"Yohan - Barnevandreren" beskriver en periode i Norges historie, hvor forældre på grund af fattigdom sendte deres børn ud for at tjene.
Filmen handler om drengen Yohan og hans families økonomiske krise for næsten 100 år siden. Faren må rejse for at tjene penge. Moren bliver hjemme med børnene og prøver at få hverdagen til at fungere. Krisen bliver hurtigt værre og værre, og til sidst bestemmer Yohans storebror, at Yohan skal "ud at tjene".
Filmen fortælles i flashback: Yohan og storebroren sidder og snakker/skændes om, hvad der skete i deres barndom. Yohan fortæller så sin livshistorie til de omkringsiddende.
Livshistorien beskriver, hvordan Yohan sammen med andre børn fra fattige områder fik arbejdskontrakter hos rigere bønder vestpå. Det bliver et barskt ophold for Yohan, der trods den ulykkelige situation kommer til en hård, men retfærdig bonde.
Filmen er tilsyneladende lavet på et meget stramt budget. Det gavner fx ikke filmen, at Kris Kristofferson ("Convoy", "Blade") indtager en vigtig rolle, og at sangerinden Carola også er med i filmen. Filmen havde efter min mening stået stærkere uden de "kendte". Deres medvirken skabte en forventning hos mig, som filmen rent kunstnerisk ikke lever op til.
Filmen må betegnes som en feel good-film, der fortæller en vigtig historie om fattigdom og børnearbejde og om mennesker, der hjælper hinanden, men filmskabernes kristne livssyn spiller ikke en fremtrædende rolle i filmen.
Grete Salomonsen og Odd Hunnekleiv har tidligere (1988-89) filmatiseret de norske børnebogsklassikere af Kari Vinje: Kamilla og den store tyv samt Kamillas ven. Bøgerne er også udkommet på dansk. Filmene er desværre ikke blevet udgivet med danske undertekster, hvilket de i høj grad fortjener.