• DEN GRÆNSELØSE nu på dvd og blu-ray

  • LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Letters to Father Jacob

Postia pappi Jaakobille

Fantastisk film med en sjælden bibelsk dybde. Den finske instruktør Klaus Härö har skabt en enkel og smuk film om blandt andet forsoning og menneskeligt nærvær.

DramaTop 10 2010
Produktionsår: 2009
Varighed: 72 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Klaus Härö,
Medvirkende: Heikki NousiainenKaarina HazardJukka Keinonen,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 13.05.2011Livstidsfangen Leila er netop blevet benådet, da hun bliver tilbudt et job langt ude på landet. Meget mod sin vilje bliver hun personlig assistent hos den gamle, blinde pastor Jacob. Næsten inden, hun er begyndt, lægger hun planer om ved først givne lejlighed at kvitte jobbet og løbe med kassen.

Hver dag bringer den cyklende landpost breve fra folk, som beder Jacob om hjælp og forbøn. Jacob ser denne tjeneste som sit livs mission, mens Leila synes, at det er komplet meningsløst og naivt. Men da de daglige breve pludselig udebliver, falder pastor Jacobs verden fra hinanden. For har folk ikke længere brug for bøn og rådgivning, så har Gud nok heller ikke brug for ham. To meget forskellige personligheder og livssyn flettes nu sammen. Nu må disse skrøbelige og sårende mennesker forsøge at være hinandens livline.

Filmen er lavet af den prisbelønnede, finske instruktør Klaus Härö, der også stod bag Elina - som om jeg ikke fandtes, og Mother of Mine.

Filmens to hovedroller er tildelt to af finsk films store skuespillere – Kaarina Hazard (Leila) og Heikki Nousiainen (Jacob). Med deres underspillede stil og fantastiske mimik formår de i en sjælden grad at afdække karakterernes sindsstemninger og reaktioner. Og når dette samtidig bakkes op af mesterlig fotografering og lyssætning, bliver resultatet noget nær fuldendt.

Historien er meget simpel og stort set uden sideplot. Og dog har den en menneskelig og åndelig dybde, som uhyre sjældent ses på film. Og netop dette aspekt er måske et særkende ved Klaus Härös film.  Han lægger vægt på enkelhed i historien og bruger ingen billige og unødvendige effekter. Derimod bæres handlingen af et meget enkelt og roligt filmsprog, der får stor dybde i valget af kulisser, lyssætning og kameravinkler.

Filmen har fokus på temaer som næstekærlighed, tætte menneskelige relationer og som et hovedtema tilgivelse og forsoning – alt sammen centrale bibelske temaer. Men det afgørende for filmens dybde og skønhed er, at disse temaer og historiens nutidige relevans fusionerer med filmkunst af højeste klasse. I min verden går der år og dag mellem den slags filmoplevelser. Det var derfor heller ikke overraskende, at jeg ved filmens afsluttende scener måtte gribe til lommetørklædet.

En film af denne karakter måtte nødvendigvis tildeles seks stjerner. Ikke mindst på et site som filmogtro.dk, hvor vi lægger vægt på dialogen mellem filmkulturen og Bibelens verden.

Citat af pastor Jacob: "Jeg troede, jeg gjorde noget for Gud, men måske var det hans måde at holde mig fast og lede mig hjem."

Filmen, der er på Top10-listen 2010, er endnu ikke udkommet på dansk, men det fortjener den.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2010

Mest forløsende film 2010

Hvad forstår man ved "forløsende film"? Det er film, som alle indeholder en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer mere de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende. Den originale liste findes på www.christianitytoday.com.

1. TOY STORY 3
2. KONGENS STORE TALE
3. GET LOW
4. TRUE GRIT
5. WINTER'S BONE
6. GRUSOMME MIG
7. TO PÅ FLUGT
8. THE FIGHTER
9. LETTERS TO FATHER JACOB
10. SOM STØV FRA HIMMELEN

Top 10 film 2012


Toy Story 3

Animation, Drama, Komedie, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2010

Af: Mikael Arendt Laursen 27.08.2010

Woody og hans computeranimerede venner er tilbage i storform i denne dramatiske film for (næsten) alle aldre.[mere]


Kongens store tale

The King's Speech

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2010, TEMA Biografiske film, Filmstriben.dk

Af: Michael Agerbo Mørch 04.03.2011

Oscar-vinderen er et godt kig værd, som ikke overrasker det store, men som fortæller en god og vigtig historie. [mere]


Get Low

Drama, Top 10 2010

Af: Michael Agerbo Mørch 31.03.2011

En stærk film om opgør med fortidens fejl og synder, hvor en mand tager sagen i egen hånd, inden det er for sent. [mere]


True Grit

Drama, Western, Top 10 2010

Af: Michael Agerbo Mørch 21.02.2011

Coen-brødrene lægger hele prærien ned med denne fremragende fortolkning af en good-old western-klassiker. [mere]


Winter's Bone

Drama, Top 10 2010, Filmstriben.dk

Af: Nicolaj Wibe 07.01.2011

En vidunderlig film om den 17-årige Ree Dolly, der bor alene med to små søskende og en psykisk syg mor.[mere]


Grusomme mig

Despicable Me

Animation, Familiefilm, Top 10 2010, TEMA Familiefilm A/7 år

Af: Mikael Arendt Laursen 25.03.2011

Fantastiske tegninger, sjove figurer, god humor, masser af underholdning og en fin pointe! Hvad mere kan man forlange af en god animationsfilm?[mere]


To på flugt

Tangled

Animation, Komedie, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2010

Af: Carsten Riis Jensen 04.02.2011

Disney har kastet sig over et eventyr af Grimm, men deres version ligger meget langt fra originalen. Musicalfilmen er den første computeranimerede, 3D film fra selskabet.[mere]


The Fighter

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk, TEMA Sportsfilm, Top 10 2010

Af: Carsten Riis Jensen 10.02.2011

The Fighter er en ekstraordinær sportsfilm, fordi den ikke bare sætter fokus på sporten, men på familien bag historien. Og så er det ikke mindst en forløsende film.[mere]


Letters to Father Jacob

Postia pappi Jaakobille

Drama, Top 10 2010

Af: Johan Schmidt Larsen 13.05.2011

Fantastisk film med en sjælden bibelsk dybde. Den finske instruktør Klaus Härö har skabt en enkel og smuk film om blandt andet forsoning og menneskeligt nærvær.[mere]


Som støv fra himmelen

Like Dandelion Dust

Drama, Top 10 2010, Filmstriben.dk

Af: Anders Kronborg 23.09.2011

En film om adoption. Et tankevækkende drama om kampen mellem de biologiske forældre og adoptionsforældrene og barnet midt imellem.[mere]

Annoncer