• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Adventure

The Three Burials of Melquiades Estrada

En usædvanlig film med et mesterligt samspil. Her tæller de små nervepirrende detaljer mere de store dramatiske armsving.

AdventureDramaKrimiTop 10 2006
Produktionsår: 2005
Varighed: 121 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Tommy Lee Jones,
Medvirkende: Tommy Lee JonesBarry PepperJulio Cedillo,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 03.02.2009Denne film er ikke helt normal! Handlingen foregår i nutiden på grænsen mellem USA og Mexico.  Hovedplottet er, at en mexicaner ved navn Melquiades skydes og begraves af sin morder. Derefter findes liget, og begraves derefter igen af de officielle myndigheder. Derefter graves det op igen – og så begynder filmen for alvor sin hovedhandling: Melquiades' bedste ven, Pete (spillet af Tommy Lee Jones), tvinger Melquiades' morder, Mike (spillet af Barry Pepper), til at grave liget op og – efter en lang rejse fyldt med mange spændende ting – at begrave det igen i Melquiades' hjemby i Mexico.

Filmens nerve er samspillet mellem de to mænd. Et mesterligt samspil, hvor de små nervepirrende detaljer tæller mere end dramatiske store armsving (selvom disse også sker). Et psykisk spil mellem en forbryder og en hævner – eller er det to forbrydere? Eller er det to ofre? Eller er det en behjertet mands forsøg på at hjælpe både den myrdede og hans morder? Bedøm selv!

Undervejs i filmen er der mange side-temaer (læg for resten godt mærke til de glimt fra tv, du ser undervejs – de er bestemt ikke uden betydning!): Ensomheden i de støvede grænseområder sætter unægtelig sit præg på dets beboere – både de "gamle" og dem, der flytter til egnen. Hvordan man som ægtepar overlever det miljø, er et af filmens væsentlige sidetemaer. Hvor kummerlig tilværelsen er for mange mexicanere.

Hovedtemaet er vel enten venskab ud over døden eller spørgsmålet om hævn/straf. Pete har taget Melquiades til sig som ven, selv om han er en mex (racisme er også et solidt side-tema) og lover ham, at hvis han dør, vil han begrave ham i hans hjemby. Og det løfte sætter han hele sit liv ind på at holde… eller vil han egentlig slå flere fluer med ét smæk ved at lokke sin kæreste (der er gift med en anden) til at følge ham til Mexico?

Pete vil vel enten straffe Mike eller lære ham noget om konsekvenser – eller begge dele. Mike, der er grænsebetjent, har optrådt meget voldeligt over for de mexicanere, der prøver at krydse grænsen. På deres "begravelsesrute" i Mexico bides Mike af en livsfarlig slange og en mexicansk kvinde, der har fået næsen brækket af Mike under et forsøg på at komme til USA, står i valget mellem at lade ham dø eller tilgive ham og hjælpe – eller er der et tredje valg? Se selv!

Og så er der et par overraskelser undervejs og til sidst, som jeg ikke skal afsløre – men bare stille spørgsmålet: kan man altid tro på en død mexicaner?

Tommy Lee Jones har selv instrueret denne film. Da han i sin tid tog afgangseksamen fra Havard, skrev han om den katolske sydstats-forfatter Mary Flannery O'Connor – og siger selv, at hun har præget denne film en hel del. Hendes romaner og noveller beskriver netop den sydlige del af USA. Beskriver ret groteske personer og dystre levevilkår. Hendes novelle A good man is hard to find (der bl.a. inspirerede Bruce Springsteen til en sang med samme titel) kunne vel egentlig også stå som undertitel på denne film. Og spørgsmålet er så om Melguiades eller Pete eller Mike er "a good man", og om der i givet fald er en kvinde, der finder ham …Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Top 10 film 2006

Mest forløsende film 2006

Hvad forstår man ved "forløsende film"? Det er film, som alle indeholder en forløsende historie – nogle gange åbenlyst, andre gange mere skjult. Flere film har helt bogstaveligt en karakter, som repræsenterer en forløser, én der blandt andet skaber forsoning og nærhed mellem mennesker og måske også i forholdet til Gud. I nogle film ligger forløsningen skjult under overfladen, og man må derfor se lidt nøjere efter. Nogle er "feel good"-film, som fremkalder smil og glæde. Andre skildrer mere de mørke sider ved livet og er mere eftertænksomme og reflekterende. Den originale liste findes på www.christianitytoday.com.

1. VEJEN TIL BETLEHEM
2. THE NEW WORLD
3. SOPHIE SHOLL - DE SIDSTE DAGE
4. EN DAG UDEN KRIG
5. THE SECOND CHANCE
6. CHARLOTTES TRYLLESPIND
7. TSOTSI
8. THE THREE BURIALS OG MELQUIADES ESTRADA
9. A SOM AKEELAH
10. CHILDREN OF MEN

Top 10 film 2006


Vejen til Betlehem

The Nativity Story

Drama, Familiefilm, Top 10 2006, TEMA Bibelfilm, TEMA Familiefilm jul

Af: Bettina Drachmann Bech 01.12.2006

"Vejen til Betlehem" er forunderlig, fuld af farer og fornøjelige scener - og ikke en kilometer for lang![mere]


The New World

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Romance, Top 10 2006

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 20.07.2007

Et vidunderligt mesterværk, der vækker stærkt til eftertanke om, hvordan vi passer på jorden - og hinanden.[mere]


Sophie Scholl - de sidste dage

Sophie Scholl - Die Letzten Tage

Biografi/baseret på virkelig historie, Drama, Filmstriben.dk, TEMA Anden verdenskrig, TEMA Biografiske film, Top 10 2006

Af: Thomas F. Moesgaard-Christensen 11.05.2006

Troen på Jesus Kristus som herre, drev Sophie ud i illegal sabotage under anden verdenskrig. Hun tages på fersk gerning af nazisterne.[mere]


En dag uden krig

Joyeux Noël

Drama, Top 10 2006, TEMA Julefilm

Af: Jacob Engholm Bøytler Rahbek 04.12.2006

Soldater fra tre forskellige lande får under første verdenskrig lov til at fejre jul sammen. Det bliver en helt særlig oplevelse.[mere]


The Second Chance

Drama, Affirm films, TEMA Kristne film, Top 10 2006

Af: Johan Schmidt Larsen 11.08.2006

En forkælet, hvid forstadspræst og en sort gadepræst danner et højst usædvanligt makkerpar, men inden må de grueligt meget igennem.[mere]


Charlottes tryllespind

Charlotte's Web

Drama, Komedie, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2006

Af: Tony Watkins 08.06.2007

Et venskab mellem en gris, en edderkop og pigen Fie hjælper mennesker til at se verden med nye øjne.[mere]


Tsotsi

Drama, Krimi, Top 10 2006, Filmstriben.dk

Af: Thomas Bjerg Mikkelsen 13.02.2007

"Tsotsi" er et barsk, dybtfølt og realistisk drama om bandekriminalitet i en fattig ghetto i Johannesburg.[mere]


The Three Burials of Melquiades Estrada

Adventure, Drama, Krimi, Top 10 2006

Af: Sprint Aagaard Korsholm 03.02.2009

En usædvanlig film med et mesterligt samspil. Her tæller de små nervepirrende detaljer mere de store dramatiske armsving.[mere]


A som Akeelah

Akeelah and the Bee

Drama, Familiefilm, TEMA Familiefilm A/7 år, Top 10 2006

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen 19.10.2007

Akeelah er dygtig til at stave, og ved at øve sig bliver hun så dygtig, at hun vinder den ene konkurrence efter den anden.[mere]


Children of Men

Science fiction, Thriller, TEMA Julefilm, Top 10 2006

Af: Jacob Engholm Bøytler Rahbek 25.05.2007

I en kaosramt verden er en gravid kvindes ufødte barn menneskehedens eneste mulighed for ikke at uddø.[mere]

Annoncer