• TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES (serie) nu på Netflix

  • SOPHIE SCHOLL - DE SIDSTE DAGE nu på filmstriben.dk udover dvd

  • FEM IKKE-PÅSKEDE PÅSKEFILM fx Gran Torino

  • SONING DR2 | 31-03-24 | kl. 17.40

  • POOR THINGS nu på dvd og blu-ray

  • FEM PÅSKEFILM bl.a. THE LAST TEMPTATION OF CHRIST

  • DEN KÆRLIGHED SOM SÆTTER FRI nu på Netflix

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

The Fighter

The Fighter er en ekstraordinær sportsfilm, fordi den ikke bare sætter fokus på sporten, men på familien bag historien. Og så er det ikke mindst en forløsende film.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dkTEMA SportsfilmTop 10 2010
Produktionsår: 2010
Varighed: 114 min.
Censur: 11 år
Instruktør: David O. Russell,
Medvirkende: Mark WahlbergChristian BaleAmy Adams,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 10.02.2011



De fleste skuespillere kommer ud for at spille roller, som biografgængerne efterfølgende identificerer dem med. Roller de spiller på en måde, så folk altid forbinder fx én bestemt skuespiller med skurkeroller, en anden med romantiske roller, osv. Eller det kan være bestemte karakterer, de spiller, og som de efterfølgende identificeres med.

Det er blandt andet tilfældet med skuespilleren Christian Bale, som jeg mest har set i roller som den sammenbidte actionhelt, fx i Batman Begins og The Dark Knight og "Cubic". Og så selvfølgelig som psykopat i genindspilningen af "American Psycho".

Det må være svært at ryste sådanne roller og karakterer af sig – men fra det sekund, man første gang ser Bale på skærmen i "The Fighter", så overgiver man sig. Han spiller en helt anden karakter – og han gør det enormt overbevisende. Det samme skal også siges om de øvrige skuespillere: Det er simpelthen en fornøjelse at se på.

"The Fighter" er baseret på den sande historie om brødrene Micky og Dicky, som begge er boksere. Dicky er storebroren (spillet af Christian Bale), som har haft sin storhedstid som bokser. Han har i flere år været hjembyen Lowells stolthed, men det er han ikke længere. Nu er han et vrag, der er afhængig af stoffer. Micky, den yngste af de to (Mark Wahlberg), er også bokser, men står i skyggen af sin bror og har et helt andet sind end ham.

De er, for at være helt korrekt, ikke brødre, men halvbrødre, og sammen med syv halv-/søstre udgør de en ret stor familie. Og vel at mærke en fattig middelklassefamilie.

Filmen begynder med, at det store amerikanske tv-netværk, HBO, vil lave en dokumentar om Dicky. Både Dicky og resten af familien tror, at dokumentaren skal følge bokser-helten fra Lowell og hans mulige vej tilbage til storhed, men i virkeligheden skal den handle om Dicky som et eksempel på, hvordan hårde stoffer kan ødelægge et liv fuldstændigt. Det er hjerteknusende, både for familien – og for tilskuerne i biografsalen – da det går op for dem, hvad dokumentaren virkelig handler om.

Derudover handler filmen om, hvordan Dicky rent faktisk får hjulpet sin bror til at vinde en række afgørende kampe, indtil han i midten af 1980'erne bliver professionel.

"The Fighter" er en sportsfilm, men slet ikke på samme måde som Stallones mange "Rocky"-film. Jo, den handler også om for- og bagsiden af sporten. Den viser også de hårde kampe og blodet og sveden, der sprøjter, men først og fremmest er det en film der går helt tæt på hovedpersonerne og fortæller historien om, hvem de er, og hvor galt det kan gå.

Og dén historie er fortalt både gribende og realistisk, så man på intet tidspunkt i løbet af filmens 2 timer hverken keder sig eller føler sig påduttet klicheer eller manipuleret følelsesmæssigt.

Der gås tæt på personerne, der gås tæt på elendigheden. Der filmes med både grumsede farver og med masser af armsved på T-shirtene. Det er ikke en film fra centrum af storbyen, men en film fra forstæderne, med ramponerede bygninger, væltede skraldespande, røgen fra de ulovlige stoffer, osv.

Der er stærke temaer i filmen. Der er fokus på forløsningen, dvs. forløsningen mellem de to brødre, hvis forhold er ganske problematisk. Der er forløsningen mellem Micky og resten af familien – især den pågående mor (spillet suverænt af Melissa Leo) – og der er forløsningen i forhold til, hvad Micky selv forventer, og hvad familien forventer af ham.

Der er fokus på, hvad løgne og fortielser kan gøre ved et menneske – og ved en familie. Noget går galt, når man forsøger at dække over sandheden eller tie den ihjel, som tilfældet er med Dickys nuværende liv som narkovrag og hans tidligere bokserkarriere – som måske ikke var så storslået som hidtil antaget.

Det, der gør "The Fighter" til en ekstraordinær sportsfilm, er filmens fokus på familien. Familien er vigtig, men det betyder ikke, at familien er sund. Der tages forkerte valg, der tages valg på vegne af andre, der bliver holdt en hånd over de virkelige problemer, og så videre. Alt dette kæmpes der med og tales der om i filmen. Og alene her, med disse temaer, er der nok at tale sammen om, efter at filmen er slut. Både Dicky og Micky er "fightere", sammen og hver for sig.

Og læg så mærke til rulleteksterne. Her vises et lille klip med de to "virkelige" brødre. Og læg mærke til, hvor tæt skuespilleren Christian Bale's portræt er på den virkelige Dicky.

Det – og filmen som sådan – er en Oscar værdig.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2010

Mest forløsende film 2010

Hvad forstår man ved "forløsende film"? Det er film, som alle indeholder en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer mere de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende. Den originale liste findes på www.christianitytoday.com.

1. TOY STORY 3
2. KONGENS STORE TALE
3. GET LOW
4. TRUE GRIT
5. WINTER'S BONE
6. GRUSOMME MIG
7. TO PÅ FLUGT
8. THE FIGHTER
9. LETTERS TO FATHER JACOB
10. SOM STØV FRA HIMMELEN

Top 10 film 2012


Toy Story 3

Animation, Drama, Komedie, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2010

Af: Mikael Arendt Laursen 27.08.2010

Woody og hans computeranimerede venner er tilbage i storform i denne dramatiske film for (næsten) alle aldre.[mere]


Kongens store tale

The King's Speech

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2010, TEMA Biografiske film, Filmstriben.dk

Af: Michael Agerbo Mørch 04.03.2011

Oscar-vinderen er et godt kig værd, som ikke overrasker det store, men som fortæller en god og vigtig historie. [mere]


Get Low

Drama, Top 10 2010

Af: Michael Agerbo Mørch 31.03.2011

En stærk film om opgør med fortidens fejl og synder, hvor en mand tager sagen i egen hånd, inden det er for sent. [mere]


True Grit

Drama, Western, Top 10 2010

Af: Michael Agerbo Mørch 21.02.2011

Coen-brødrene lægger hele prærien ned med denne fremragende fortolkning af en good-old western-klassiker. [mere]


Winter's Bone

Drama, Top 10 2010, Filmstriben.dk

Af: Nicolaj Wibe 07.01.2011

En vidunderlig film om den 17-årige Ree Dolly, der bor alene med to små søskende og en psykisk syg mor.[mere]


Grusomme mig

Despicable Me

Animation, Familiefilm, Top 10 2010, TEMA Familiefilm A/7 år

Af: Mikael Arendt Laursen 25.03.2011

Fantastiske tegninger, sjove figurer, god humor, masser af underholdning og en fin pointe! Hvad mere kan man forlange af en god animationsfilm?[mere]


To på flugt

Tangled

Animation, Komedie, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2010

Af: Carsten Riis Jensen 04.02.2011

Disney har kastet sig over et eventyr af Grimm, men deres version ligger meget langt fra originalen. Musicalfilmen er den første computeranimerede, 3D film fra selskabet.[mere]


The Fighter

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk, TEMA Sportsfilm, Top 10 2010

Af: Carsten Riis Jensen 10.02.2011

The Fighter er en ekstraordinær sportsfilm, fordi den ikke bare sætter fokus på sporten, men på familien bag historien. Og så er det ikke mindst en forløsende film.[mere]


Letters to Father Jacob

Postia pappi Jaakobille

Drama, Top 10 2010

Af: Johan Schmidt Larsen 13.05.2011

Fantastisk film med en sjælden bibelsk dybde. Den finske instruktør Klaus Härö har skabt en enkel og smuk film om blandt andet forsoning og menneskeligt nærvær.[mere]


Som støv fra himmelen

Like Dandelion Dust

Drama, Top 10 2010, Filmstriben.dk

Af: Anders Kronborg 23.09.2011

En film om adoption. Et tankevækkende drama om kampen mellem de biologiske forældre og adoptionsforældrene og barnet midt imellem.[mere]

Annoncer