• THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

  • THE APPRENTICE i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Working Girl

Romantisk komedie fra 1988. Om den ambitiøse sekretær Tess McGrill, der forsøger at skabe sig en karriere i New Yorks kyniske finansmiljø. En underholdende askepot-komedie.

DramaKomedieRomance
Produktionsår: 1988
Varighed: 113 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Mike Nichols,
Medvirkende: Harrison FordSigourney WeaverMelanie GriffithAlec Baldwin,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 25.02.2020



KARRIERE MED FORHINDRINGER

Indrømmet, jeg har en svaghed for filmens storbymiljø. Efter endt diakonuddannelse var jeg på studieophold i New York og boede på Staten Island. Det indebar, at de gule færger – som indgår som kulisse i filmen – var mit foretrukne transportmiddel fra Staten Island til og fra Manhattan. Færgernes sejlrute giver et fantastisk view af bl.a. Frihedsgudinden og Manhattans skyline. Derfor medførte gensynet med komediesuccesen fra 80'erne en god portion nostalgi. Da jeg samtidig er far til to voksne piger, har jeg med årene udviklet et blødt punkt for underholdende, romantiske askepot-komedier. Af samme årsag bliver anmeldelsen ikke specielt objektiv!

Skal man sammenligne filmen med andre i genren, kunne det f.eks. være film som "Mens du sov", "Pretty Woman" eller "Notting Hill". Alle sammen lettere urealistiske, men meget underholdende komedier/dramaer uden alt for stor dybde.

Ambitiøs sekretær
Tess McGill (Melanie Griffith) bor på Staten Island og er en hårdtarbejdende sekretær af arbejderklassen, der i dagtimerne passer sit kedelige arbejde i finansfirmaet på Wall Street. Om aftenen supplerer hun sin uddannelse med kurser om køb og salg af værdipapirer (arbitrage) - alt imens hendes kæreste er hende utro hjemme i lejligheden. Selv om Tess med sin frisure og hele fremtoning virker lidt smalsporet og naiv, skal man ikke tage fejl. Inde bag hendes kitschede ydre gemmer der sig en pige med talent for den gode investering – hun følger nemlig med i avisernes erhvervssider og ligeså i sladderspalterne og forstår at sammenkæde de to sektioner med en mulig god investering.

Tess får en indbringende idé til evt. opkøb af en række lokalradiostationer i krise. Meningen er, at idéen skal sælges for et millionbeløb til firmaet Trask Industries, som er på udkig efter netop denne type investeringer. Tess præsenterer ideen for sin nye afdelingsleder Katherine Parker (Sigouney Weaver), som skamroser hende for tippet.

En god investering
Nogle dage senere rejser Katherine Parker på skiferie, hvor hun får et kompliceret benbrud og derfor må se frem til et længere hospitalsophold. Hun ringer derfor hjem og beder Tess klare de mest nødvendige aftaler i hendes fravær. Da Tess tjekker Kathrines computer, opdager hun, at Kathrine har stjålet hendes idé og gjort den til sin egen. I chefens fravær vælger Tess at tage sagen i egen hånd. I firmaets navn engagerer hun finansmanden og investoren Jack Trainer (Harrison Ford), og sammen får de arrangeret et møde med den succesfulde direktør for Trask Industries.

Nu er det jo en romantisk komedie, og derfor er det vel nærmest unødvendigt at nævne, at de to brænder varme på hinanden. Handlingens videre forløb skal ikke afsløres her. Blot skal det nævnes, at historien indeholder flere romantiske og økonomiske forviklinger, men at det alt sammen er meget underholdende.

Afviser dumt svin
”Working Girl” er en sprudlende romantisk komedie med godt skuespil i både hovedroller og biroller. Joan Cusack skal specielt nævnes for sin lille humoristiske birolle som kollega og veninde til Tess. Kevin Spacey spiller et skruppelløst og utiltalende svin, der ikke står tilbage for at udnytte sin position til at komme i kanen med den ambitiøse Tess, men hun afviser ham heldigvis eftertrykkeligt.

Selv om det altså er en komedie, viser filmen også finansmiljøets egoistiske og kyniske bagside, hvor alt tilsyneladende drejer sig om at handle og investere for egen vindings skyld – ofte løsrevet fra en enhver form for etisk og moralsk kompas både på det økonomiske og seksuelle område.

Sympatiserer filmen med finansmiljøets negative og løsslupne livsstil? Ja, det gør den til en vis grad, men samtidig er den heller ikke bleg for at udstille livsstilens mange negative sider. Men se selv ”Working Girl” og gør dig dine egne overvejelser.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer