• THE BLIND SIDE TV3 | 09-12-22 | kl. 20.30 og 10-12-22 | kl. 17.45

  • MONIONS 2: HISTORIEN OM GRU på dvd og blu-ray

  • VANSKABTE LAND i biografen

  • KUNSTEN AT GRÆDE I KOR nu på filmstriben.dk udover HBO, dvd og blu-ray

  • TEMA - JULEFILM fx BLACK NATIVITY på VOD

  • TEMA - FAMILIEJULEFILM fx JINGLE JANGLE: ET MAGISK JULEEVENTYR på Netflix

Alle anmeldelser - Action

Gran Torino

Amerikansk og asiatisk kultur støder sammen, og det kommer der noget frugtbart ud af. Men først må alle igennem en del begivenheder, der mærker dem positivt.

ActionDramaThrillerTop 10 2008
Produktionsår: 2008
Varighed: 116 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Clint Eastwood,
Medvirkende: Clint EastwoodChristopher CarleyBee VangAhney Her,
Stikord:
 Død,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 17.04.2009Den 70-årige Clint Eastwood har givet os en filmperle. Den er både morsom, spændende, rørende og tankevækkende. Åbningsscenen er en begravelse. Walt Kowalski (Clint Eastwood) er blevet enkemand. Stilen lægges helt fra begyndelsen. Kowalski er en gnavpot. Han regner ikke kirken for noget. Han foragter børnebørnenes opførsel. Hans to sønner har ingen respekt for ham. Han trækker på skuldrene af præsten i den katolske kirke.

Ved mindesamværet fortæller præsten, at han har lovet Kowalskis nu afdøde kone at gøre alt, for at Walt Kowalski går til skrifte. Han får en barsk afvisning af Walt, som siger: "Det eneste, jeg har at skrifte, er, at jeg ikke vil skrifte." Men det bliver ikke den sidste ordveksling mellem de to.

Selv om Walt Kowalski er en gammeldags racist, bliver han boende i området, til trods for at det efterhånden er beboet af "skævøjer", som han kalder dem. Filmens handling udspiller sig især mellem den gnavne Korea-veteran, Walt, og den asiatiske familie i nabohuset. To teenagere i familien trænger efterhånden ind bag hans panser, og han begynder at tø op. Her stopper vi, for det er svært at skildre ret meget mere af handlingen uden at spolere noget af spændingen i filmen.

Stilen i filmen er barsk med rappe replikker. Kultursammenstødet mellem den meget traditionstro, asiatiske familie og den ærkeamerikanske Walt er virkelig morsomt og også tankevækkende beskrevet. Flere gange klukler man over scenerne. Ikke fordi der gøres grin med nogen, men fordi begivenheder og replikker virkelig er komiske. Sproget er meget beskidt med mange kraftudtryk. Det er det, der gør, at vi ikke kan give filmen topkarakter. Samtidig kræver filmen næsten det skrappe sprog.

De problemer, USA altid har haft i forholdet mellem forskellige etniske og kulturelle grupper, er nu også kendt i Danmark. Derfor er skildringen af kultursammenstød og bander også vedkommende her til lands.

Den katolske præst er nidkær og pågående, men samtidig ægte. Han skildres helt uden karikeren, og der er meget god forkyndelse i hans møde med Walt. Nogen har kaldt "Gran Torino" for Eastwoods testamente. Hvis det er rigtigt, kan man også se den som en forsoning med kirken. Den har Walt nok tidligere mest set med de briller, han har på i filmens begyndelse, hvor han siger til præsten, at han ikke har brug for sådan en "overuddannet jomfru, der ikke ved noget om livet og døden". Den opfattelse af kirken ændrer sig gennem filmen. Men præsten lærer også noget. Der ligger mange fine pointer i spillet mellem de to. Clint Eastwoods figurer har ofte været barske mænd, der tog retfærdigheden i egen hånd og ikke havde brug for politiet eller andre former for offentlig lov og orden. Også det gør denne film op med.

Vil man bruge filmen som oplæg til samtale, er der meget at tage fat på. Der er krigsveteranens forhold til tilgivelse og syndsbekendelse. Der er racismen og bandevolden. Der er den ældre mands hjælp til en ung, forvirret og lidt underkuet teenagefyr. Der er præstens nidkærhed for sin flok. Det kan også være spændende at gå på jagt efter symbolik i mange af scenerne.

Læs artiklen Min næste, som ser på det tema i "Gran Torino".Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2008

Mest forløsende film 2008

Hvad forstår man ved "forløsende film"? Det er film, som alle indeholder en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer mere de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende. Den originale liste findes på www.christianitytoday.com.

1. WALL-E
2. THE VISITOR
3. GRAN TORINO
4. HORTON OG STØVFOLKET HVEM!
5. RACHEL GETTING MARRIED
6. FIREPROOF
7. THE DARK KNIGHT
8. SHUTGUN STORIES - er ikke anmeldt
9. SLUMDOG MILLIONAIRE
10. MAN ON WIRE

Top 10 film 2008


Wall-E

Animation, Komedie, Romance, Science fiction, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2008

Af: Carsten Riis Jensen 29.08.2008

Et Pixar-mesterværk om miljøforureningens konsekvenser, og om kærligheden mellem to robotter.[mere]


The Visitor

Drama, Komedie, Filmstriben.dk, Top 10 2008

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 06.03.2009

En bittersød film om den anonyme universitetsprofessor, der bliver venner med syriske Tarek.[mere]


Gran Torino

Action, Drama, Thriller, Top 10 2008

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 17.04.2009

Amerikansk og asiatisk kultur støder sammen, og det kommer der noget frugtbart ud af. Men først må alle igennem en del begivenheder, der mærker dem positivt.[mere]


Horton og Støvfolket Hvem!

Horton Hears a Who!

Adventure, Animation, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2008

Af: Nicolaj Wibe 28.09.2010

Horton og Støvfolket Hvem! er filosofi i børnehøjde, men de voksne kan have lige så meget glæde af at se med. En herlig film.[mere]


Rachel Getting Married

Drama, Top 10 2008

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 19.05.2009

Kym har været på afvænningsklinik og vender hjem til sin søsters bryllup. Men under festen dukker gemte, men ikke glemte hændelser op til overfladen.[mere]


Fireproof

Drama, Affirm films, TEMA Kristne film, Top 10 2008

Af: Carsten Riis Jensen 06.07.2009

Kristen film om ægteskab, brandmænd, kærlighedskrise og troens kraft.[mere]


The Dark Knight

Action, Adventure, Top 10 2008

Af: Carsten Riis Jensen 24.07.2008

Batman vender tilbage i et nervepirrende, velfortalt og spændende actionbrag.[mere]


Slumdog Millionaire

Drama, Komedie, Krimi, Romance, Filmstriben.dk, Top 10 2008

Af: Peter E. Nissen 17.03.2009

Jamal kæmper for at overleve i en verden af fattigdom og menneskelig afstumpethed, men en dag får han mulighed for at deltage i "Hvem vil være millionær".[mere]


Man on Wire

Dokumentar, Top 10 2008, Filmstriben.dk

Af: Mikael Arendt Laursen 07.08.2009

Franskmanden Philippe Petit gennemførte sin utrolige bedrift i august 1974 - vurdér selv, om han er gal eller genial![mere]

Annoncer