller i biblioteket. Star Wars finder sted væk fra civilisationen, i ødemarken, i sumpen, i skovene.
Star Wars er nemlig en western, eller en rum-western.

2: Star Wars består ikke af glinsende nye rumskibe og flotte overflader. Stemningen i Star Wars er gammel, beskidt og slidt. Rumskibene er slidte og bærer præg af mange års brug. Ligesom i en rigtig western, hvor hovedpersonerne ikke er nyvaskede, men netop beskidte og slidte.

3: Kraften – den mystiske kraft, der findes i alting – er netop dét: Mystisk. Den ér der bare, og behøver ikke blive forklaret og analyseret, men er netop dette mystiske, åndelige aspekt, der gør Star Wars eventyret specielt.
Kraften er en følelse af noget magisk, noget ubeskriveligt åndeligt.

4: Star Wars er ikke nuttet. Går du ind i den forkerte bar i Star Wars-universet, så får du skudt armen af. Selvfølgelig er der også søde væsener og sjovt i Star Wars-universet, men western-universet er først og fremmest et farligt sted.

Jeg er helt enig. Den stemning, jeg kan huske, da jeg som barn sad på det lokale bibliotek og på et lærred så den "originale" Star Wars-film (den, der nu har nummer 4), var netop western-universet. Star Wars ér en rum-western, med masser af slitage og spor efter kamp, den mystiske Kraft og de episke kampe mellem godt og ondt.

Er det så lykkedes for den nye instruktør, J.J. Abrams, at fortsætte denne stemning?

Ja, i allerhøjeste grad. At se film nummer 7, "The Force Awakens", er som at se et sammensurium af handlingsmomenter og stemninger fra de oprindelige tre film (fil 4-6).

En ting der klart er med til at bevare stemningen er netop, at filmen foregår væk fra civilisationen. En anden vigtig ting er, at - ligesom i de oprindelige film - så har J.J. Abrams valgt at bruge så meget "ægte" materiale som muligt, altså i stedet for CGI og greenscreen: Det betyder noget særligt, når man i filmen ser Tusindsårsfalken og ved, at den ér der, at den er blevet bygget i fuld størrelse.

Historien fra de gamle film videreføres også rigtig fornemt. Vi møder nogle af de gamle karakterer, i deres alderdom, og vi introduceres på fornemste vis til de nye, som vi skal følge i de kommende to film.

Og jeg må sige, at de nye skuespillere simpelthen bare er velvalgte. De passer eminent i de roller, de har fået, og jeg glæder mig til at følge dem de kommende år. Det er et spændende valg, at det nu er en ung kvinde, der har den absolutte hovedrolle, og hun gør det altså fremragende i filmen.

Vi får også introduceret nye "skurke", dvs. de onde karakterer som er på Kraftens "onde side". Jeg kan ikke afsløre, hvem de er, for så smutter rigtig meget af overraskelsesmomentet, men jeg vil i hvert fald konstatere, at skurkene dels lever op til det meget sort-hvide billede af ondt-ikke ondt fra de gamle film, og dels samtidig også har muligheden for at vende om. Altså, at der - ligesom i Anakin Skywalker (Darth Vader) - stadig ér en gnist af godt, som det er muligt at vende tilbage til.

Noget af det, der i mine øjne fungerer rigtig godt i den nye film – men som nogle formentlig vil mene er for meget "genbrug" – er, at "The Force Awakens" som nævnt minder så utroligt meget om en sammenskrivning af det generelle plot i de oprindelige tre film: Der er en Darth Vader-lignende skurk, der er en ond kejser-lignende figur, der er en ny (og større) Dødsstjerne, der er en person som møder en vildfaren robot som har et vigtigt budskab, osv., osv.

Det fungerer i mine øjne rigtig godt og er en "tryghedsfaktor", og det bruges i filmen som fundament for at videreføre sagaen og introducere, hvad der skal ske i de næste to film.

Star Wars-sagaen og eventyret lever stadig.

Se refleksion om Skæbnetro og Star Wars.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2015

Filmene på årets top 10 liste fra Crosswalk.com indeholder ofte en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende.

Listen er et forsøg på at fremhæve nogle af årets bedste film ud fra både en kunstnerisk og en kristen synsvinkel. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at filmene er for alle. Læs derfor altid anmeldelsen, så du kan danne dit eget indtryk af, om filmen er for dig.

1. INDERST INDE
2. SPOTLIGHT
3. ROOM
4. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS
5. EVENTYRET OM ASKEPOT
6. MAD MAX: FURY ROAD
7. MR. HOLMES
8. BROOKLYN
9. THE MARTIAN
10. CREED

Top 10 film 2015


Inderst inde

Inside Out

Animation, Komedie, Familiefilm, TEMA Familiefilm 11 år, Top 10 2015

Af: Carsten Riis Jensen 28.08.2015

For en 11-årig pige er følelser som glæde, sorg, vrede osv. blevet animerede figurer, der bor på et kontor i hendes hoved.[mere]


Spotlight

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Thriller, Top 10 2015

Af: Sprint Aagaard Korsholm 29.02.2016

En yderst virkelighedstro film om en avis, der kommer på sporet af katolske præsters misbrug af børn. Filmen har vundet en Oscar for bedste film. [mere]


Room

Drama, Top 10 2015

Af: Mads Dahl Mølgaard Madsen 16.09.2016

De første 5 år af sit liv er Jack sammen med sin mor fange i et rum. En ekstrem stærk film med formidable skuespilpræstationer.[mere]


Star Wars: The Force Awakens

Action, Adventure, Science fiction, Top 10 2015

Af: Carsten Riis Jensen 16.12.2015

Eventyr og stemningen lever stadig i den nye Star Wars-film, hvor gamle kendinge dukker op igen og nye, spændende karakterer introduceres.[mere]


Eventyret om Askepot

Cinderella

Adventure, Drama, Romance, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2015

Af: Anethe Vidjelund Birkeli 04.06.2015

Disneys filmatisering af Askepot er både traditionel og moderniseret. For eksempel har Askepot kritiske spørgsmål, og det er hende, der frier til prinsen.[mere]


Mad Max: Fury Road

Action, Science fiction, Top 10 2015

Af: Carsten Riis Jensen 15.05.2015

I en postapokalyptisk verden af ørken og sand kæmper zombielignende mennesker for overlevelse - alt sammen i et hæsblæsende tempo.[mere]


Mr. Holmes

Drama, Top 10 2015

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 08.12.2015

Sherlock Holmes er blevet gammel og prøver at huske, hvorfor hans sidste detektivopgave fik ham til at stoppe. Hvad skete der egentlig? [mere]


Brooklyn

Drama, Romance, Top 10 2015

Af: Johan Schmidt Larsen 26.07.2016

Filmens handling har potentiale til at blive en vedkommende og varm indvandrerhistorie. Trods en flot rolleliste forbliver filmen underlig uforløst og uengagerende.[mere]


The Martian

Action, Adventure, Science fiction, Top 10 2015

Af: Nicolai Bach Woller 08.10.2015

Et menneskes kamp mod naturen… På Mars. Visuelt er filmen utrolig flot og minder om en slags futuristisk "Cast Away". [mere]


Creed

Drama, TEMA Sportsfilm, Top 10 2015

Af: Sprint Aagaard Korsholm 27.09.2016

En film om boksning, hvor realistisk træning og realistiske kampscener heldigvis fylder meget. Man får god og enkel underholdning i en film, der hylder dyder som målrettethed, ærlighed og udholdenhed.[mere]

Annoncer