• STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Into the Wild/Ind i vildmarken

En ung mand brænder alle broer bag sig. Han søger ud i vildmarken for at finde sig selv, mærke sig selv og bare leve.

Biografi/baseret på virkelig historieAdventureDramaTop 10 2007
Produktionsår: 2007
Varighed: 140 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Sean Penn,
Medvirkende: Emile HirschMarcia Gay HardenWilliam HurtVince Vaughn,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 03.06.2009Her er en film, som jeg har indtryk af går rent ind hos mange 17-25-årige. Eller deromkring.

En ung mand, er dødtræt af det konventionelle liv med alle dets uskrevne regler og forventninger, skole, karriere, kone og børn, fyrre, fed og færdig. Det er en ung mand, der bare ikke gider gentage sine forældres komplet intetsigende liv. Læg dertil en anseelig mængde lig i familielasten, som han brænder efter at begrave én gang for alle. Krænge fortiden af sig, spændetrøjen, mærke livet, "bare leve", som det lyder et par gange i den unge mands mund.

Selvom man ikke kan identificere sig med alle detaljer i dette, så er grundfølelsen utvivlsom genkendelig for rigtig mange unge. Og hvem ved: alle os andre midtvejskriseramte. At rejse væk fra sig selv, blive en anden, blive sig selv, mærke det autentiske, det ægte, det erfarede. Den amerikanske digter Thoreaus linje slår tonen an: "Give me truth".

Christopher McCandless har netop overstået en studentereksamen med topkarakterer, så vejen til succes er til at få øje på. Og alle venter det. Ikke mindst forældrene, som har lagt det meste af deres lykke i sønnens lykkeskål. Men sønnen vil noget andet. Han har planlagt sin forsvinden ud af den forventede karriere. Og han gør det effektivt. Brænder alle broer bag sig. Vil ikke risikere at blive fundet, før han for alvor har opnået, hvad han vil: at mærke livet, mærke sig selv – "bare leve".

Han påbegynder med andre ord en lang rejse. Uden sikkerhedsnet og dollars i rygsækken. På farten ud i det uvisse. Undervejs møder han meget forskellige mennesker, som hver for sig sætter hans eget liv og længsel i relief, og for hvem han selv kommer til at betyde noget særligt. Et - for en dansk tilskuer - lille sjovt, men ikke særlig betydningsfyldt møde opstår, da han på sin vej ned ad en flod gennem Grand Canyon støder på to unge danskere, som øjensynlig også er ude i ødemarken for at finde det autentiske liv. Fladt københavnsk, transistorradio og klichéfyldt "tilbage-til-naturen" skaber en god kontrast til Christophers langt mere dybfølte jagt på livsfylde.

En af filmens højdepunkter er mødet mellem Christopher og den gamle Mr. Franz. Her kommer der en særlig tyngde i dialogen. Måske fordi Mr. Franz repræsenterer visdom, der stikker dybere end både Christophers lidt for indlærte, selvhøjtidelige visdom og de andres visdom. Mr. Franz' visdom rummer oven i købet kristelige pointer: "Når du tilgiver, elsker du, og når du elsker, skinner Guds lys på dig." Værd at tygge på for Christopher, som har svært ved at tilgive sine forældre.

Christophers længsel stilles imidlertid ikke med denne rejse til og fra mødet med nye mennesker. Han drives mere og mere af en bestemt længsel: "To be lost into the wild." Han søger mod de store vidder i Alaska. Og han når frem.

Faktisk fungerer filmen som en lang række flashbacks i forhold til endemålet i Alaska. Så vi ved fra starten noget om, hvor endestationen for Christophers dannelsesrejse er.

Og endestationen bliver det. Da han omsider når en slags konklusion på sin ydre og indre rejse, er det for sent. Ydre omstændigheder tvinger ham til at tilbringe endnu en tid i ødemarken, og det bliver fatalt, da han forspiser sig på en giftig plante og til sidst dør. Slutbillederne står stærkt: selvudløste fotos af den rigtige Christopher McCandless, hvis dagbøger udgør grundlaget for filmens efter sigende meget autentiske historie.

Nogle af Christophers sidste ord i Alaska, skrevet med den dødsmærkedes rystende hånd, lyder: "Lykke kun ægte -delt." Lykken er kun ægte, når den deles med andre. Enkel livsvisdom, men for sent for Christopher, som standses på vejen tilbage for at realisere denne erkendelse.

Christopher er kompromisløs i sin søgen efter sand indsigt. Det indgyder respekt. Men også skepsis. Mådehold er faktisk ok. At lytte til andre og ikke tro blindt på sine egne længslers mål er klogt. Et menneske er aldrig en øde ø. Vi er altid kun noget i samspil med andre.

Sean Penn har lavet filmen. Han er selv en fremragende skuespiller og har tidligere instrueret den fortrinlige film "Løftet ("The Pledge") med Jack Nicholson i hovedrollen. Jeg finder ikke "Into the Wild" helt så god. Den føles en smule lang. Og selvom det i sig selv kan være en pointe, fordi Christohper McCandless' søgen fandt sted hen over mere end et år, fik det efter undertegnedes mening filmen til at blive en anelse slæbende indimellem. Men Penn holder et højt bundniveau, så filmen er i allerhøjeste grad værd at se.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.5 af 6. 10 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2007

Mest forløsende film 2007

Hvad forstår man ved "forløsende film"? Det er film, som alle indeholder en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer mere de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende. Den originale liste findes på www.christianitytoday.com.

1. DEN STORE STILHED
2. LARS AND THE REAL GIRL
3. JUNO
4. AMAZING GRACE
5. BELLA
6. INTO THE WILD
7. DRAGELØBEREN
8. DYKKERKLOKKEN OG SOMMERFUGLEN
9. RATATOUILLE
10. FREEDOM WRITERS

Top 10 film 2007


Den store stilhed

Die Grosse Stille

Dokumentar, Top 10 2007

Af: Leif Andersen 11.04.2007

Kun få sætninger bryder stilheden i Grande Chartreuse klosteret. Men taler Gud mere i stilheden end i menneskemylderet?[mere]


Lars and the Real Girl

Drama, Komedie, TEMA Kristne film, Top 10 2007

Af: Johan Schmidt Larsen 25.07.2008

Et kærligt og komisk portræt af, hvad der vil ske, hvis et lille samfund begynder at tage Jesu ord om at elske sin næste alvorligt. [mere]


Juno

Drama, Komedie, Top 10 2007, TEMA Ved livets begyndelse

Af: Thilde Moskjær Kofod 03.03.2008

Teenagekomedie om den 16-årige, gravide Juno, der fravælger abort og beslutter sig for at bortadoptere sit barn.[mere]


Amazing Grace

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, TEMA Biografiske film, TEMA Kristne film, Top 10 2007

Af: Carsten Riis Jensen 28.11.2008

Historien om slaveriets ophævelse i England – og historien om, hvad Guds nåde kan drive mennesker til at kæmpe for.[mere]


Bella

Drama, TEMA Ved livets begyndelse, Top 10 2007

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 26.11.2012

En fodboldstjernes vej til toppen standses brat af en ulykke. Han tilbyder en gravid servitrice sit venskab - også i håb om, at hun vil tage et andet valg end abort.[mere]


Into the Wild/Ind i vildmarken

Biografi/baseret på virkelig historie, Adventure, Drama, Top 10 2007

Af: Henrik Højlund 03.06.2009

En ung mand brænder alle broer bag sig. Han søger ud i vildmarken for at finde sig selv, mærke sig selv og bare leve.[mere]


Drageløberen

The Kite Runner

Drama, Top 10 2007

Af: Henrik Højlund 29.01.2008

Den afghanske dreng Amir er med i en drageflyvningskonkurrence i Kabul sammen med vennen Hassan. Den unge Amir og hans far flygter til USA, men Amir kommer som voksen til Kabul igen.[mere]


Dykkerklokken og sommerfuglen

Le Scaphandre et le papillon

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2007, Filmstriben.dk

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 17.12.2007

En parisisk playboy føler sig indespærret, da han bliver lam efter en hjerneblødning. Samtidig finder han frihed ved at skrive en erindringsbog.[mere]


Ratatouille

Animation, Komedie, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2007

Af: Mikael Arendt Laursen 05.10.2007

Rotten Remy kan få køkkendrengen Alfredo til at fremtrylle de mest kulinariske oplevelser i det franske køkken.[mere]


Freedom Writers

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Top 10 2007

Af: René Brorson 23.01.2009

Setup'et er som man kender den fra klassiske lærerfilm som "Døde Poeters klub" og "Mona Lisa Smile": Ny lærer overtager en skoleklasse, som ikke giver læreren mange chancer.[mere]

Annoncer